Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

Szerelő

Űvözletem

Valószínűleg azért mondták a szerelők azt hogy a relék speciálisak "kiváltani nem lehet őket" mert a 37-38 és 85-86 os számozású érintkezők másképpen kapcsolnak mint a többi érintkező. (Vagy gyorsabban vagy lassabban mint a többi)

Régen néha így állítottak be időzítéseket a véletlenszerű egymásrakapcsolás miatt.

Ez a gép Fanuc vezérléses Fanuc DC mellékhajtásos/motoros, aszinkron főmotoros és kézi sebességváltós valamint kézi késtartós?

A bekapcsolási hiba eredhet a vezérlés üzemkészség a vészvégállások és a mellékhajtások hibájából.
Valamint kábelszakadásból és esetleg valamelyik feszültség hiányából.

wyktbg98

T Szerelő !
Tökéletesen fogalmazta meg az én gondomat a relékről,
valami ilyesmit mondott a szerelő csak nem tudtam, vissza adni, tehát a behúzás során az érintkezők nem egyszerre zárnak. Próbáltam vezérlésen kívűl egyszerűen meghúzatni, ment viszont egy két behúzás után a speciális érintkezők kereszbe álltak nem engedték a teljes meghúzást, valósszínüleg a az idő faktor túl nagy.

a segítségét kérem hogy lehet ebből a helyzetből kikecmeregni,valami olyan szaki kellene aki rendbetudná hozni.
üdv

wyktbg98

T Szerelő !
elnézést elfeljtettem a többi kérdést
de a leírás a gépről tökéletes
előzőekben küldtem fényképet aservo vezérlőről
most csatolok a n vezérlő nyákról "plc "
Üdv

Szerelő

A sagédkapcsolók kiváltására a megoldás a következő lehet.
A ellenőrizni kell a meglevő kapcsolók érintkezőinek nűködését.
És az érintkezők működése alapján a Schneider vagy a Siemens vállasztékából össze lehet vállogatni a megfelelőt.

Miki2

Eddig még nem hiányoltam.
A maximális menethossz amit csinálni kellett 60 mm volt.
Ekkora hosszon nem tapasztaltam érdemi eltérést.

Miki2

Én még maradtam a régi jól bevált összeállításnál.
vin-xp, paralell port, HDBB2 jelelosztó.
Encoder a motorokon amik a DG4S-16035 motor vezérlőhöz csatlakoznak.

Szerelő

Amíg működik a gép és megfelelő a pontossága addig dolgozni kell vele.
A reléket a kép alapján kiforrasztással lehet cserélni. De elöbb meg kell keresni a cseredarabokat (vannak olyan régi relék aminek a lábkiosztása/elrendezése már nem helyetesíthető új relével).

A vezérléscseréről néhány észrevételt.
A CW20T vezérlésnek 3,5" a képátlója (89mm)ez kicsivel több mint egy mobiltelefon képátló fele.
Ha a Gildemaister főörsóra nem szereltek forgójeladót akkor a menetvágás érdekében azt meg kell tenni.
Step/Dir-es vezérlő esetén AC szervó hajtásokat és motorokat felszerelni. (az állandó nyomaték miatt)
X tengely 2:1 lassító áttátelnél 3-5Nm
Z tengely 2:1 lassító áttételnél 6-8Nm
Az elektromosszekrény teljes átépítése új alkatrészekkel (a rági alkatrészek megtartása allandó hibaforrás marad)

De bármilyen vezérléscserének/modernizálásnak csak akkor van értelme, ha a gép pontossága megfelelő!

Szerelő

Rosszul emlékeztem az áttételre
Az áttétel mind a két tengelyen: 4:1 lassító áttétel.

wyktbg98

Szevasz
Köszönöm válaszod
a gép viszonylag jó állapotban van
 a szánok edzettek és olajkanéses ami mindig jó volt
A golyos órsó kotyanását kimérem órával, kösz az ötletet
van a főorsón encoder , gyorsító átételel müanyag fogaskerék hajtással
  Előszőr kapott szerelővel átnézetem,állapotfelmérés
de még gondolkodom uj vezérlőn

DG4S-160-35 servo, step-dir  jelell
 Ucc, Mach 3 stb vezérlő, esetleg kinai mozgásvezérlő
 árban közel ott vannak a szerlő mdíj árain , talán többet tudnak.
üdv

TBS-TEAM

József

Szerelő

Ha van főorsójeladó akkor tudia kell a menetvágást.
Mivel a vezérléstartó az alapszánra van szerelve, így az első csúszóvezeték jobban van terhelve.  Ezért jobban is kopik.
Mi az elkébzelés a géppel?

Egy kis történelem:
Ez a gép volt a SZIM EEN 320,400 és 500 alapja.
Az első EEN400-as esztergák ugyan ebben a kialakításban készültek Hunor712-es majd a Hunor721-es vezérléssel.
Az X tengelyen Evig EZG 703 motorral
A Z fengelyen Evig EZG 705 motorral

sarktibsi

Kérdezd meg Sós Jánost Kistarcsán , szerintem ő tud felrakni neked hunor 721-et , bontott de tesztelt üzemképes vezérlöt.
Ha kell adok elérhetöséget.

KoLa

Nálam a Gildemeister modernizálása után alig maradt valami a szekrényben, szellős lett! két Mesa kártya egy plc és a PC nem sok helyet foglal!
Ezek a spéci relék lehet hogy még megkaphatóak Nála!
Elérés az előzőleg bemutatott videóban.

wyktbg98

szevasz !
ha lehet
kérném a szerelő elérhetősőgét
Üdv

wyktbg98

szevasz
forum társ ajánlot szerelőt
egy állapotfelmérés, árajánlat után aki huront rak be döntök kb 2 hét
üdv