CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

yji2a0wv

Tisztelt Fórumtársak.Vásároltam egy David CNC esztergát,amit modernizálok.Kicseréltem a léptetőmotorokat Vexta 0.36 fokos visszacsatolt motorokra.Ideiglenesen egy DDCSV3.1 et kötöttem a rendszerre,MPG-vel 1kW 0-10V frekvenciaváltóval 1-3 fázis,hagyományos 750W motor 2/1 áttétel szijjal.Jól működik mindene.Folytatnám tovább.Mach3 mal szeretném vezérelni,menetetvágni,valamint szeretnék felrakni egy 6 szerszámos Turret-et.Milyen mozgásvezérlőt javasoltok ehhez a konfiguráciohoz.LPT,USB,LAN stb kicsit tanácstalan vagyok.Főorsó encoder is szükséges lesz a menetelés miatt.(a főorsomotor lehet más tipus,lényeg hogy jól használható legyen)
Köszönöm.

gsz03b27r

LAN Érzéketlen a zavarokra, és bármilyen korszerű számítógéppel tudod vezérelni.
Win xxx minden verzioval.

4a8dg8sxf

A MACH3-hoz főorsó enkódert nem lehet illeszteni.
Nekem az évek óta működő esztergámon még soha nem volt gondom a menetvágással.
Én is csináltam egy DÁVID modernizálást.
A tulaj azt kérte, hogy tudjon menetet fúrni és metszeni mereven megfogott szerszámmal.
Ezért, és csak ezért a LinuxCNC lett a vezérlő program.

vg8t6er64

"Miért nem mutattad be ezt már 15 évvel ezelőtt?"

Ez a 17 évvel ezelőtti esemény lehet elkerülte a figyelmedet:

"
Kristály Árpád | 3080    Válasz erre      2007-09-01 20:13:00      ? 1] [?]

Hallihó Mindenkinek!

Ez évi Tali előadását Szabó Tibor "ROBSY" illetve Tibor45, felkérésünkre vállalta.  
Témája: Servo vezérlés

Az előadás kb. 20-25-perc...
Ezek után e témában kérdéseket lehet feltenni,
melyekre Szabó Tibor válaszol.
Köszönjük Tibor!!!
"

vg8t6er64

"De mik is a t01 értékek?"

Robsy kinematika méréseknél t01 az az időtartam, ami az első stepjel élétől számítva 0.09 fok motortengely elfordulásig eltelik, azaz első "reakció időnek" is nevezhetjük.
Minél kisebb ez az idő, annál nagyobb a léptető vagy szervo motor gyorsulási képessége.

cvktd4iz7

Motor csere lesz a saját épített mini CNC esztergámon. A 180W DC szervó motort cserélem 600W AC szervóra. A 180W jó volt kipróbálni, de a 600W még jobb lesz, mivel nem 1:3 lesz a leváltás hanem 1:1,5 tehát a maximális 3000 motorfordulat 1000 tokmányfordulatról 2000 lesz. Ha meg leszek azzal elégedve akkor hagyom, ha nem akkor cserélem 1:1 re, vagy 1,2:1 re a hajtást.

A szervó vezérlőt kicsit átalakítottam mert van menne sok hely és gondoltam adok rá 3 LED-et + egy relét a négy kimenetre és egy gombot egyik bemenetre. Néhány paramétereket átállítottam következők szerint:

LED 1: Servo ready
LED 2: Servo motor power on
LED 3: Zero speed
Relé : Alarm detection
Gomb : Alarm reset

A relé kimenete megy tovább az UCCNC E-STOP gombokra, tehát minden megáll ha probléma lenne a szervó hajtással. Eddig csak asztalon próbáltam, ott működik, de nem tudom feltenni jelenleg mert egy új motortartót is kell csinálni, az pedig csak rajzon van meg jelenleg. Most megáll az átalakítási munka mert nem lesz időm jövő héten fojtatni mivel jövő szombaton megyek két hétre Magyarországra.

muv745z2p

Lassan haladok

3ztiz2p39

Szép munka ilyet csak magának csinál az ember. [#eljen]

Nem félsz a vezérlő terméktámogatásától?

Vagy van valami referenciád rõla?

muv745z2p

Nagyon korrektek , még úgy is, hogy nem közvetlenül tőlük vettem

muv745z2p

1 évet pazaroltam az eredeti hajtás-uccnc kombóra (mondjuk időm sem volt rá, így mást bíztam meg vele, nem kellett volna) Fél Kína ezt használja, vagy ennek a kopi-kopiját, nagy gond nem lehet vele.

3ztiz2p39

Volt neked CSMIO probálkozásod is ugye?

muv745z2p

nem, mach4 fut még a gépen

gsz03b27r

Megvetted hozzá az IO modult?

muv745z2p

Ha erre gondolsz akkor igen

gsz03b27r

Igen így komplett+van hozzá kézi encoder.
Jó választás volt az SZGH vezérlő.