Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

9pk59nuy

"De akkor minek a Linuxhoz a 100 rés?"

Azért kell a 100 jel/fordulat, mert míg a Mach3 a saját időalapjának az osztásával szinkronoz, addig a Linux kizárólag az encoder jeleinek hatására mozgatja a szánt.

robroy007

Béni!

Ha megoldható, hogy a menet nagyolás és simítás külön G kódban legyen megírva akkor miért ne lehetne külön sebesség is hozzá  

mivel a vágás kezdete a index jelhez képest van vezérelve
szerintem mindegy, hogy 400-as fordulaton nagyol és 800-on simítasz mert ha a mechanika képes nagy fordulaton is menetet vágni akkor miért ne lenne képes alacsonyon ???

sőt akkor már 5-10 1/min eltérésnél is mellé szaladhatna  

egész pontosan addig, amíg a munkadarabot nem veszed ki a tokmányból a menet akár hányszor is akarod vágni, kutya kötelessége ugyan oda pozicionálni (egyébként a különböző fogásokat se tudná helyesen megcsinálni)

Béni

Mivel a CNC esztergánál nincs mechanikus kényszerkapcsolat, kicsit más gondolkodásmódot kíván a menetvágás.

Alapesetben (a legtöbb megoldás ilyen) a mozgás indul szinkronjelre. A menetvágáshoz beállított maximális gyorsulással gyorsul, amíg az emelkedésnek (P) megfelelő előtolást (F) fel nem veszi.
F=SxP (mm/min)
Ha a fordulatot emeled, akkor emelkedik az előtolás (emelkedés ugyanaz). Így a gyorsítási szakasz hosszabb, később kerül szinkronba.
Ugyanis a szinkron nem az indulástól áll fent, hanem a szükséges előtolás elérése után csak.

Tibor technikáját nem ismerem, meg másikat sem, ami eszterga üzemmódban tetszőleges fordulaton azonos geometriai adatokkal ugyanabba a nyomba képes menetet vágni.
De az biztos, hogy trükközni kell valamivel, hogy ez megvalósuljon.  

000000000

Mert van a világon gyorsulási út is, és ezt nagyvonalúan elhanyogoltad. Ehhez kellenek azok a CNC vezérlések, hajtások, amik ezt lekezelik. A Mach, és még az ipari vezérlők zöme se tudja ezt megoldani.
Ezekről a műszaki problémákról már többször írtam itt évekkel ezelőtt is az egységugrás-szinkronhajtás témakörökben, nagyon szerteágazó ez a feladat. A lényeg, hogy megoldható a különböző főorsó fordulattal történő  menetkészítés. Jó és korrekt CNC vezérlő kell hozzá, pl. a Robsy.:)

s7manbs8

Az enyém is rámegy menetvágáskor követi a főorsót szinkronban.

000000000

Van saját tervezésű szinkron CNC esztergád? Ezt eddig nem is mondtad. Gratula!

robroy007

Béni hívj fel légyszi (nem tudom a számod)

s7manbs8

Csak már szétszedtem, össze akarom megint rakni, csak jobban, mert egy gyenge zártszelvényen volt régebben.

