Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

svejk

A stabil fordulat az én értelmezésemben azt jelenti, hogy a menetvágás folyamán a fordulatszám állandó legyen.
A "A Mach3-hoz állandó, stabil fordulatszám KELL" kijelentés a megvalósítás mikéntjét nem határozza meg.  
Természetesen amit írtál igaz.  

Egy kérésem lenne még feléd.
Tudom, én sem szeretek/tudok írni a klaviatúrán, főleg nem gyorsan, de az M3 helyett használjuk már a legalább a Mach szót, mert tizedmásodpercekig csak lesek, hogy mi is ez az M3 főorsó indítása M-kód? :))
Persze nem kötelező megfogadni.

Azt ugye jól gondolom, hogy a Mach3 azért minden fogás előtt szinkronoz az elején egyszer?
Tehát ha 500-as fordulattal megcsinálsz egy fogást és miközben a szán megy vissza, felviszed a fordulatszámot 800-ra akkor is beletalál a menetárokba.
Ennek esetleg gyakorlati haszna lenne, miszerint kinagyoljuk a menetet kisebb fordulaton nagy nyomatékkal majd a végén a jobb felület elérése miatt egy nagyobb fordulatszámmal veszünk egy simító fogást.

Béni

" ... kinagyoljuk a menetet kisebb fordulaton nagy nyomatékkal majd a végén a jobb felület elérése miatt egy nagyobb fordulatszámmal veszünk egy simító fogást."

Szinte biztos, hogy ez nem fog működni. (Szerintem nem is kell, hogy működjön ...)

9pk59nuy

"Azt ugye jól gondolom, hogy a Mach3 azért minden fogás előtt szinkronoz az elején egyszer?"

Rosszul gondolod! A Mach3 minden dordulat megkezdésekor szinkronoz !!! Ha kimarad a szinkronjel, akkor az előzőt ismétli.

Tehát a főorsónak 1 fordulat áll rendelkezésére, hogy hibát generáljon!  

Hogy 0,1 mm-es hiba keletkezzen a menet oldalában 1mm emelkedésű menet esetén, ahhoz például 500-as fordulatot 10 százalékkal kell csökkenteni (450-re) 1 fordulat alatt!

svejk

Jól van, ha nem kell, akkor meg minek működjön :)))

000000000

Bocsi, de a Robsy CNC esztergavezérlőnél ez működik.  

Béni

KoLa elmondása alapján a LinuxCNC-nél erőlködtek ennek megoldásával, de inkább hiba lett belőle, mint megoldás.
Amelyik esztergákkal én dolgoztam, azokon nem volt ez megoldva. Nem is túl egyszerű.
Alapesetben a kezdő pozícióból a beállított maximális gyorsulással éri el a szerszám az adott fordulathoz tartozó előtolást. Ha emeljük a fordulatot, az előző nyomvonalhoz képest "késni" fog a szerszám.
(A mozgások a szinkronjelre indulnak.)

svejk

"A Mach3 minden dordulat megkezdésekor szinkronoz !!! Ha kimarad a szinkronjel, akkor az előzőt ismétli."

Aha!
Nekem eddig Kola írásaiból nem ez jött le, de akkor biztosan hibásan értelmeztem.
Köszönöm!

De mi van, ha sokáig nem jön szinkronkel?  
A végtelenségig ismétli?
Akkor ez majdnem ugyan az mintha csak az elején szinkronozna.

Az idézeted szerint:
- Ha menetvágás közben monoton növekszik a fordulatszám akkor minden fordulatnál szinkronoz és követi a főorsó fordulat emelkedését a vezérorsóval, ergo jó lesz a menet.

- Ha menetvágás közben monoton csökken a fordulat, akkor mivel nem érzékelte a megfelelő időben a következő szinkront, ezért az első szinkront ismétli magának, tehát rossz lesz a menet.

Valami nem kerek.  [#circling]

svejk

De akkor minek a Linuxhoz a 100 rés?
Kola folyamatos szinkronozást és és követést ecsetelt, bár azt nem tudom hogy lehet ezt lengés mentesen megoldani egyszerűen.

Béni

Nem tartom kizártnak, hogy ma már léteznek olyan hajtások, ahol ez meg van oldva (opcióként).
A gyakorlatban igen ritkán van rá szükség.

svejk

No persze így gyakorlati tapasztalat nélkül majdhogynem is kár nekem ebbe beleszólni... :(

Esetleg a szoftverhasználat döntésében segít, ha megértjük a lelkivilágukat már előre.

000000000

"Ha kimarad a szinkronjel, akkor az előzőt ismétli."
Jajjj! De buta csicsa marhaság ez is, ha tényleg így van. Miért megy tovább???

Álljon le azonnal!!! Hiszen nincs új mért pozícióadat, azaz úgy kell tekinteni, megállt vagy nagy késésbe került a főorsó.

svejk

Való igaz, kezdő tapasztalatlan esztergályos lévén, a hagyományos padon csak kis fordulaton meri vágni az ember a menetet, így érezhettem hiányát a nagy fordulatú simításnak.  
De ugye CNC esetében már eleve megfelelő lehet a vágósebesség.

9pk59nuy

A bázispont az mindig az, ami a kiindulási pozició. Pl.: z0. Ennek megfelelően a számított pontok -1,-2,-3,stb...mm-nél vannak. Amennyiben eltér a fordulat, akkor az előtolás idejét korrigálja a következő szinkronpontig.  

Béni

Ne elszállt egy hosszú beírásom ....

A lényeg: semmi baj a LinuxCNC menetvágásával.

Majd KoLa esetleg leírja, hogy mikor van az, hogy vágás közben "megugrik" a szán.
(Remélem, nem csak álmodtam az esetet.) :)

000000000

Szerintem meg ez egy valós igény lehet, így jogos az eredeti felvetésed, és precíziós mentekenél igenis az utolsó símító fogással lehet szebb felületetet elérni. Ezért fejlesztettem ki én is ezt az opciót a vezérlőmnél, mert van rá igény.