Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

KoLa

tóthz!
Most már csak megkérdezem! ( a felszólítás ellenére! hogy, a LinuxCnc-sek ne,szóljanak bele a topikba!Pedig ez nem a mach3 topik!)
Hogy milyen átmérőn készítesz meneteket? milyen hosszúságban? milyen gépen? milyen főorsó hajtással? hány réses tárcsával? vagy enkóderrel? Van kiegészítő elektronika?  

Mert ezek még nem derültek ki végre! csak hogy bármikor bemutatod! Sajna hogy a tali idejében nem voltam nálad!pedig készültem rá!

keri

Ahogy néztem a Mach-ra is be lehet kötni enkódert, aztán hogy működik arról nincs tapasztalatom.  

A LinuxCNC-seket nem azért intette le mert nem lehet itt erről beszélgetni, hanem azért mert eredetileg ő a Mach beállítását kérdezte, és nem arra kért tanácsot hogy miért ne azt használja [#fogmosas] aztán a paprikás krumplinál én elvesztettem a fonalat [#circling]

9pk59nuy

tóthz!  
Most már csak megkérdezem! ( a felszólítás ellenére! hogy, a LinuxCnc-sek ne,szóljanak bele a topikba!Pedig ez nem a mach3 topik!)  
Hogy milyen átmérőn készítesz meneteket? milyen hosszúságban? milyen gépen? milyen főorsó hajtással? hány réses tárcsával? vagy enkóderrel? Van kiegészítő elektronika?  

Mert ezek még nem derültek ki végre! csak hogy bármikor bemutatod! Sajna hogy a tali idejében nem voltam nálad!pedig készültem rá!  

Sorban próbálok válaszolni:

Szinte bármilyen átmérőn készítek menetet amire éppen szükségem van. Ez lehet 1mm, vagy 100mm átmérőjű is. Gyakran készítek foglalatot optikának, vagy több bekezdésű menetet a távcsövek élesreállításához. Az anyag rendszerint SiAlMg, réz, C45 vagy forgácsolható korróziómentes acél. Eddig a leghosszabb menet amit (Mach3-al) készítettem, az 180mm hosszú volt.

A gép:

Sok évvel ezelőtt a CRUZ-tol vásároltam egy AT520-as fúró-maró-eszterga gépet. A gép robosztus felépítésű, asztali kivitelű. Ezt alakítottam át M3-ra. A gép főorsóit az eredeti 600 W, 230V, 1440 fordulatu motorok hajtják hat fokozatú ékszíjhajtással.

Sok keserves csalódás és még több munka árán jutottam el oda, hogy üzembiztosan vágjon a gép menetet, vagy marjon c45-ből alkatrészt.

A gép jelenlegi főorsószinkronja evolúció eredménye. Az első optocsatoló egyszerű felépítésű volt, ami a tapasztalat szerint nem adott kellően karakteres kimenő jelet.  
Sok bosszuság után átalakítottam Schmidt triggeresre az áramkört. Így már jól működött, de nem tetszett a spártainak egyáltalán nem nevezhető kapcsolástechnika.  
A következő lépcső a Hall jeladó volt, ami szintén jól működött, de nyákot és külön tápot igényelt.
A legutolsó konstrukcióm úgy működik, hogy TTL (Reed) jelfogó a vevő. A jeladó pedig egy neodyn mágnes fordulatonkénti jeladással. Ez egy pofon egyszerű megoldás, ugyanakkor minden szempontból megfelelő a működése.  

Első alkalommal úgy módosítottam az elektronikát a stabil és formázott jelalakok érdekében, hogy illesztőpanelt használtam. Abban van trigger és az megoldja a jelformálást – gondoltam, de nem oldotta meg. Sőt egyszer begerjedt, ezzel hamis impulzusokat generálva majdnem géptörést okozott !!! A panelt likvidáltam, (nem adtam el senkinek!) és azóta illesztőpanel nélkül használom a gépet.

