Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

f67nx205

Áttétellel hajtod a tengelyeket vagy fixre rá van rögzítve? Én szíjas áttételre gondoltam. Illetve a főmotort is kicserélem, teljesen le lett csupaszítva. Így már 2 ember akár mozgatni is képes (pincében lesz), csak ott tudjuk megoldani a fűtést. A motorjaidat és a golyósorsóidat honnan szerezted be? Feltéve ha golyos orsót használsz.

Miki2

Persze, golyós orsókat használok, és "boltban" veszem.
Mindkér orsót szíj áttétellel hajtottam.

hef50hgpg

Sziasztok. Ki jártas CNC esztergán a hajtott szerszámokkal való megmunkálásba? Lenne pár kérdésem.
Üdv Bence!

Vetesi75

hef50hgpg

A C és Y tengelyes marások programozási igazából. Zsebek, nútok, négyszög szokszög alakzatok stb...igazából az alapok.

svejk

Fiatalon, bohón nyitottam anno ezt a topicot... :)

Ma sok mindent másképp látok, de az UCCNC software úgy néz ki mégsem hagyja az esztergályosokat cserben! [#t218p8967#]

Ebben a topicban a linkek javarészt már döglöttek, így jó lenne újra a régi vagy az azóta született ötleteket megismerni.

Rengeteg olyan kis bisz-basz alkatrész van amit egy kis asztali esztergán is el lehetne készíteni.
Gagyi műanyag világunk meg ontja a túlkönnyített, alulméretezett alkatrészeket, így még otthoni igény is lehet rá.

Sokan alakítottak már át kisebb-nagyobb hagyományos esztergát CNC-re Mach3 vagy ritkábban Linux vezérlésűre.

Mivel az UCCNC-nél még aktuális, folyó a fejlesztés- még ha mostanában kissé lassabnak is tűnt- itt lenne a lehetőség minél több funkciót belevetetni a fejlesztőkkel.

Pár éve én egy TCFM100 gép átalákításánál segédkeztem, s bizony többször kellett Dezsoe segítségét kérnem macro írásban.
Legtöbb fejtörést a szerszámok elhelyezése és azok lekezelése jelentette. Jó lene ha ezzel már nem kellene majd törödnünk külön.

Így most azt mondom helyből, hogy első és hátsó késtartó de inkább revolverfej elengedhetetlen, ha már CNC.

Az
EMCO revolverfejet nem űrtechnika lutánozni, a működését bizonyára sokan ismerik, vannak animációk is róla a neten.
Amit anno Vargha Kálmán elkészített és több találkozón bemutatott már egy felsőbb ketegória, de kétségteleneül jobb.

Ha valaki tud még megoldásokat akár csak egy linkkel azt is megköszönnénk.

SzaboDenes

Szia!

Be kellene üzemelnem egy ilyen kis EMCO revolverfejet.
Sajnos nincs meg az eredeti kis motorja.

Felmerült bennem néhány kérdés:

Ez az EMCO revolverfej motor meghajtása hogy néz ki pontosan?

Az értem, hogy az egyik irányba forog körbe-körbe, de mikor irányt vált a forgás, és megakad a revolverfejben lévő kilincsmű, akkor a motor folyamatosan erőlködik, és tarja megfeszítve a kilincsművet, és folyamatosan melegszik a motor?

Honnan tudja forgás közben, hogy mikor kell megállni, és visszafelé forgatni?

MACH3-ban meg lehet oldani a revolverfej motorjának ezt a fajta vezérlését?

Előre is köszi a választ.

Motoros

DC motor van benne, amikor csak beáll akkor megkapja a rendes tápfeszt adott polaritással, amikor pozicióba ért akkor irányt vált a motor (polaritást) és a tápfeszt is lecsökkenti, nem fog leégni.
Van a tengelyén egy digitális pozicióérzékelő ... de ha erre pontosan kíváncsi vagy akkor Tibortól megkérdezheted, ha kedve van akkor elmeséli.

svejk

Ahogy írod, egy előtétellenállást iktatbe és azzal korlátozza az áramot a statikus állapotban.
A legrégebbi EMCO-nál még pozíció érzékelő sincs, minden időzítéseken múlik.

(ez egyébként típushiba is nála, hogy a már közel 20 év alatt kiszárad az időzítő kondija és egyre rövidebb az idő, így aztán elkavarodik a rev.fej)

Kettő is volt már nálam ezzel a hibával.

svejk

Szerintem a Mach3 "PLC"-jében -ami a Brian-  megoldható biztosan.

Motoros

Az Emcoturn 120-nál már volt pozicióérzékelés. Ez a gép már nemcsak amolyan iskolai tanulógépnek lett kitalálva, hanem termelni is lehetett vele.
Igaz ez az egyirányba való rev fej forgás kicsit időrabló megoldás, főleg ha egyszerű munkadarabnál csak két három szerszám volt bent és a fej kering üresben.
A Kálmán megoldása nekem jobban tetszett.

svejk

Meg ugye az EMCO-nál nem terhelhető visszafelé a rev. fej.

Autotec1

Sziasztok
Én ezt tervezem felszerelni egy weiler 120cnc-re
Kicsit meg kell emelni az orsóházat, de szerencsére könnyen szerelhető

svejk

Ez sem lehet visszafelé terhelni.

SzaboDenes

Köszönöm mindenkinek a hozzászólását.
Már most nagyon sok hasznos infót kaptam.
Ez egy EMCO Compact5 CNC eszterga, ezen még nem volt a revolverfejnek pozíció érzékelő.

Gyakorlatilag az utolsó csavarig szétszedve zacskóban kaptam, és most próbálgatom beüzemelni. A vezérlő elektronikából a számítógép rész nincs meg hozzá.

Érdeklődnék, hogy nem tudja valaki, hogy az eredeti léptetőmotor és motormeghajtója milyen üzemmódban működik gyárilag?

Megvannak az eredeti léptetőmotorok + hozzá a teljesítmény elektronika. Ez a vezérlő panel A,-A,B,-B logikai jeleket vár. Viszont a MACH3-as USB-s vezérlő kártyám STEP,DIR jeleket ad. Gondoltam készítek egy kis mikrokontrolleres konvertert, csak jó lenne tudni, hogy milyen üzemmódban vezérelték eredetileg a léptető motorokat.
Ezen a négy vezetéken szerintem háromféle vezérlés jöhetett szóba:
1. FULL STEP, egy tekercses kapta egyszerre az áramot
2. HALF STEP
3. FULL STEP, de két tekercs kapta egyszerre az áramot

Mivel semmilyen visszacsatoló jel nincs, szerintem itt szóba sem jöhetett microstep.

Milyen tempóval megy a gyári vezérlés a ? (hány lépés/másodperc)
Mit bírt el az elektronika+ motor lépésvesztés nélkül?

Esetleg nincs valakinek erről valami infója?

Köszönöm