Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

000000000

Rakd fel url-ként a videód youtube címsorát.
Értelemszerűen előbb ott vagy más videómegosztón kell regisztrálnod, felraknod, és a címet url-jét ide belinkelni.

9pk59nuy

A regisztrációt szerettem volna kihagyni. Arra gondoltam, hogy elküldeném emilben valakinek aki már regisztrált és felrakná.

9pk59nuy

Az én levelezőm 2 hétig tárolja, azt ide tudom linkelni, de utána kitörlik.

9pk59nuy

KoLa

Nekem volt telepítve egy verzió, ami a 60-s fordulatot még tudta, csak már nem emlékszem hogy melyik volt , de a 2.63-nál újabb, sokkal, az biztos! sajna összeomlott az egész!és vissza kellett térni!

2dbfy8y

Ha gondolod küldd át nekem, én feltöltöm szívesen yotube-ra neked!

KoLa

Szia! Megnéztem a videót!látványos, de engem még nem győzött meg! mivel nagyon rövid menetet vágsz műanyagra! ezt az én gépem is kiválóan tudta sárgarézbe, ingadozó pwm hajtással és frekvenciaváltóval!
Próbáltad visszaengedni fele fordulattal is a kést?
Vagy próbáld ki a kúpos menetvágást! azonos térfogatú fogásoknál is folyamatosan nő a forgácsoló erő! mondjuk átm 4-ről, 20 fokban átm 60ra C45-be, az jól forgácsolható!
Nekem sikerült ezt jól vágni,de csak úgy! hogy a főorsó hajtást átváltottam 1:10-re itt olyan nyomatékom van hogy a főorsó fordulatszám STrue DRO kijelzése egyáltalán nem változik!  
Szóval sok kérdőjel van még itt!
Próbálj valami nagyobb fogással menetet vágni acélba, és majd megnézzük hogy jó-e! egy M16-t 6 fogásból és két simító! vagy ilyesmi!

2dbfy8y

Akkor itt van tóthz videója:

http://www.youtube.com/watch?v=6LRwJVcBSIc" TARGET=_fnew>Menetvágás

svejk

Nem igazán értelek Kola.

Te anno egyértelműen meggyőződtél róla, Tóthz is leírta itt csokorba foglalva, hogy a Mach3-hoz állandó, stabil főorsó fordulatszám KELL.

Ezt szerintem már mindenki el is fogadta itt, Antal Gábor is bizonyította.
Tehát a célkitűzés a Mach3 esztergályosoknak a fenti kritérium.

Van esetleg még más huncutság, kivédhetetlen dolog a Mach3 esztergában?

9pk59nuy

Köszönöm a video feltöltését!

2dbfy8y

Szívesen!
Jó kis megoldásnak látom!
Írtam majd, emailt is.

9pk59nuy

"a Mach3-hoz állandó, stabil főorsó fordulatszám KELL."

Ez való igaz!  

Azonban érdemes megvizsgálni, hogy milyen foku stabilitásra van szükség? Az én tapasztalatom szerint nincs szükség teljes kontrollra a motor vezérlésében. (Ezalatt én azt a vezérlést értem, ami időegység alatti azonos szöghelyzet változást idéz elő pl. step-dir.) Ezzel a konfigurációval remekül lehet dolgozni, stabilitása azonos a Linux-os motyóval. De az 1 kilowatt közeli vagy annál nagyobb főorsóhajtás előállítása combos feladat! Ezért a széleskörűen használt AC motor a realitás amelynek a beruházási költsége extra alacsony az előzőhöz képest. ennek a hajtás konstrukciónak hatalmas előnye a fordulatcsökkentéssel (áttételi arány változtatással) járó arányos nyomaték növekedés! Ezt a hajtástipust is hiba nélkül eszi az M3 az index jellel !

Ami viszont nem elegendő stabilitásu, az a DC motor amit stabilizálatlan tápegységről járatunk.  Probálkoztam stabil táppal és PWM hajtással, de nekem ez nem adott kielégítő eredményt.  

Fentieket azért tartottam fontosnak megjegyezni, hogy ne riasszon el senkit a problémakör a menetvágástól !

Utóirat: ingadozó fordulat esetén nem lehet hibátlan menetet vágni akkor sem, ha a kés pontosan követi a pályát.

ANTAL GÁBOR

Nekem annyi hozzáfűzni valóm van  Hogy a 6.5 kW  4 pólusú aszinkron motorral működő TOS eszterga főorsója mechanikusan leáttételezve  (Pl n főorsó= 460  1/min re ) abs stabil a menetvágásnál.( M elm = 135 Nm )  De ha valami extém nagy emelkedésű menetet akarok vágni ( relatíve nagy fogásmélységgel ) akkor az előtétváltó 6 fokozata mellet ott van még az orsóházi 1/8 as lassítási lehetőség is )   Nálam az indexjel képzése agy Lomexes unipoláris Hall kapcsolóval és egy kb 6 mm es kis neodymium mágneskoronggal van megoldva ( a mágnes forog )

ANTAL GÁBOR

Egy fontos adalék kimaradt : UC 100 at használok!!