Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Ezt AC szervóval csinálod ?

s7manbs8

Jut eszembe, itt a kés hegye mindig a megmunkált excenter tengely felénél van ? Fel - le nem mozgatod ?

000000000

Igen, mindig a felénél van. Ez viszont azt is jelenti, hogy forgás közben pontról pontra más hátszög és homlokszög mellett forgácsol. A kés hátszögét az adott geometriájú excenter érintőjének maximum szögéhez kell kialakítani, mert egyébként "nyomna" a kritikus pontokban, vagy bele is törne a műveletbe.

s7manbs8

Ha az a kisebb tengely még kisebb lenne, akkor valahogy a kés hegyét is mozgatni kellene, van még itt akkor mit fejleszteni. :)

000000000

Nem értelek, miről beszélsz, világosan leírtam, mi a technológiai határ probléma a hátszög tekintetében, erre kell odafigyelni. Ha ezt egy adott excenternél betartod, akkor 2 lineáris tengely elég, erre láthatsz videót egy rozsdamentes csavart excenter gyártás kapcsán E400 gépalapon Robsy szinkron CNC-vel itt.  

Csuhás

Kedves Tibor!
Tudom hogy távol áll tőled a csilivili számítástechnika, de mégis javasolnám ezeknek az érdekes videóknak a youtubon való megosztását. Neked sokkal több néződ lehetne mi pedig egy kattintással szerezhetnénk információkat.

s7manbs8

Ennek az esztergálásnak a során az ideális elméleti pozícióhoz képest mennyi eltérése van a szervónak maximum ? Ezt mérted ?

edcsdh6wa

Sziasztok, köszönöm mindenkinek a választ, mivel a projekt kis költségvetést használ, a linuxCnc lehet a befutó, így akkor ha lanne us400, sem kellene cserélgetni a két gép között, és most programokra sem akarok költeni.

Sys_m

Pali79

Egy kedves ismerősöm az OSP5000L-G vezérlő programozásárol szeretne megtudni pár dolgot. Ismeri valaki ezt a vezérlőt közelebbről?

mjfpgx8v0

Üdv mindenkinek!

Ha már a menetesztergálás is szóban forog, a Linuxcnc nekem tökéletes hozzá.

Egy dologba azonban beleszaladtam, elsőre kicsit sok lett az encoder felbontás, a 2000 impulzus/fordulattal 600-as főorsó fordulatnál már nem tudott mit kezdeni  a masina. Most le van osztva egy arduinoval 100imp/fordulatra, hibátlanul veszi a PC
2000-es főorsó fordulatnál is. Egy Omron encoder egyébként.

Szépen teszi a dolgát, szinkronban adagolja az előtolást, lehet kézzel is forgatni, csak  a gyorsulás-lassuláshoz szükséges helyet kell ráhagyni a menet elején-végén.

A másik dolog, amiért mindenképp érdemes szerintem encodert tenni a főorsóra, az a fordulatonkénti előtolás. G95-el kevesebbet kell agyalni, mennyi is legyen az f értéke...

ANTAL GÁBOR

Az utóbbi időben elég sok lapos menetet vágok a CNC sített Tos ommal . Ma egy kicsit elgondolkodtam . Mi van ha ( amikor már jó mélyen járok )  egyszer csak áramszünet keletkezik ?
 Gondolom az UCCNC  azonnal megáll, tehát megszűnik a step , a 750 W os Ac szervó tápja  lehet kitart egy másodpercig de step nélkül az satufékkel megáll  , a tokmányt meg viszi tovább a lendület .  Gyakorlatilag atombiztos a kés törése és a darab mehet a selejtbe

Ha beteszek  egy szünetmenetest akkor a PC  és az UCCNC táp mehetne tovább , de a 750 W os AC szervót azért nem hiszem hogy rátehetném a szünetmentesre .  Valószínűleg így is törik a kés . Versenyfutás az idővel mert a szinkron menetnél a lassuló tokmány lassuló hosszmozgást generál tehát ha   kitartana az Ac szervó akkor  megmenekültem

Mi van akkor ha a keresztszán léptecsének a tápját is ráteszem a   szünetmentesre .    Kellene egy elektronika ami érzékelne a hálózat kimaradását és mindent felülbírálva gyorsjárattal kikapná a kést .

Hogyan csinálják ezt az iparban ?      Vagy ott is belenyugodnak hogy törik a kés és kuka a darab ,  De mi van ha a darab értéke 50 e ft ?

laaci

Szia,

Ha a műtárgy értéke 50e, és nem egyet gyártasz belőle, akkor egy ilyen elfér. :)
6400W-os szünetmentes

ANTAL GÁBOR

Köszi!
Holnap felhívom őket .  Nekem( biztonsággal számolva ) 4-5 másodpercet kellene hogy működjön .. de azt atombiztosan  ( egy step sem veszhet el )

svejk

Az iparban vészstop jellegűen megáll minden mozgás és ....  persze törik a lapka.
Ha csak 50 ezer a munkadarab mehet a selejtbe, de ha több százezer akkor az már szívás, de azért a maró nem fog 20 mm mélyen beleszántani.
No meg meg kell élni a lézeres hegesztőknek is. :)

svejk

"...és mindent felülbírálva gyorsjárattal kikapná a kést ..."  és ha épp furatban vagy? :)