Ezzel a környezettel meg lehet csinálni azt, hogy a ciklus végén rápróbálom a menetkalibert vagy az ellendarabot, ha szorul akkor állítok 1-2 századot és az új beállítással lefuttatom ismét. Ez annyira biztos, hogy akár 20x is lefuthat a program anélkül, hogy „belevágna” a munkadarabba.

Kiegészítve az eddigieket:

Manuális gépen sok korrekciós lehetőség van a fogások között, amit az ember automatikusan állít. CNC esetén erre nincs mód, a paramétereket pontosan meg kell határozni. A  menetkést sem lehet „jó lesz ide” alapon kiválasztani. Egy menetvágó lapkakészlet 30-40 ezer forint, és csak az átmérők szűk tartományára korrekt a geometriájuk. Ugyanazzal az 1mm-es  lapkával nem lehet 6x1 és 50x1-es menetet vágni. Ekkor marad a speciális lapka megrendelése, vagy a HSS kés profilköszörülése. Csakis a megfelelő profilú késsel végzett munkától várhatunk olyan eredményt, hogy a gép simán forgácsol, a menet megfelelően tart, nem szorul, nem lötyög. A másik alapvető fontosságú paraméter a menetárok mélysége. Nem felel meg a tolómérő hátulján levő táblázat, a fórumon nemrégiben kitárgyalt módon kell azt meghatározni a kiválasztott menetprofilhoz.

Könnyen lehet olyan menetet vágni ami a szabvány szerinti tól-ig határban benne van. Álltalános célra megfelelhetnek de ha a csavarkötés szilárdságára és a pozicionálására is szükség van, akkor maradéktalanul be kell tartani a menetprofil geometriát. (Pl.: Menetes rögzítésű esztergatokmány)

svejk

" TTL (Reed) jelfogó a vevő"

Ez valami egybetokozott REED cső és TTL illesztő elektronika?
De hát akkor ehhez is kell táp, mint a Hall-hoz.

Én egyébként az ipari induktív közelítéskapcsolót pereferálom, igaz kell hozzá illesztő elektronika.

9pk59nuy

HAMLIN jelfogó

Mikroméretű reed relé TTL kompatibilis tokozásban. Ha két lábára 5V-ot kapcsolsz, akkor a reed-et gerjeszti és az "meghúz". Én nem adok neki 5V-ot, hanem egy mágnessel gerjesztem. 1000Hz-ig is működik !!!

Arra lett kifejlesztve, hogy TTL áramkörökben nagy ellenállással (végtelen) elválasszon vagy 0-5V-ig kapcsoljon, szintet illesszen stb...

9pk59nuy

Azt elfelejtettem, hogy különös előnye a TTL relének az, hogy nemcsak 0 és táp közeli a kiadott jel, hanem 0,00 Volt és 5,00 volt is elmehet a paralell felé! Ez azért előnyös, mert sok gép igen érzékeny a bejövő szintre.

PSoft

svejk

Oké, értem.
A prellel nem volt probléma? (mert azért e REED-nél is van vagy lehet)
A General Confignál kellett játszani a Debounce értékkel?

9pk59nuy

9pk59nuy

svejk

Mennyi az élettartamuk ezeknek?
Csak mozog mechanikusan...
Bár még én is csak olyan rosszal találkoztam ami törött volt vagy szétégették

svejk

De akkor megint oda a meredek jel. :(

9pk59nuy

Kis átmérőre kell szerelni a mágnest, alumínium vagy műanyag gyűrűre. Közvetlenül a főorsó végére. A kisérleti üzem alatt egy dugót esztergáltam az orsó végébe és a mágnest ráragasztottam a dugó végére.

svejk

Ez igaz, de egy kapcsolótranyót, (pl. 2N2222) is le lehet ültetni 0,2 V-ra.  
Ez meg már több mint elég.

No mindegy a lényeg, hogy neked bevált, és megelégedéssel használod a REED-et.

9pk59nuy