Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

PSoft

Akkor,most melyik is a "helyes" nyomtatóport beállítás a BIOS-ban?

svejk

Nekem működött standard LPT -ként is a mach3.
De ha pl. az alaplapit akarjuk bemenetekre használni, akkor elkerülhetetlen az ECP/EPP.
Ha jól emlékszem a könyve is ezt ajánlja.

PSoft

9pk59nuy

Na!

Mostmár elapadtak az M3 hozzászólások, jöhetnek a LINUX infók is. (Hogy ne hajjak meg hüjén)!

Engem főleg az érdekelne, hogy a linuxos motyó tudja-e a szerszámsugár korrekciót? Mert az M3-tól bizonyos esetekben nem lehet kikönyörögni! Pontosabban a marónál működik, az esztergánál kirajzolja a képernyő, de a gép nem hajtja végre!

Sz.József

Én nem bánnám ha egy USBCNC-s felhasználó is leírná a tapasztalatait...
lsd. #1097
Egyébként sasszemekkel olvasom a tapasztalatokat / infókat...[#eljen]

KoLa

A szerszásugár kompenzáció jól működik a Linux cnc-n! csak a rajzot alulról felfelé látja!...az eszterga! nekem csak erről van tapasztalatom!

Vagyis, pozitív x tartományban, a szerszámpályát jól rajzolja de, mind a g2, g3-t és g41, g42-t fordítva kell használni!
Ha átírjuk negatív x tartományba a szerszámpályát, akkor lenne jó az eredeti g2, g3, g41, g42, bár nekem nem a legfrissebb A Linuxcnc-ém, mert még ez EMC2 néven ismeri magát!

KoLa

Azt elfelejtettem hogy: itt a bejárt szerszámpálya nem felejtődik el, piros színnel megmarad akkor is amikor egy új programot töltünk be! így rögtön láthatóak az eltérések ha, ua programot módosítjuk mert az új pálya fehér színű, és a 'végtelenségig' nagyíthatjuk akár menetvágás közben is!
A régi szerszámpályát egy kattintással törölhetjük bármikor ctrk+k

x4rhew5r3

http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/wiki.pl?BackToolLathe" TARGET=_fnew>Itt egy kis infó a Linuxcnc eszterga mód, első és hátsó késtartó esetekről.

KoLa

Szia! sajnos ha jól adom meg az irányultságot akkor van ez! ha a késprofil úgy néz ki a szerszámpályán, mint amit használok, akkor jól töltöttem ki a szerszámtáblát!viszont a g2 g3-t valamiért fordítva kell használni!

x4rhew5r3

Gyakorlatban nem használom (egyelőre, mert még mindig nincs dobrevolver az esztergán), így nincsenek tapasztalati információim a dologról.

2.5.x-től felfelé lehet az ini fájlban állítani az első/hátsó késtartót, és így talán nem kell trükközni a negatív x értékekkel.

Jogos a kérsés, mi van ha valakinek mindkét oldalon van szerszámtartója? Vagy lineár bankkal dolgozik szerszámonként beállítható irányultsággal. Ezekre a kérdésekre most keresnek egységes megoldást, ezeket egyelőre trükkökkel kell megoldani.

KoLa

Én úgy használom első, hátsó késtartó egyszerre! nagyon korrekt a működése is, és a szerszámpálya megjelenítése is!
A szerszámtábla bejegyzései mindent megoldanak!kivéve a g2,g3-t
Mindjárt keresek képet egy első, hátsó késtartós az elsőben szerszámcserés szerszámpályáról!valahol megvannak...

KoLa

tóthz-nak!  
Megtaláltam két képet, az első g40, a második g42
A progrm ua csak be lett írva a g42,  
Mindkét esetben g3 van a kódban! de mint látjuk g2...

Első g40

http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/EMC2/EMC2%20a%20gyakorlatban/g40.png" border=0>

Ugyanez g42-vel

http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/EMC2/EMC2%20a%20gyakorlatban/g42.png" border=0>

KoLa

Tévedtem! mind a kettő ua a program! csak már nem emlékeztem, kétszer van a g3 egy programban, csak egyszer g40 egyszer g42, de látszik hogy jó!

w987wzmm

Ezt, csak belinkelem ide... Majd később lesz jelentősége.  

http://www.cncci.com/images/g41.gif" border=0>

KoLa