CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

4a8dg8sxf

E1N átalakítás
Ez volt az első használható esztergám.

7snm9r7t

Én 12 Nm-es motorokat használok az x-en direktbe, de két anyával a 16x5-s golyósorsón, a z-n felező áttétel van de két 16x5-s golyósorsó egy-egy anyával.
Túl van méretezve de, ki is lehet számolni a lineáris eredő tolóerőt!
2Pí x nyomaték(Nm) / menetemelkedés = ..Tonna vagy,  x1000...Kg

7snm9r7t

Jó kis gép lett Mach3-al!
Nekem Linuxcnc van, szerintem jobb esztergára a menetvágó rész miatt.

7snm9r7t

Eltévesztettem egy nullával kevesebb a végeredmény.[#nemtudom]
Köszönet Antal Gábornak a gyors javításért![#eljen]
Tehát: 2Pí x nyomatékkal(Nm) / menetemelkedés = ...x100 Kg

0g8wwjugu

enyhén túl van méretezve ;) hobbi szinten 1-2 kN-nál általában nem kell nagyobb forgácsolási erő, még ötvözött acélokhoz se.
Lásd pl.: feed rate= 0.2 mm/rev, ap= 2mm, kc= 3,000MPa (high alloyed steel) -> cutting force= 1.2 kN
https://www.sumitool.com/en/downloads/app/calc_turning.html

7snm9r7t

Arra is terveztem hogy, acélban lehessen vele telibe fúrni 40-es csigafúróval is, vagy lapkás telibe fúróval is, a 10-es vésőkés se legyen ellenfél neki acélban.
Ezek a forgácsoló erő számítások azt is jelentik hogy ennek a duplája kell minimum, mert amikor kopás van, még nem is látszik hogy már jóval nagyobb erő kell.
Működik! én már nem is tudom hány éve? talán 16-17.

zadtvxh38

Pontosan ahogy irod az én dobrevolver esztergámon már minden ki van cserélve a duplájára , amúgy nem is tudnék belső hűtőcsatornás fúróval fúrni ( az eredeti 4.0 kw-os motor nem birta )

Évek óta gond nélkül működik.

zadtvxh38

Természetesen a fotózás miatt a viz nyomás talán 1 bár , ez forgácsolás közben 10 bár.

7snm9r7t

"az eredeti 4.0 kw-os motor nem birta"
Ez a főorsó motor? és nincs váltó rajta?vagy félreértem...

7snm9r7t

Erről a víznyomásról jutott eszembe.
A revolverfejen hogyan szelektálod ha a fúró után egy külső simítókés következik, nem kell 10 Bar, úgy látom nincs burkolat! vagy közel van a csap és állítgatod?

zadtvxh38

Amig HSS-es fúróval fúrtam addig birta a 4.0 kw-os motor sok-sok éven keresztül , aztán jött a keményfém fúró még nagyobb előtolás , magasabb vágósebesség a főmotor hökioldója működésbe lépett.
Igy kicseréltam a motort a váltóval együtt most már sokkal gyorsabb és csendesebb is.

zadtvxh38

Nincs szelektálás , nincs szerszám váltás , ez a gép mindig ugyanazt csinálja , nekem igy kényelmesebb. Mindent a PLC vezérel.

3wc337ax5

Az nálam is probléma. Ha megtolom a 30-as váltólapkásat, hogy törtebb forgácsot adjon, akkor megfullad a 3KW-os moci és mire észbe kapok már le is szakadt a Z-orsó végcsapágyházáról a fedél. Szerencsére nem a főorsót tolja ki a házból, mert hosszában ez is 10KN, keresztben meg 4 körül tud.
O.K., van nyomatékváltó is, de ezeket forgatni illik, hogy haladjon rendesen, különben semmi haszna nem lenne a csigafúróhoz képest.

zadtvxh38

A képen lehet látni a forgács rozsdás , a vidia fúrót az sem zavarja ha az emulzió nagyon fel van higitva , ez a gép már ment léghűtéssel is ha jól emlékszem 4 bárral toltam bele a levegőt  ( müködött csak nagyon hangos volt )

3wc337ax5

Én váltólapkással 1D hossz alatt nem pancsolok itthon.