CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

xe44memnh

vg8t6er64

"No ezt sok szempontból sem tudja  a motor teljesíteni"

Ne írkáljál már ekkora butaságokat, a hiba benned van, nem az én programomban.
Nem megy ez neked Gábor harmadszorra se, keresd ki megint az adatokat, és számolj helyesen. Egy nagyságrendet tévedtél.[#ejnye1]

Javaslom pihenj egy kicsit, kérlek ne kötekedjél előitéleti alapon velem, ne "lövöldözzél" rám téves számításokkal 10 percenként (mint a "tapsolós haverjaid szokták), olvasgassál bele inkább az előbbi beírásom linkje mentén Robsy mozgás kinematikai mérőrendszerem megoldásaiba, mérési/elméleti ismertetőkbe, ahol a gyakorlat és az elmélet tökéletesen egyezve adja a tényeket. Rengeteg munkám, tapasztalatom, tanulási folyamatom, fejlesztésem van ezen rendszer mögött, kérlek ne becsüld le, mert nem sok ilyen van. Egyből kimutatja egy adott CNC gép "hitványságait", gyengeségeit, amikor rákötöd bármelyik tengelyére, és beméred vele az adott motorhajtást.

Egyébként meg ha megnézel egy komolyabb léptetőmotor adatlapot, pl. a Portescap Turbo Disk P532 típust, nos most kapaszkodj meg: 171000 rad/s2 a szöggyorsulása.[#csodalk][#wow1]
Elbújhatnak az átlag szervók mellette, amikről egyesek itt hiedelmeket, szakmai butaságokat is írkálnak össze-vissza. Az se mellékes, hogy én olyan szerencsés voltam, hogy kezdő mérnökként egy laborműszer fejlesztési osztályon már 1985-ben megismerkedtem a Portescap DC szervo, és léptető motorjaival, alkalmaztam őket, és igen komoly referencia, etalon a számomra ez a motor család a mai napig. Egyesek itt még akkor meg se születtek.[#circling]

Jó lenne már elkezdeni gondolkozni emberek a műszaki TÉNYEK mentén, és szakítani azzal rengeteg tévhiedelemmel, dezinformációval, amik itt ezen a fórumon is keringenek. Segítek nektek, akit érdekel. Az a pár szokásos troll meg kerüljön el nagyívben!

zadtvxh38

Látom ti nagyon szerettek számolgatni , én nem jártam egyetemre sem, számolgatni sem nagyon szeretek, (de nem is nagyon hiszek benne) Én a gyakorlatban hiszek , még akkor is ha ez sok időt vesz igénybe , van pár segítő társam pl: ampermérő , fordulatszámmérő , mikrométer, stopperóra , ezek az egyszerű eszközök világosan megmondják mi is az ábra. Ezek közül a legfontosabb az idő, ugyanis egy kellően gyors géppel lehet sok pénzt keresni , rám ez hatványozottan érvényes mivel én csak széria munkákat vállalok.

Az NC434-es modul szintén a segítségemre lesz, lehet monitorozni is a motorok működését. Így egyszerűen láthatóvá válik a  tényleges szerszám pálya és vezérlő által kiszámolt szerszámpálya.(az encodernek köszönhetően)

zadtvxh38

rcxk9dpbt

Ez a bal oldali ábra elég csalós.
A felsö ábrán a pizició hiba az kezdő és végpont között mindíg pozitív.
Gyakorlatban mikor elkezd lassítani a motor a pozició hiba egy pillanatra 0 lesz.
Aztán megint megnő, negatív előjellel egészen a megállásig.
Vagyis szerintem így van..

6x0ud2xg

Nem szokásom meghunyászkodni , de meggyőztél arról  amit Psoft írt a napokban : hogy az a stílusod hogy, ha rájössz hogy  nincs igazad akkor támadsz .

Átszámoltam még néhányszor   nem hiszem hogy tévedek...  

Hátha lesz itt olyan valaki aki veszi a fáradtságot és utánaszámol :
Adott egy 1 Nm es léptető ami egy 1.69 es lassító áttételen keresztül egy 10 es emelkedésű golyósorsót forgat . A szán   maximális sebessége 2000 mm/ min  . Kérdés a motor állandósult állapotbeli fordulatszáma , a gyorsítási idő
valamint az hogy képes e a  motor a (rövid ) gyorsítási idő alatt akkorára felgyorsulni hogy a szán elérje a kitűzött  sebességet ?
 gyorsulás  a =15.68m/s2
 a motor forgórészének az  inerciája J = 2.6*10ad-4  kgm2

Az egész kérdés onnan indult hogy a reggeli ( első ) bejegyzésemben  sokallottam a gyorsulás-javasolt áttétel  diagramon szereplő 15.68 m/s2 gyorsulást .  Ha annak az értéke a tizede lenne akkor minden működhet ( pont ott van a jelzett egy nagyságrend)

Előre borítékolom a válasz , ne higgyek a csicsa világnak , számoljam át még egyszer valamint sokkal jobban tenném ha az időmet a  Robsy honlap böngészésével tölteném  mert ott mindenre válasz kapok. ( hát nem teszem .. )

vg8t6er64

"a motor forgórészének az  inerciája J = 2.6*10ad-4  kgm2"

Na itt van egy nagyságrendi tévedésed, és ötödször ugrasz nekem, a szarvas hibádat meg észre se veszed.

Ember!!! Egy 1 Nm-e stepper J-je~=0.26 kgcm2 !!!
és nem 2.6, ahogy már hibásan ötödször számolsz vele!!!

És ezek után is még mindig neked áll feljebb, ok. nélkül besértődsz, mert tévedtél velem szemben, és igaztalanul el kezdesz vádaskodni rám, böfögsz, trollkodsz továbbra is.

