Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

svejk

Szerintem ne piszkáld, hagyd meg mostani állapotában, ez így most még  értéket képvisel.

Egyszer javítottam egy ilyet, ügyes is, jó is, vannak benne jó ötletek de komoly munkákra nem való.

Ha nincs rajta automata vagy patronos tokmányrendszer akkor még apró sorozatmunkákra sem az igazi.

Anno ezek taneszközöknek készültek, persze az idő mást hozott, így már arra sem jó.
Szinte felesleges megtanulni a programozását, már nagyon eltér a mai trendtől.

Ha szétszeded lesz egy halom elektronikai kacatod és egy nem túl erős és nem túl pontos mechanikád.

Istvan0728

Köszönöm!

Ahhoz, hogy ebben az állapotában tudjam működtetni csak múszály lesz a programozását megtanulni.[#smile]

svejk

Az egyszerű, nálam pár napig volt és ki tudtam vele próbálni egy-két dolgot.

A neten rengeteg anyag van hozzá, nyugaton őrültjei vannak. :)

Ha megy valamelyik nyelv akkor nyert ügyed van.

Egyébként ami itt volt nálam azt gyakorlatilag csak be kellett üzemelnem és elmagyaráznom a gazdájának hogy is kezdjen hozzá.
A revolver fej időzítésével volt egy apróbb gond de egy kondi cserével meg is oldódott.

Egyébként valaban idegőrlően lassú a szerkezet :)

Autotec1

Rakd, fel egy német oldalra és vegyél belőle egy komolyabbat
Az unatkozó nyugdíjas mérnökök Szent Grálja
Nekem is volt egy F1-es maró társával , talán 5 perc alatt vitték el

Istvan0728

Nem rossz ötlet! Csakhogy milyen másikat, mert amiket én lattam azok 10-20000 EUR körül vannak és nekem nem termelésre kell, hanem tanulásra és hobbira.  (Ja egyébként unatkozó nyugdíjas mérnök vagyok, de nem vasas vagy elektronikai...[#nyes].

Istvan0728

Az első próba programmal elindult a gép. Sikerült összehozni a kapcsolatot Windows Xp soros portos gépen lévő MFI-vel és a gép "agyával"[#vigyor5][#hehe][#vigyor3]

svejk

D.Laci

Ebből egy kezdő még tanulhat is valamit.

kickstarter

f665jp3yu

Üdv mindenkinek!
A közeljövőben egy esztergagépet szeretnék átépíteni CNC vezérlésűre. Az esztergáláshoz értek,napi szinten esztergálok,tanultam CNC programozást is, viszont ilyenben még sosem volt részem. Azért szeretnék építeni egyet, mert nagyon érdekel a téma, illetve sokszor van olyan munkám,amit jóval megkönnyítene. Menetvágásra egyenlőre nem tervezem használni, az enkóderbe egyenlőre nem keverednék bele. Az eszterga még nincs kiválasztva,de 400-as műszerészgépeket nézegettem, illetve 750 körüli (e2n és társai) gépeket. Valószínűleg golyósorsót kapna a gép a pontosabb munka miatt.
A kérdésem az lenne,hogy egy 750-es géphez mekkora léptetőmotorok kellenének, illetve hogy pontosan miből mit érdemes megvenni. Milyen vezérlő,stb. Mach 3 programot néztem ki,de javítsatok ki, ha ez nem lenne megfelelő. Bármilyen tanácsnak, tippnek, trükknek örülnék.
Köszönöm a válaszokat előre is!

Miki2

Szervusz!
Először is jó lenne tudni, ki vagy, merre laksz.
Én eddig vagy 8 gépet építettem át köztük E3N típust is.
Mach 3 programot használok a saját gépemen is vagy 10 éve gond nélkül.
Ha érdekel és tudok, szívesen segítek.

svejk

A menetvágást ne hagyd ki, hiszen az a lelke az esztergálásnak.
Ráadásul a leglátványosabb része is, lehet vele vagánykodni.:)

A költségeket a jeladó és/vagy encoder alig növeli.

Z-be a lehető legnagyobbat, hogy akár telibe fúrni is lehessen vele.
X-ben a dinamika is nagyon fontos így oda már illik optimalizálni a hajtást.

Van itt jó pár átalakított gép, biztosan le fogják írni a konkrét tapasztalatokat az emberek.
Elsőnek ajánlom [#1236@KoLa]  és [#304@Miki2] fórumtársat, ők nagy tapasztalattal rendelkeznek.

f665jp3yu

Üdvözletem!
Győr mellett lakom,de bármi féle segítségnek nagyon örülök,akár messengeren,telefonon,vagy Viberen is

f665jp3yu

Köszönöm a választ, már ez is hatalmas segítség volt!

ifarkas

Szia!

Én is Győr mellett lakom, van egy működő gyári cnc esztergám, a vezérlést teljesen újra kellett építeni.
A vezérlő kártya UC300ETH, a vezérlő szoftver MachStdTurn(Mach3), a g-kód ECAM 2.3 szoftverrel készül.
Rendesen működik a kottyanás kompenzáció, a menetvágás.
Első-hátsó szerszám váltó(5+4 szerszám hely), ez részben PLC-vezérléssel.
Szerszám korrekció, Mester szerszám módban is.
Azért nem minden tökéletes, lenne még mit finom hangolni.
Ha gondolod, működés közben is meg lehet nézni.

Vetesi75

Az dobrevolveremen Nema34 6Nm-es motorok vannak. A YT-n is találsz róla videókat, "Tos RT26" a kereső kifejezés.