Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

9pk59nuy

svejk

Sz.József

Kíváncsi lennék, hogy az itt leírt tapasztalatokhoz képest (ami nagyon hasznos)
vajon hányadik a "sorban" a Klavió által forgalmazott USBCNC software...(?)
Nem tudná valaki kiegészíteni a Kola által leírt információkat az USBCNC-s tapasztalatokkal?
Főleg esztergálás / menetvágás tekintetében...
Ha jól emlékszem Bundyland ezzel szeretné "felvértezni" az átalakított esztergát.
Talán rajtam kívül más is kíváncsi lenne rá...

PSoft

Ezzel a Hamlinnal most,...adtál egy "ötletet".:))
Mekkora,és milyen "erős" külső mágnest használsz a működtetéséhez?

svejk

Lehet belőle mágnessel aktiválható öntartó kapcsolást csinálni. :)

PSoft

[#eljen]

Az is jó,de...nem pont erre gondoltam.:))

KoLa

9pk59nuy

Szinte bármilyen mágnes alkalmas arra, hogy bekapcsolja a jelfogót. Főorsóra célszerű az erős kisméretű mágnest használni. Én kőbányán vettem neodynium mágneskorongokat amely átmérője 8mm, vastagsága 1mm. Ez a mágnes olyan erős, hogy 5-10 mm távolságból biztosan vezérli a relét.

svejk

Az index jel kitöltési tényezőjére mennyire érzékeny a mach3?
Mekkora lehet a minimális jelszélesség?

Miki2

A MachTurnHu_v11 kézikönyv 37. oldalán pontosan le van írva.

Miki2

Még egy tapasztalati dolog:
Én Hall Ic-t használok, és szinte tökéletesen működik.
Normál esztergálási funkciók közben még soha nem tévedett.
Egy "apróság" azért zavar, de ez a Mach hibája, így nem tudom kiküszöbölni.
Ez pedig az a jelenség, hogy alacsony fordulatszám esetén a jel feldolgozása bizonytalanná válik.
Ez a kb. 1001/perc alatti fordulatszámok esetén jelentkezik.
Ettől magasabb fordulatszámoknál még nem tapasztaltam semmiféle hibát.
Biztonságosan lehet több bekezdésű meneteket is készíteni.
Legutóbb 6 mm emelkedésű trapéz menetet készítettem a kis E1N gépemen.
Igaz, ehhez kelett egy kis trükközés a megmunkáló programban.

9pk59nuy

Semennyire! A mechanikai kivitel ad egy bizonyos kitöltési tényezőt, amit meg sem tudsz változtatni. (Kb.:1-20, 1-100) Minél nagyobb a mágnes forgásköre annál rövidebb az aktív állapot. Az M3 a lefutó élt érzékeli. (Activ Lo).

Nekem mindem LPT-t működtet ha sima rövidet (földet) ad az indexnek kijelölt pinre. Vannak olyan eszement LPT-k amelyek bizonytalanul működnek a sima földelésre, ezeket fel kell húzni 5V-ra, és attól kezdve minden rendben.

9pk59nuy

"Ez pedig az a jelenség, hogy alacsony fordulatszám esetén a jel feldolgozása bizonytalanná válik.  
Ez a kb. 1001/perc alatti fordulatszámok esetén jelentkezik."

Mit jelent az, hogy bizonytalan? Mi a jelenség?
tényleg ezeregy/perc?

Miki2

Bocsi, nem nyomtam space billentyűt.
Természetesen 100 1/perc a fordulatszám ami nálam az alsó határt jelenti.
Ez alatt a fordulatszám alatt a kijelzett, és egyben a program által figyelembe vett fordulatszám olyan nagy mértékben változik százalékosan, hogy az már a készített menet minőségét nagy mértékben befolyásolja.
Az említett 6 mm emelkedésű menetet 250 körüli fordulaton készítettem, sok-sok fogásból.
Egyszer sem tévesztett, pedig nem egy darab készült.

svejk

A mezei LPT-re is illik felhúzót tenni a minél nagyobb zavarvédelem miatt, mert az eredeti több kOhm-nak felel meg.
ECP, EPP portok esetén még bonyolultabb a helyzet, azok egyáltalán nem teljesítik a TTL ajánlást.