Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

Farkas Ádám

Hozzátenném, ez egy edzett köszörült rúd, és a szerszámtár kereket tövig tolnám, még be is ragasztanám hogy a rúd teljes felületén fogjon, akkor szinte nyírási erők lennének.

Sz.József

""2. Vagy pozícióba állás után elég lenne csak a holtjátékot elnyomni ütközésig, valami rugós dologgal. ""
Ezt Laslie #371-ben véleményezte...
A 20-as tengely szerintem csak a forgácsolási paramétereknek szab határt.. Igen ám, de hol a határ? :)
Egyébként barátságos szerkezet.

Sz.József

Az egyik jól mutatna az én szekrényemben is... :)

Farkas Ádám

Igaz..
Akkor pedig ez talán még egyszerűbb:
 http://www.youtube.com/watch?v=ERl0gc84WMY&feature=related" TARGET=_fnew>Video1
http://www.youtube.com/watch?v=njRvzHUuL1I&feature=related" TARGET=_fnew>EMCO
Az emco-nak sincs vastag nyaka

Farkas Ádám

Rossz volt a válasz. ..ha azt mondtad volna hogy pl: ételliftet szerettem volna csinálni belőle, mert éhesek a gyerekek, már küldtem is volna. De hogy a szekrényedben álljon [#ejnye1]

4um5b65d

"Egy kérdésem lenne a kihajtása 20mm, belerakok egy 20-as rudat és arra ráaplikáklom a késtartót, nem-e lesz gyenge a nyaka mármint ez a 20-as kihajtás. Amikor forgácsol nem-e ezen fog rugózni a kés?"

De!

Ezért jobb egy olyan megoldás ami a szerszámtár külső ívén reteszel valamilyen módon. Ha a 20-as átmérő tartja csak a kést akkor az olyan, mintha ugyanolyan hosszan kilógatnád a késedet egy normál késtartóból, mint amennyi a tengely és a késed csúcsa közti távolság. Magyarul a tengely az utolsó feltámasztási pontja a késnek.

svejk

Én valahogy nem ezt a forgatást, arretálást, sokkal inkább a késbefogók praktikus elkészítését gondolnám bonyolultabb, precízebb munkának.
Erre mi lenne a legalkalmasabb módszer?

Farkas Ádám

Éreztem hogy ez így gyenge :( Mehet vissza a szekrénybe.

Laslie nem kéne neked ilyenkor dolgoznod? Forumot olvasgatol! Vagy ebédszünet van [#buck]

Farkas Ádám

A késbefogó tárcsát? Nemrégen találtam itt Sopronban egy CNC gépműhelyt ahol egy ismerős dolgozik. Rajz alapján szerszámacélból meg tudná csinálni.. szerintem.

svejk

Nem találom azt a máltai kerék kinézető tárcsát.
Azon meg kellene skubizni ezt a részt.
A kerék "csúcsaiban" talán csak furatok voltak hengeres szárú furatkéseknek.

Farkas Ádám

És mi lenne ha a Video1-en látható arretáló kerék a késtartón helyezkedne el, és egy rendes erős rúdra arretálna. Vagyis alátámasztaná a kést akár 80mm-re a tengelytől

svejk

A tárcsa csapágyazása is minél nagyobb átmérőn történjen, mint a Kuka féle HD-ben a kúpgörgősök.

Ide nem ártana valami olcsó beszerezhetőség után nézni.
71913-as (65/90/13) ferdém van, de csak 1 db.

Farkas Ádám

Igen a lényeg az egyszerűség és az olcsóság lenne, de ebben az esetben ez nem könnyű.

Egyébként visszatérve az EMCO-ra ott sem lehet sokkal vastagabb a tengely amin fordul, ott viszont azzal ellensúlyozták, hogy a kések közel vannak a tengely vonalához, és így csak három kés fért el. Ennyit az én áttételem is tudna.   Persze persze csináljunk jobbat :)

Farkas Ádám

Ezt felejtsd el :) http://www.ebay.com/itm/FAG-B71913-PRECISION-BALL-BEARING-NEW-/230601902456?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item35b0f1c978" TARGET=_fnew>71913 és ez csak a csapágy valami hatalmas dologba még bele is kéne tenni.

svejk

No jó de ez nekem "van", és ahol 1 van ott többnek is lenni kell(ene). :)

Persze vannak 2-3 ezerért normál ferdék is nagyobb átmérőben elfekvő készletből, csak azok szélesek, durungok.

A csapágyazás lehetne sikló is de nagyon fontos hogy kottyanásmentes legyen.