Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

ArtCam & Relief marás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:10

Előző téma - Következő téma

robroy007

hát erre a hangya dologra nem tudok magyarázatot a vektorra bontásnál a "C" gomb a végpontokban szétválasztja az egérrel mutatott szakaszt  

van mód minden egyenes görbévé alakítására egy olyan ikonnal ami egy hullámvonal és rajta nyilacskák (vagy a mellette lévő ez lehet pont egyenest csinál a görbéből [#vigyor2])

számomra is érdekes az AC müködési mechanizmusa, de tudjuk ezt be annak, hogy angolok csinálják és ott a villany is lefelé van felfele kapcsolva

000000000

Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem, a "segítség béna vagyok" topicból küldtek át ide. :)  
Abszolút kezdő vagyok a témában, és vettem egy gépet gravírozásra Bálint Tibortól. A gép beállítását magam végeztem a Mach3 kézikönyv alapján. Leginkább műanyagba, plexibe kellene felitratokat, mintákat marnom. Namost a problémám a következtő:  
Leginkább a körök gravírozásánál jön elő, hogy a kör nem záródik rendesen, és a profilja is egyenetlen. Mach3-at használok Artcam-el. Ha viszont Gcode-ból küldök rá parancsot kör rajzolásra(asszem G2, nincs elöttem a papirom) akkor hibátlanúl megcsinálja.
Próbáltam hogy a kört Illustratorból, corelből importáltam, és próbáltam artcamban is lerakni, ugyanaz a töredezett, szabálytalan gravir lett az eredmény, de álltalánosan igaz ez az összes ívre, amit gravirozni próbálok.
Mit gondoltok mi lehet a gond?

3vv2btrhv

Hibakeresés alaptörvénye , hogy mindig csak (egy)  1 tényezöt szabad a halhazban cserélni .
Van szoftver halmazod , meg hardver halmazod .
Ha egy kör G-kodját elküldöd nekem , azt én kimarom . Én elküldöm neked az én G-kodomat azt te marod ki . A kettöt összehasonlitjuk .  

3vv2btrhv

Feltöltötem a Hunka Tibor /artcam felhasználok mappáiba egy G-kodot . ezt mard ki , és fotozd le .

000000000

kimartam, lefotoztam, visszatöltöttem az eredményt az artcam mappába. Ami érdeksséget észrevettem, hogy az álltalad küldött code mintha precizebb lenne. A motoroknak is más volt a hangja miközben martam. Meg amit te küldtél az egy .tap állomány, én eddig az artcam-ből "mach2-es .cnc" formátumban küldtem ki a code-ot. Lehet hogy itt van a probléma?

3vv2btrhv

artcam : G.kode MM.Tap  
Ezt kell beállitani amikor elsöre telepited .
Ezt szereti a Mach*

3vv2btrhv

ez sajnos kotyanási hiba !! vagy kuplung .  
irányváltásnál jelentkezik .

3vv2btrhv

kép a szokott hejen . sajnos most jobbat nem tudok , mert ez egy webkamera .

000000000

Köszönöm a segítséget, akkor legalább a programot,mint hibaforrást ki lehet zárni. Esetleg abban tudnál segíteni, hogy hogyan lehetne leszűkíteni, hogy kuplung, vagy kotyanási hiba? Sajnos nagyon amatőr vagyok a témában, de azt láttam hogy a Mach3-ban van kottyanás-kompenzáció, esetleg ott kezdjek próbálkozni?

3k74cecek

Feltehetnéd a te Gkód programodat is abba a mappába, hátha kipróbálva kiderülne valami.

3vv2btrhv

Ne !! A géped legyen JÓ . Keresd meg a hibaforrást . Ha lenne kép a gépröl , föleg az orso és az anya viszonyárol az jo lenne , talán akkor tudok segiteni .

000000000

...kicsit megkésve, sajna nem jutottam gép közelbe.
Sajna az orsó és az anya kapcsolódása zárt helyen van, és nem érzem magam elég felkészültnek hogy szétszedjem, de azért csináltam pár képet és feltöltöttem őket a szokott helyre, hátha avatott szemnek mond valamit.
Szigma: köszönöm, Hunka Tibornak már elküldtem mailben, és Ő kimarta, így derült ki hogy a géppel van a hiba, nem a kóddal, mivel nála kifogástalan volt.
Abban esetleg még tudtok segíteni, hogy milyen mikrolépést érdemes a vezérlésnél beállítani? ...

3vv2btrhv

Kérdés : a 01-es képen szereplö szerszámmal lett marva ??

000000000

igen, ez egy 0.2-es gravírtű

000000000

közben kimoderálták a vezérlőre vonatkozó kérdésemet (teljesen jogosan, figyelmetlen voltam), úgyhogy megpróbálom semlegesen megfogalmazni: általában egy lépetőmotoros vezérlésénél, hogy milyen mikrolépést érdemes beállítani, az mitől függ?