CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

6f92mucnv

Az encoderre valószinüleg a CPR van írva (Counts per Revolution), amit mértek, az meg a PPR (Pulses per Rev.).
PPR = CPR / 4
A linken ábrával szemléltetve.

rcxk9dpbt

Node akkor csak 4 szeres lenne a külömbség, itt me 250 szerest mértek.

6f92mucnv

1000 van ráírva, de az elektronikánál már csak 4/fordulatot mértünk

Én ezt úgy vettem, hogy negyed.

rcxk9dpbt

Lehet Laci is így értette, és én értem félre

zadtvxh38

Végre sikerült beszerezni egy olyan plc-ét ami már alkalmas lehet egy C- tengelyes esztergához NC434-es tengely vezérlő modul. Max: 400 Khz-es kimeneti frekvencia 500 Khz-es encoder számláló bemenet. Indulhat a harc , de legalább rajzolgatni már tudok.

zadtvxh38

Egyszer valaki azt mondta " tengelyenként elég egy pár vezeték" és máris forog a szervo motor amerre csak kell. (ez így is van) de ha NC modult használunk ez egy kicsit bonyolultabb , mivel ez egy zárt hurku vezérlő + a védelemre is nagy hangsúlyt kell fektetni.(sajnos nem mindenki így gondolja)
Nekem Yaskawa szervóim vannak , az alábbi ábrán látható a bekötése.

gsz03b27r

Ahhoz, hogy biztonságosan és jól működjön a PLC program az ajánlott bekötéseket kell alkalmazni  a PLC és a Szervo vezérlő között.
A PLC leírásában komplett példaprogramot is hoz a servo kezeléséhez (A Mitsubishi biztos).

zadtvxh38

Ha a számításaim jók: D25x10-es golyósorsó esetén 1:1 be hajtva , a szervó felbontás 10.000 , léptetési pontosság 0.001 mm , gyorsjárat 24.000 mm/perc. Akkor pont beleférek a 400 Khz-es kimeneti frekibe , illetve a 500 Khz-es bemeneti frekibe.

Jól számolok?

vg8t6er64

Honnan tudod, hogy 1:1-ben hajthatod ezt a golyós orsót azzal a motoroddal?

Ugyanis a CNC gépek mellékhajtásait a maximnális gyorsulási képességre kell méretezni.
Ez pedig sok mindentől függ, amiről egy szót se írtál.
Ilyen alap adatokat kell még figyelembevenned:
- mozgató orsó hossza
- mozgatott tömeg
- maximális orsót terhelő axiális erő
- motor névleges fordulatszám
- motor névleges nyomaték
- motor forgórész másodrendű nyomatéka (J, /kgcm2/)

Ha ezek az adatok megvannak, akkor pl. egy Robsy hajtásméretező programmal meghatározható az optimális áttétel, amikor teljesül a maximális gyorsulás, amit ki lehet hozni az adott hajtásláncból.

Ha ezt tehát nem számolod végig, akkor csak sacc/per kb. alapon döntöttél, ami nagy meglepetéseket is okozhat, hiába hajtod egy Yaskawa szervóval.
Ha megkeresel magánban a felsorolt és még hiányzó konkrét adatokkal, lefuttatom a saját fejlesztésű, dos-os Robsy hajtásméretező progimat, és tényként tudhatod a szükséges áttétel mértékét. Így tudsz jó dinamikájú CNC gépet építeni.

Ilyesmi görbét fogsz kapni, mint ami az alábbiakban látható. Ennél a méretezésnél a fő adatok ezek voltak:
Nema 23, 1 Nm léptető motor hajtással 16 mm átmérőjű, 10 mm menetemelkedésű, 500 mm hosszú golyósorsóval mozgat 20 kg tömeget.
szépen látható a gyorsulás függvényen, hogyan esik le a maximális gyorsulásod, ha eltérsz az 1:1.69-es lassító áttételtől. Hiába írkálsz be a mozgásvezérlőbe ettől nagyobb gyorsulást, az a gyakorlatban nem fog teljesülni, mert itt a hajtás az úr, és nem egy "hazudós" ablakú mozgás vezérlő program. Ezt se szokták sokan végig gondolni, illetve tévesen azt hiszik, a vezérlő a főnök.[#vigyor2]

6x0ud2xg

Kedves Tibor !

