Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

9pk59nuy

Elkezdtem teszteket csinálni a Mach3 eszterga programokkal.

A tesztelés célja, hogy kiderítsem, melyik verzió alkalmas arra, hogy egy eszterga mellé rendeljem és azt (szinte) minden célra használjam. Beleértve a menetvágást, az interpolációkat, a szerszámeltolást és a szerszámsugár korrekciót is.  

Nyolc verziót próbáltam. Kiderült, hogy gyakorlatilag valamennyit lehet az alapvető műveletekre használni. Viszont van mindnek olyan tulajdonsága, ami miatt egy amatőr műhelyben is csak fenntartásokkal állja meg a helyét!  

A főbb disznóságok:
-főorsó fordulatszám kijelzési  pontatlanság (jelentős)
-előtolás értékének hibás kijelzése
-akadozik az előtolás, ha mozgatom az egeret
-g1 esetén x- irányba eltér a programozott értéktől (belevág az anyagba nagyon mélyen!)
-sokszor megdöglik, újra kell indítani a gépet
-hosszú kúp esztergálásakor látszik a felületen, hogy időnként meg-meg áll az előtolás
-szerszámsugár korrekciót még eddig egyik verzióval sem sikerült beállítani. Ha elfogadja a
  beállított értéket - a rajzon megjeleníti a korrigált pályát – a szerszám akkor is a korrigálatlan
  eredeti pályán halad.

A fenti hibák nagyon bosszantóak, az alábbi viszont géptöréshez is vezethet:
-A Vista környezetben megírt és szimulációsan lefuttatott programot hordozón átviszem az
  XP-s megmunkálógépre, akkor a g2 g3 körinterpoláció megcserélődik !!!  

Az elérhető verziók közül a 3.043.066 számút használom most, ami csak a szerszámsugár korrekciót nem tudja, és menetvágáskor a fordulat/előtolási hossz a kijelzőn nagyobb mint a végrehajtott érték. A menetet a programnak megfelelően vágja .  A többi része rendben.  

ANTAL GÁBOR

Légy szíves folytasd ! Elöször is jó lenne ismerni a verzió számokat . Másodszor : használsz e UC 100 at vagy 300 at?  mert szerintem pl a főorsó pontatlanságot kiküszöböli  
 A többinél az zajszűrés időzítése lehet a ludas. Én megmaradtam a Version R3.042.029 nál

9pk59nuy

Nekem nincs UC100. A 3.043.066 a fordulatot pontosan írja, így az nekem nem probléma.  

A vizsgált verziók:

3.043.022
d1.90.038
r1.84.002
3.042.029
r2.63
3.042.036
3.042.020
3.043.066 Ezt használom most!

9pk59nuy

Kiegészítve az előzőt: a 3.043.066 verziónál a a kijelzőben a mm/rev érték 1,6x akkora. A szerszámmozgás viszont pontos. Csak a kijelzett érték hamis.

ANTAL GÁBOR

Este fölteszek egy 066 ost és megnézem Uc100 al   majd beszámolok

9pk59nuy

Ez az érték nekem csak egy verzióval volt pontos. Viszont az elveszett akkor amikor a főorsó hajtással kisérleteztem, és cserélgettem a verziókat. A számára nem emlékszem.

edcsdh6wa

Sziasztok, segítséget kérnék, eszterga főorsó fordulat és szán mozgás elektronikus összekötésében uc100-zal mach3 alatt.
Eljött az idő, hogy menetet vágjak, a cserefogaskerekek nincsenek meg hozzá.

Sys_m

edcsdh6wa

Pali79

Próbálni nem próbáltam, de elméletileg annyit kell csinálnod, hogy teszel egy jeladót a főorsó végére, annak a jelét beviszed az egyik bemeneten és beállítod a zárt hurkot. Ezután a fordulatonkénti előtolást programozod a G kódba és mehet a menetvágó ciklus G kódja.

ANTAL GÁBOR

Nap mint nap vágok CNC vel menet.Ma is csináltam néhány 4 menet / collos laposat aminél a sugárirányú fogás 1.8 mm volt

De ez mint írod az elméleti megoldás  ( kb itt a gombóc hamm bekaplak esete )    Annó lehetett vágni menetet az Uc 100 al Mach alatt de ahhoz precíz főorsó hajtás kellett mert az index után a menet az Isten kezében volt.
 A szinkron menet kialakításához A/B jel + index kell . Hová kötöd a Mach ban ?  Azt hiszem kevés ehhez az UC 100 .  Balázsék inkább az UCCNC t favorizálják ( én azt használom Uc400 ETH val )
Robsynak is van valami DOS os szisztémája de nincs tudomásom olyan személyről ( természetesen nem zárom ki[#vigyor4] ) aki iparszerűen használná ..

s7manbs8

Azt már a TurboCNC is tudta annak idején is, ha jól emlékszem, még én is írtam DOS-ban menetvágó ciklust a sajét cnc progamomban, de akkor még nem hallottam a TurboCNC-ről sem, még net is alig volt tán akkor.

guliver83

A LinuxCNC tökéletes hozzá!
Mach3 felejtős nem fogja tudni pontosan főleg nem így!

000000000

"Eljött az idő, hogy menetet vágjak"

Biztos eljön az az idő is, amikor excentert szeretnél szinkron esztergálni CNC-vel, majd erre menetet készíteni. Volt már erről szó itt a fórumon, hátha kedved kapsz hozzá.
Excenterre szinkron menet esztergálás.

Pali79

Olvastam csaknem pontosan 2 évvel ezelőtti hozzászólásokat erről. Azt írja, hogy a sima fordulatonként egy jellel az index bemeneten tökéletes menetet lehet vágni ha a főorsó nem veszít a fordulatából a terhelés közben. Ez logikus is ha belegondolunk.

ANTAL GÁBOR

Én akkor is vágtam ...  Egyetlen ceruzahegyezőm van csak
( Emco Star ) .
 A főorsóim : 3 db 6.5 kW  (TOS -ok) 1 db  11 kW  ( EE630)  Azon készülnek az eladásra szánt dolgok .  De jobb a békesség ( szinkron menet )