Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

sarktibsi

Sós János 06 30 999-7700

ANTAL GÁBOR

Egy érdekes problémával szembesültem . Adott egy kézikerék (MPG) amelyet át lehet kapcsolni  az X és az Z között . A tengelyek irányultsága korrekt , a Z a nyereg fele + az X a hasam fele +
 ( hagyományos , nem hátsó késtartós eszterga )

Jelenleg ha tekerem a kézikereket akkor azt jobbra forgatva a + irányok érvényesülnek . A Z az Ok mert, ha a hagyományos esztergán a nagy kerékkel mozgatom a hoszszánt akkor az a nyereg fele megy . Viszont a X számomra nem ergonómikus mert a hagyományos nóniuszt jobbra tekerve a szánnal távolodnék a hasamtól ( fogásvétel )   A Dir eket nem fordíthatom meg mert azok most jók , a kézikerék A-B jelét sem cserélhetem fel mert akkor a Z irány nem lesz OK . Az iparban ( ha csak egy kerékkel operálnak ) hogyan oldják meg a problémát?
 Egy lehetőség felmerült bennem egy relé  ami akkor amikor beváltom a tengelyt beállítja a helyes A- sorrendet

Vagy senki nem törődik vele , a cnc eszterga  nem hagyományos eszterga , meg kell szokni punktum

ANTAL GÁBOR

beállítja a helyes A-B sorrendet

svejk

No ezeket az irányokat nem hasraütésre találták ki.

Ha az anyagba megy a szerszám az a (+), ha
távolodik tőle az a (-).

svejk

No persze, hogy fordítva írtam le. [#falbav]

ANTAL GÁBOR

Ok az irányokkal tisztában vagyok , de mit válaszolsz a MPG re ?   Így kell megszokni?

lari

Szervusz Gábor!

Ha ez az encoder problémád az UCCNC-ben rejlik, akkor az egyenlőre, (amíg el nem készül az új fejlesztés) nem beállítható.
Valamikor én is küzdöttem a helyes beállítással és kértem Balázsék segítségét, de nem tudták a régi alapokkal megoldani. Így maradt a várakozás vagy a megszokás, vagy a Linux CNC.

KoLa

Nálad nem lehet a configban tengelyenként negálni a jelet?

ANTAL GÁBOR

Nem az UCCNC vel van a gondom .

svejk

Valami rémlett már a kérdés felvetésekor is, de tegnap jártam egy átalakított TCFM100-nál.

No ez egy 10 perces ideiglenes megoldás volt úgy 3-4 éve. :)

A bal oldalon látható X-Y-Z kiválasztókacsolóval és az XOR kapukkal van X-ben az MPG A-B jele megfordítva.

Ne kérd a konkrét kapcsolást mert nem emlékszem de neked nem tart semmiből kitalálni ha én ott helyben meg tudtam csinálni. :)

ANTAL GÁBOR

Igen én is hasonló eredményre jutottam . Ha kérik akkor megcsinálom nekik . A fotót nézve viszont jó lenne a
"nyákterv"[#kacsint]

svejk

Nem sokra mennél vele, mert itt a TCFM100 -nál van Y tengely is, no meg mint láthatod a választókapcsoló is két db NC-s érintkezővel rendelkezik, tehát neked úgy is variálnod kell.

svejk

Egyébként a kínai eszterga vezérlőről van szó?

ANTAL GÁBOR

igen ! annyira fejlett hogy alapból hátsókéstartós rendszerben gondolkodtak a tervezők [#kacsint]

Istvan0728

Üdvözlöm az ebben a csoportban megszólaló tagokat. Segítséget, együtt gondolkodást, javaslatokat szeretnék kérni teljesen zöldfülűként, a CNC esztergával most ismerkedőként, az elektronikában teljesen járatlenként.

Elégé kedvező áron hozzájutottam a képen látható EMCO Compact 5 Mk2-es 1986-os kiadású CNC kis esztergához és hozzáfogtam a beüzemeléséhez a hiányzó eredetihez hasonló kiegészítő tartozékok beszerzéséhez. Ezzel nincs is probléma a szerviz kézikönyv szerint végig mentem az ellenőrzési listán és első megközelítésre meglátásom szerint minden rendben működik, de...

A gép elégé lassú, a programja nagyon alap, nem  tudja a M - kódokat sem, kazettás kis magnóra veszi fel a programokat, de csak korlátozott nagyságban...stb. Na egyszóval teljesen elavult. Ezért elkezdtem egy teljes elektromos, elektronikai felújításán gondolkodni.
Mit javasoltok, hogyan fogjak hozzá?
Tudom az első javaslat az lenne, hogy bízzam ezt szakemberre, de ezt választanám legutolsó esetnek, ha csak valakitől nem kapnék egy nagyon kedvező hobbistának való ajánlatot.
Részemről csak annyira telik, hogy ha lehet találni egy komplett szettet azt nagyobb mechanikai átalakítások nélkül felszereljem a gépre, olyan "plag & play (go) rendszer lenne a számomra megoldható.  
Az is kérdés, hogy milyen rendszerű legyen: mach3,LinuxCNC, UCCNC, vagy a kínaiak rendszere...stb.
Tisztelettel várom javaslataitokat: R. István