KoLa

Ma délelőtt vissza kötöttem a régi számítógépemet, amin a Mach3 van (nem főorsó indítás! Svejk! ezt már én is terveztem írni! csak nem akartam hogy megint mindenki nekem ugorjon! hogy cikizek valakit!)
Talpraállt egyből a gép! és ott volt minden ahogyan hagytam anno!
Ezzel a számítógéppel, mach3-al évekig vágtam a menetet 110-s anyagra is, 8mm (kétbekezdésű)menetemelkedéssel! ezt akkor is leírtam, és most is leírom! nincs szinkronizált menetvágás! csak egyedül a menetvágás indítását köti az index jelhez!
Az előtolást nagyon stabilan tartja a vezérlő , ha ugyanezt tudja a főorsó hajtás is akkor jó a menetvágás, de nem szabad közben fordulatszámot váltani, mert a kés álló helyzetben várja az index jelet! a z gyorsulása állandó, ezért ha változtatjuk a főorsó fordulatár elcsúszás lehetséges!
Itt jegyezném meg hogy Tibor 45-nek mindenben igaza van ezzel kapcsolatban !Van neki egy videója ahol egy menetvágást mutat, és a simító fogásokra nagy fordulatot kapcsol és nem téveszti el, na itt lehet valami furfang a dologban! vagy a szervomotor gyorsítása van szabályozva vagy valami!
A mach3 az index jelet használja 1szer? nem! nincs neki szüksége index jelre a menetvágáshoz, de ha van használja!
Simán elindul a g76, és g32, is álló főorsónál! ráadásul a g76 esetén végigjátssza az egész folyamatot!valószínűleg megelégszik a configgal hogy benne legyen!Ezek alapján hogy gondolhatjuk azt hogy fordulatonként korrigálja  az eltéréseket!

Bénivel sokat gyúrtuk az EMC2-t! ott is ez a helyzet a fizika az állandó, ha a változó menetemelkedésnél nagyobb a változás, amit a gyorsulás és a jelfeldogozás megenged akkor késünk! és a géptől függő legmagasabb rátán fogja folytatni mindaddig amíg lecsökken a gyorsulás és a jelfeldolgozás a hobby gép szintjére! ezt kell tudnunk hogy mennyi!
Eleinte tulzásokba estem! de most már kiismertem a gépem határait és ezen belül dolgozok vele!
"Nyugodt világ" Hogy Snecit idézzem!
És tényleg! még lehet híztam is azóta! nincs az a stressz!

svejk

Érdekes dolgokat írsz.
Most akkor kinek higgyünk?

Ennyire nem lehet rosszul olvasni az írásokat, hogy ennyire más kép jöjjön le. :(

Marad a jó mondás: Magad uram, ha szolgád nincsen :)

KoLa

Itt még az lehet hogy én a 2.63-s verziót használtam!

KoLa

Na meg persze az én gépem nincs megtámogatva step-dir fóorsó hajtással meg efféle drága cuccokkal!
Asszinkron motor 3KW frekiváltó 5,5 kw nyomógombbal váltom a frekvenciákat!  
Annak idején még Antal Gábor tanácsára állítottam át PWM-ről, az előre beállított frekvenciára, amit kivülről kapcsolok!

Én nem hazudok! lehet nem értek az elektronikához és számítástechnikához úgy mint Ti de amit leírtam azt ki is próbáltam!
Esztergálni tudok! az előtolásokat fejből tudom hogy mi kell éppen és mekkora fogással de mm/pecben csak a mostani cnc esztergályosok vágják a technológiát!
Az EMC2 teljesen jól kezeli a fordulatonkénti előtolást,ha nincs fordulat nem megy !
A mach3-nak értékelhetetlen ez a tudása!ha többször is megváltoztatjuk, csak sorokkal később lép érvénybe akkor,amikor már egy újabbnak kéne érvényben lenni!
Már nincsenek ilyen bizonytalanságaim! A linuxnak beírhatom amit tudok és akkor az annyi!  Ennyi!!!

000000000

Szia Lajos! Jó hogy emlékezetettél rá, már vagy 5 éve készített Nagy Zoltán egy videót, itt a Fórumon valóban volt már többször is.
A 2. percnél kezdődik a menetkészítés, miközben fordulatszám váltás is történik.
http://www.youtube.com/watch?v=MQ9zUmUbQ7o" TARGET=_fnew>Robsy CNC menetesztergálás demo

KoLa

Most jobban megnéztem! 15 fogásból a 4. közben gyorsult fel a főorsó, ott is maradt a nyoma' a menetes rész felénél kb , még a kész darabon is látszik! a fizikát nem lehet meghazudtolni![#wave]

Béni

De jó szemed van!  
(Ha a készen nem is feltűnő, a fordulat váltás után valóban látszik valami kis huncutság.)