Nekem tanulságos amit mutatsz  ( ismerem minimum 8 éve )

DE! a diagramod alapján ha 1/1 es az áttétel akkor 13.55 m/s2
 a gyorsulás , az optimális 1.69 es áttétellel pedig 15.68
 m/s2  Vagyis 15.7 % al több  

Cserébe kell egy feszíthető kottyanásmenetes szíjáttétel
 ( plusz hely! )   és  látatlanban megjósolható hogy az alkalmazandó  szíjtárcsák tehetetlenségi nyomatékát is figyelembe véve, nem lesz elérhető a 15.68m/s2  végeredmény .

Ilyenkor a hobbysták  elgondolkodnak és a rosszabb
( egyszerűbb)  esetet választják .

6x0ud2xg

Elcsodálkoztam hogy elmúlt mintegy 16 óra és Robsy részéről nem érkezett hozzászólás a beírásomra .  Vajon  miért?

Kicsit utánaszámoltam a dolgoknak . . Az egyszerűség kedvéért  maradjunk a direkt hajtásnál   a= 13.55m/s2   legyen ( a megadott diagram adata alapján) , a  g0 gyorsjárati sebesség ( egy léptetős hajtásról beszélünk ) 2000 mm/min
  Legyen a golyósorsó emelkedése e=5mm .
Az adott adatokkal számítsuk ki az állandósult fordulatszámú motor fordulatszámát és a gyorsítási időt !

A motor fordulatszáma állandósult állapotban g0/ e =
2000/5 = 400 1/min

A 2000 mm/ min az megfelel 0.0333 m/s nak. A gyorsítási idő megkapható a dv/ a összefüggésből
Esetünkben  T = 0.0333/13.55= 2.46ms  ( millszekundum !! )

Hát ez az !  Kötve hiszem hogy egy 1 Nm es léptetőt 2.46ms alatt fel lehet pörgetni 400 1/min re  ( 6.66 1/s )

Egy másik oldali megközelítés :   A driver dolgozzon fél lépése üzemben ( gondolom elég gáláns vagyok ) vagyis  400 lépés tartozik 1 körülforduláshoz  .  Állandósult állapotban
6.66*400 stepet kell kiküldeni ami 2666 step /s. Lineáris rámpát feltételezve  a gyorsítási szakasz alatt kiküldött stepek száma ennek pont a fele vagyis 1333 step

Vagyis 2.46 ms alatt ki kell küldeni summa 1333 step et [#nemtudom][#nemtudom]

Ez az a Tibor által sokszor citált eset amikor arra inti a hobbystákat hogy ne higgyenek a  számítógépes csicsa világnak  végezzenek alapszámításokat hagyományos módon is

vg8t6er64

Gábor!
10 mm menetemelkedésű orsóra vonatkozik a linkelt görbém, olvasd el ismét, mit írtam ott.
Te meg 5mm-el el kezdesz itt össze-vissza számolgatni, amiknek nem sok közük van így a valósághoz.

Ejnye-bejnye![#ejnye1]

Az előző észrevételedben is sok probléma van, pl. a méretező programom eleve számol az áttétel inerciáival is, így a gyorsulás adatoknál, görbénél már az is benne van, tehát tévesen írtad hogy a szíjtárcsák hatását.

Úgy gondolom azért sem kell engem kritzálnod, hogy annál példánál ~16%-al jobb lesz egy gép, ha valaki megfogadja a méretezéssel kapcsolatos gondolataimat, tényeket, tehettem volna fel 200%-os példát is.

Azt se felejtsed el, hogy Sarktibsinél az 1:1 arány sokkal nagyobb eltérést is okozhat, mint az én léptetős példámban, akár 100%-ot is. Hiszen nem tudjuk az adatokat, de már az 1:1 döntés megszületett benne.

