Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

000000000

Hát igen, 800-ról 1500 rpm-re felugorni menetkészítés közben elég durva teszt. Szegény kis 30 W-os !!! DC szervohajtásnak volt elég dolga rátapadni az új feladatra, és szinkronban maradni. Pár mikron biztos bánta az egységugrás szerű sebesség váltást. De azóta már a vezérlő progi is sokat fejlődött, no meg ilyen durva dinamikai tesztekhez nem árt egy izmosabb hajtás, szervo finomhangolás, teljesen kottymentes, jó merev mechanika, stb...

svejk

Legvadabb álmomban sem feltételeznék hazugságot senki részéről, csupán esetleg pongyola fogalmazást.
Persze lehet már a kérdéseim zagyvák és ezért kavarodok meg. :(

svejk

Hardveresen egyébként nem olyan bonyi megcsinálni a főorsó fordulatszám követését a vezérorsóval, mint ahogy meg is tette ezt Fektiforg barátunk egy főorsóra szerelt encoderrel és egy SigmaII-es servoval.
Az elektronikus áttétellel beállítható a menetemelkedés (gyakorlatilag egy elektronikus nortonszekrény)
Igaz, itt ugyan úgy kell hátrafelé forgatni az orsót, hogy vissza menjen a szán.

De szoftveresen sajnos nem értem még az elméletet sem.

000000000

Azért ezt a fordulatonkénti előtolást szerintem eltúlzod. Egy egyszerű ököl szabállyal egy adott gépre pillantok alatt lehet egy szorozó tényezőt találni. Pl. ha a percenkénti főorsó fordulatának a tizedével tolsz elő, már nagy bajod nem lehet. Tehát ha pl. 600 rpm a fordulat, 60 mm/min előtolás jó lesz, ezt aztán le vagy fel eltolod attól függően, hogy nagyolsz, simítasz, milyen teljesítményű géped van, stb.
Ugyanis az árnyoldalról elfeledkezel: Akkor is életben tartod, és alkalmazod a kihegyezett szoftveres encoder olvasást, amikor erre nincs szükség. Ez egy állandó zavar hibaforrás és "rettegési" faktor.:) Így ráadásul kizárod azokat az alkalmazásokat, ahol d<10 mm, és pörögni kell 2000 rpm felett is, hiszen segéd HW nélkül a szoftveres jelfeldolgozás erősen limitált. Azaz az a jó program, ahol mint egy elektronikus lakatanya van szinkron előtolás lehetőség is, de ki is lehet azt kapcsolni, ha csak úgy esztergálgatunk, hiszen a marógépnél is zömében mm/min-ben nyomulunk, mégis tökéletes a forgácsolás.

KoLa

Igazad van, ki tudom számolni! és könnyedén leolvashatom a Linuxcnc képernyőjén hogy mennyi mm/perc-ben, amit programoztam fordulatonkéntiben!olyankor mocorog ez az érték le fel!
Nekem gyorsabb megadni fordulatonkénti-ben mert az van a fejembe!
Nem mindíg jó a fordulatonkénti tolás! állandó vágósebességnél csak a mm/perc jöhet szóba!
Azt nem tudom hogy állandó figyelés van-e ami zavart okozhat eddig nem vettem észre!de jó hogy mondod! könnyű kikapcsolni, bekapcsolni akár soronként is válogathatom a módot!

KoLa

Ilyet én is csináltam a mach3-l de az lehet hogy szoftveres!http://www.youtube.com/watch?v=byVIn6piTpM" TARGET=_fnew>itt

Béni

Nem értem a zavarodottságod. Szinte mindenki ugyanazt mondja ...

svejk

Tóthz:
" A Mach3 minden dordulat megkezdésekor szinkronoz !!! Ha kimarad a szinkronjel, akkor az előzőt ismétli."

Kola:
"A mach3 az index jelet használja 1szer? nem! nincs neki szüksége index jelre a menetvágáshoz, de ha van használja!
Simán elindul a g76, és g32, is álló főorsónál! ráadásul a g76 esetén végigjátssza az egész folyamatot!valószínűleg megelégszik a configgal hogy benne legyen!Ezek alapján hogy gondolhatjuk azt hogy fordulatonként korrigálja az eltéréseket!"

Így utólag olvasva valami hasonlóságot vélek felfedezni, de azért ez két igen távol eső álláspont számomra.

No de le is lépek, majd egyszer jól kitapasztalom a saját bőrömön...

Béni

Pedig jól lejön a Mach menetvágás alaptulajdonsága.  

Olyan ... bizonytalan ... [#wink]

KoLa

Én ezt irónikusnak szántam! mivel ez a tapasztalatom, annak ellenére simán végezte a dolgát a stabil főorsóval!Írtam lentebb visszadugtam a régi számítógépre, ugyanúgy működik mint régen amikor élesbe használtam , van index jel bekötve! élesbe! kiteszem üresbe a főorsót, és mégis elindul menetet vágni!

KoLa

Irány a műhelybe! egy óra múlva meg, így kezded: Most jövök a műhelyből hát... :)))

9pk59nuy

Van egy kérdésem a Linux tudókhoz: Menetvágásnál a linuxos programok alkalmasak-e a 90 fokos fogásvételtől eltérő beállításra?  

A Mach3-al jelenleg metrikus menet esetén 60 fok osztva 2, vagyis 30 fokos (29) fogásvételt használok. Ez lehetővé teszi, hogy a kés a menetárok egyik oldalát forgácsolja.

Béni

9pk59nuy

Igen pontosan az, köszönöm az infot!

ANTAL GÁBOR

Évekkel ezelőtt kacérkodtam már T 45 szinkron menetvágó dolgával   ( Eltettem egy DOS os gépet , leteszteltem és a sebessége is megfelelő volt  ) Egy dolgon csúszott el a dolog . Elsőre : egy nagy ipari gépre nagyon nehezen tudtam volna beszerezni megfelelő nyomatékú -akár leáttételezett  szervó motort.
 Most  egy 9 Nm es Sonce Boz léptető hajt kb 2.5 * szörös  mechanikus áttétellel.  Természetes hogy rámpával indul egy bizonyos távolságról.   Sajnos ha "egységurasztanám" akkor állva maradna. Hát ezen bukott meg a dolog . ( Azóta lett egy hadra fogható DC szervóm és a vezérlő is meg van .  Dupla áttétellel hozná a mostani nyomatékot .  Ha lesz időm visszatérek rá .......