CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

3ztiz2p39

Kis magyarázat elkelne.
Tehát csigával hajt, de hogy reteszel?

3ztiz2p39

Tehát akkor vessük el a topic elején linkelt, revolverfejet? Az is kiemelős.

7snm9r7t

Ugrottam tízet!ez akkor is marógépre való:)))

3ztiz2p39

Így könnyű, ha már ketten megmondták :))

4um5b65d

Nem tudom mennyire lenne használható egy dobrevolver gépnek a szerszámtár reteszelése.
Adva van egy nagy tárcsa, a homlokfelületében a szerszámok számának megfelelő zsákfurat. Mindegyikbe beütve egy belső kúpos hüvely. (a hobbista ennyi kúpgörgős csapágy gyűrűt üt bele)
Aztán egy pozitív kúp bepattan valamelyik belső kúpba. Egy lazára vágott csigahajtással lehet forgatni. A forgatás a szöghibákra érzéketlen, a kúp beállítja ahová kell.

7snm9r7t

Lehet hogy lassan olvasok visszafelé bocsi! Te meg nem veszed a viccet!

3ztiz2p39

Dehogynem veszem, Te nem veszed :)

3ztiz2p39

Az túlzás hogy értem, legalább is a fizikai elhelyezéseket.
De mi oldja a kúpé-kúpsüllyesztést egymástól?
Csak a csiga ereje?  A forgácsolóerőtől nem fog kioldani?

7snm9r7t

gfvbk036

Ahogy Misi is írta csak egy irányban tud váltani. A reteszelést a 13-as tételszámú csap végzi, amit egy rugó kényszerít a pályába.
Váltáskor előre forgat, egy rámpa kinyomja a csapot. A kívánt pozíción kicsit túlforgatva a csap beugrik a pályába, majd a forgató motor visszaforgatásával a dobot ráhúzza a csapra. A motor nincs kikapcsolva, kisebb teljesítménnyel folyamatosan a rögzített állapotban igyekszik tartani a dobot. (Különleges lakkozású tekercsei vannak, állandó 90 fokot elvisel.)  
Terhelést csak úgy lehet adni a fejre, hogy az a rögzítés irányába hasson.

3ztiz2p39

Köszönöm!
A #338-ra még nem kaptam választ senkitől, igaz a kérdés a #312-beli cserélőről szólt.
De úgy látom a Te rajzodnál is 8 hely van benne, csak nem Máltai kerék kinézetű a tárcsa.

4um5b65d

Hát a dobrevolver gépen kézzel tolod be a kúpot és kézzel veszed ki, de amikor berakod akkor egy rugóerő kiveszi a kezedből az irányítást és bepattan a helyére a kúp. Tartja is fixen a helyén. Rövid , kb 10mm-es kúpok ezek és kb 30 fokos teljes kúpszöggel. A revolver gépen a pozitív kúp kb 15mm átmérőjű.
Cnc-nél nyilván ezt levegő vagy orsó teheti a helyére a kúpot.

4im2adcie

A kis Emco szerszámcserélője. http://www.youtube.com/watch?v=njRvzHUuL1I&feature=related" TARGET=_fnew>Ötletes. Valaki már linkelte valamikor.

gfvbk036

Jól érted! [#wink]
A mozgástartomány jobb kihasználása és kisebb dobtömeg valósul meg így.

7snm9r7t

Kicsit bonyi ez a visszaforgás kemény ütközésre!
Hogy kell ezt megoldani cnc vezérlésben?