Én segíteni vagyok itt (hiába erőlködik és az ellnekezőjét állítja évek óta a tapsolós társaság), gondolatokat ébreszteni azokban, akik erre hajlandóak. Ha hobbysta, akkor annak, mivel a műszaki törvények, összefüggések rá is vonatkoznak. Hiába nem érdekli őket, nem foglalkoznak a témával. Persze mint már oly sokszor írtam az emberek sokasága tévhiedelemben él, és nem szeret/akar/tud már sokat gondolkodni.
Mindenki úgy él, ahogy jónak látja, nem érdekel, csak elszomorít, hogy idejutottunk. És azért azt is tudom, mert kapok visszajelzéseket magánban, hogy jó pár ember meg szeret tanulni, jobb CNC gépet építeni, legyen az 3D nyomtató, plazmavágó, forgácsóló, vagy lézergravír CNC gép. Mindegyikre igaz az optimális áttétel méretezés fontossága.

6x0ud2xg

Ok akkor számoljunk 10 es orsóval , 1.69 es lassítással és az elérhető a = 15.68m/s2 gyorsulással
A gyorsjárati sebesség maradjon a 2000 mm/ min
A léptető fordulata állandósult állapotban (2000/10)*1.69=
338 1/min
a gyorsítási idő = 0.0333/15.68=2.12 ms
 vagyis az eredmény 338 1/min 2.12 ms alatt

ez szinte megegyezik   a 5 ös orsós direkt hajtáshoz  ( ha tovább gyorsítanánk az általam korábban kiszámolt 2.46 ms ig akkor elérnénk a( 2.46/2.12)*338 = 392 1/ min értéket ami jó elég közel áll a  400 1/min hez  

Az alapkérdés az hogy képes e egy 1 Nm es léptető 2.12ms alatt felgyorsulni 338 1/ min re

( vagy az én esetemben 2.46ms alatt 400 1 / min re ?)

No én ezt vonom kétségbe ...

DE neked van egy dinamikai mérőrendszered , és gondolom az abból származó mérési eredményeid . Jó lenne egy két léptetős eredményt ismertetnél

vg8t6er64

Másodszor se sikerült jól számolnod. A léptetőmotor gyorsulásával kapcsolatos véleményed se helytálló.
Javaslom, fussál neki megint a témának.

Másrészt sajnos te is a téves hiedelmeid áldozata lettél, a beírásaid kapcsán egyre inkább az derül ki, nem elég mélyek a motorhajtásokkal kapcsolatos kinematikai, dinamikia valós ismereteid, vagy elfelejtetted, amit régebben tudtál.
Így jár az aki, a műszaki életben csak a becsapós gyakorlati érzékére épít, vagy téves tapasztalataira épít, vagy nem jól számol, vagy a csicsavilág "butítólag" tud rá hatni.

Egy mentséged van: én veled szemben ennek a témának is a megszállottja vagyok, mivel imádom a matematika magasabb szintű differenciál elméleti összefüggéseit itt is alkalmazni már több évtizede a CNC motorhajtások világában.
Rengeteget tanulhatsz még te is, ha megnézed a szakmai weboldalamon a legújabb Robsy motor dinamikai, Robsy lineáris, körmozgás kinematikai mérőrendszer fejlesztéseimet a TÉNYEK tükréban.

Figyelem! [#felkialtas] Itt olyan egyeseknek meglepő információk, mérési eredmények is láthatók a motorhajtásokról, amit ha valaki megért, elgondolkozik rajtuk, egy teljes eddigi felszínes műszaki hitélet omlik benne össze.

Robsy lineáris, körmozgás kinematikai mérőrendszer.

6x0ud2xg

"Az alapkérdés az hogy képes e egy 1 Nm es léptető 2.12ms alatt felgyorsulni 338 1/ min re "

Legyen csupán egy szabad tengelyvéges motor !
 A motor szögsebessége : 35.4 1/s  a szöggyorsulás  értéke 35.4/0.00212=16700   1/s2

Kikerestem egy kb 1 Nm es Sanyo Denki léptető
(103H7821-1740)   forgórészének az inerciáját : ami 2.6 *10 ad minusz 4 kgm2

A szükséges gyorsító nyomaték a szöggyorsulás és a inercia szorzata   Esetünkben 16700*2.6*10 ad minusz 4 = 4.3 Nm

No ezt sok szempontból sem tudja  a motor teljesíteni

Valami hiba van a programban  vagy az adatokban .  Érdekelne hogy Te mekkora forgórészinerciával számoltál ?

Ps : a golyósorsóval  a mozgatott tömeggel a szíjtárcsákkal  nem is számoltam