Normális esetben csak valami ilyesmit kellene írnod:
bocs Tibor, ezt benéztem, hülyeségeket számoltam.
Vagy csendben maradnál, az is egy megoldás.

De nem, "etetned" kell azt 6-7 tapsoló havert, akik közül még névszerint is említesz, akik dettó ugyanígy viselkednek, mint te.

Istenem, milyen egy abszurd világ ez! Aki igazat beszél, az egy szemét valaki, aki meg handabandázik, nem is ért szakmailag valamihez, az itt pár embernél örök hever, és nekik mindent lehet, a többi szerencsétlen hiszékeny hobbysta meg ajnánol benneteket a félrevezetésért.
Abszurdisztán! [#rinya]

Megyek és folytatom az egyik új motor tesztelését, mert csodálatos látni, ahogy egy másodperc alatt ~ félmilliószor veszek mintát a dos-os saját fejlsztésű mérő rendszeremmel, és a világ egyik legnagyobb zsenijének, Isaac Newton differenciál egyenleteit felhasználva csodálatos valósidejű motor kinematikai függvénygörbékben gyönyörködhetek.

A Wikipédia nyomán pedig emlékezzünk meg egy pillanatra, ki is volt ez a zseniális tudós: [#worship]

Született: 1642. december 25.  Woolsthorpe Manor
Elhunyt   1727. március 20. (84 évesen) Kensington
Sírhely   Westminsteri apátság
Ismeretes mint a mechanika alaptörvényeinek felfedezője
Nemzetiség: angol
Szülei:   Hannah Ayscough és idősebb Isaac Newton
Iskolái: The King's School, Grantham Trinity College, Cambridge Egyetem

3ztiz2p39

No meg ugye állítólag bosszúálló, sértődékeny volt.
Az okkultizmusnak is élt.
Szegényen, család nélkül, halt meg.

Ha nem Ő akkor rájött volna valaki más a törvényszerűségekre. A világ kerekét nem lehet megállítani.

6x0ud2xg

Mint írtam az inercia adatot a Sanyo Denki adatlapról vettem  ( Te is utánanézhetsz )  Tudom ki is számolhattam volna  ha ismerem a forgórész geometriáját, súlyát . Egy japán katalógus adatlapjában nem gondoltam hogy csalódni fogok .  Ráadásul a nagyobb léptecseknél ( 2-3 Nm )  7.4*10ad minusz 4 kgm2 szerepelt,  tehát nem is volt okom gyanakodni .

Persze  az is lehet hogy a te adatod a hibás. Ha te is katalógusból vetted akkor annak is utána kellene nézni..

Vagy te ismerted a geometriát és a súlyt és kiszámoltad?  Most mennem kell de van egy Sonce Boz katalógusom ahol szintén van adat  majd megnézem. Jól jönne egy Berger Lahr katalógus is ...

t5jvxzhgc

Örülök hogy "első kézből" is meg tudtál győződni róla. [#eljen]
Mert így ugye, a befolyásolás gyakorlás...teljes mértékben kizárható.

vg8t6er64

Nem számolok semmit, különben sem ismert a teljes motor tengely/csapágy/rotor geometria, így számolni se lehet.

Mivel sok ilyen motorral volt dolgom, nekem a fejemben van a gyakorlati fő katalógus, és így 1 másodpercen belül tudtam, hogy kb. 0.25-0.35 kgcm2 lehet a valós J-je egy ilyen motornak.

Aztán a megadott típuszám alapján egyből ott volt az adatlapja is a Google segítségével, és egészen pontosan azt írja: J=0.275 kgcm2.

Sanyodenki stepper adatok.

Na most tapsoljanak a haverjaid![#nyes]

3ztiz2p39

Egész frappáns prezentáció!
Számomra javarészt érthető és egybevág a közel 20 éves kínkeservesen, autodidakta módon összemazsolázott csekély tudásommal, valamint tapasztalataimmal és egyszerű fapados kíséréleteimmel.

No de akkor itt jön a nagy kérdés!
Miért nem mutattad be ezt már 15 évvel ezelőtt, hiszen meg van a több mint 30 éves szakmai tapasztalatod, a DOS is meg volt és a mérőeszközöket is be lehetett szerezni akár kölcsönbe is. [#nemtudom]

Ne vedd szívedre de ilyenkor mindig visszacsengenek a fülembe megboldogult Varsányi Péter gondolatai, miszerint "Tibor45 is velünk együtt tanul, csak a felsőfokú tanulmányai miatt lépéselőnyben van".
(az újabb tagok miatt: Tibor45 alias Robsy1)

Sosem fogom ezeket a szavakat elfelejteni, ha van benne igazság ha nincs.

6x0ud2xg

Na végre lezárhatjuk :   Nem számoltam semmit rosszul  az   alapadat felvételében volt a hiba . Nem szoktam léptetőmotorok rotor inerciáját memorizálni , hittem a fellelt adatban ( nem kellett átváltani, SI mértékegységben volt ) Nekem abs  hihetőnek  tűnt

Egy kérdés:  ha azt olvasod hogy 1 tonna bauxit őrléséhez ( a cél a 70 mikron) 200 kWh energia kell akkor elhiszed vagy   gyanakodni fogsz ?   Hát én is így voltam a léptető rotor inerciájával.

3ztiz2p39

Most megnéztem tüzetesebben az oszcillogrammokat is, ha jól értem akkor az origóknál rózsaszínnel van léptékezve az abszcissza és lilával az ordináta.
De mik is a t01 értékek?

8gwpaca0r

Sziasztok

A kicsi CNC esztergán a következő motor volt és nincs hozzá vezérlőm.

Jelenleg, csak egye fázis van és frekiváltóval a következő motor kerülne a helyére 2,2kw 2840min elég lesz ez rá?