Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

ArtCam & Relief marás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:10

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia!
A koordinátarendszer nullpontjának áthelyezését a G52-es paranccsal végezheted el. Ilyen parancsot természetesen az Artcam nem generál bele a Gkódba, mert nem tudja , hogy annak milyen paramétereket adjon. Szükség esetén tehát neked kell manuálisan ezt a parancsot a Gkódú progidba illesztened. Figyelmedbe ajánlom a file tárban lévő SOROZAT.tap nevű segédprogramomat melynek segítségével egy meglévő Gkód folyam (pl. rajzolás, marás) végrehajtása egy nagyobb munkaterületen a koordinátarendszer eltolásával  történik. Azaz e kis segédprogi segítségével a már meglévő Gkódú programodat mXn-szer hajthatod végre.

mfrfj8vv3

Hello,

Próbáld a Model menü Set position-Centre pixelt beállítani. Sztem erre gondolsz.
3D nézetben látod is hogy hol a nullpont.

mfrfj8vv3

Ja és ilyenkor a szerszámpályát is onnan generálja, tehát a G kódban is ott lesz a null pont....

c888vyjd

ÁÁÁ igeen, ezt akartam! Köszi szépen!

000000000

A Position Combine, Trim Vectors menüben, kattints a "Wrap text round a curve" gombra.
Ott lehet a feliratot illeszteni.
Akár két ív  (kör) közé, akár egyre (alá, fölé)
Jah... és még ezer mindent lehet állítani...

w5x9muku

Sziasztok!

Artcam téren még nagyon kezdő vagyok ,olvasgattam a forumot de nem találtam ilyen témában kérdés,választ(persze lehet hogy volt csak nem vettem észre).
Nekem a legnagyobb gondom hogy hogyan lehet kinyerni a g-codos(egyáltalán a programot) programot melyik menüpont alatt,mert én egyedül a 2d Machining Wizarsd alatt találtam erre utaló pontott
de amikor rányomok a "Do It all" -ra csak errort"ERROR: Failed to nest any Parts" ír és fogalmam sincs mi baja van?
Remélem valaki tud segíteni hogy az alap beállításoknak min kéne lenni-e hogy jó legyen ,mert gondolom én bénázok valamit,
hiszen ez mindenkinek megy és ilyen problémát nem nagyon írt senki tehát biztos valami alap dolgot rontok el:(!Ja és a PS-Exchange520105 mire jó?

Előre is köszi a választ!

mfrfj8vv3

Hello,

G kódot a Toolpaths fülön (jobb alul) tudsz generáltatni. Típustól függően kell megadni a paramétereket (szerszám(ok),pálya neve...stb)
Ne felejts el kijelölni egy vagy több vektort mielőtt a Now vagy Later gombbal generáltatni próbálod a pályát. Én egyenként szoktam generáltatni a Now gombbal.

Kimenteni a Toolpaths menü Save toolpath pontjában tudod. Ha több külön pályát teszel át a bal oldali meőből a jobb oldali mezőbe, akkor az áttétel sorrendjében kerülnek bele a kimeneti fájlba.
A típust állítsd be olyanra amilyenre akarod,gondolom a G-code (mm) tap megfelel.

000000000

Udv
Kerdesem az volna, hogy a vista alatt fut e az artcam 9.Koszonom elore is a segitseget.

D.Laci

eivmhrm04

Nekem a 9 es nem igen akart

000000000

Van valaki akinek a 9-es fut a visztåval?

000000000

Kozben tajekozodtam mashol,mivel itt nem volt velemeny tul sok,megtudtam, hogy a vista home-val nem megy az artcam 9, a tobbi vistaval fut.

motion

Üdv. Mindenkinek.
ArtCAM-ban szerszámpálya generálásakor hol lehet, illetve be lehet-e egyáltalán állítani, hogy minden új fogásmélység-vétel előtt kiemelje a marót egy megadott értékkel/értékre.
Illetve be lehet, mert egyszer sikerült valahogy, de azóta sem tudok rájönni.
Köszönöm a segítségeket.
Motion.

000000000

Valamennyi marópálya típusnál beállítható egy Z magasság (Machine Safe Z), amely arra szolgál, hogy a maró még a megközelítési gyorsjáratban se  "kaszáljon" bele a munkadarabba. Többszörös fogás vétele (pl. zsebmarásnál, kontúrmarásnál) is mindíg erre az abszolút Z magasságra emeli ki a progi a marót a fogásvételek között. Ez a módszer bár egy kicsit gazdaságtalan mert bár elvileg a már lemart felülettől szintjétől un. relatív magasságba is végezhetné a kiemelést, mégis biztonságos.  

motion

Köszönöm a segítséget.
A biztonsági magasságot gond nélkül be tudom állítani, és tisztában vagyok ennek fontosságával is.
Viszont egy adott fogásvételnél, mikor visszaérkezik a kiinduló pontra nekem nem emel ki biztonsági magasságra.  
Mindenféle Kiemelés nélkül (a szerszám tulajdonságainál beállított StepDown értéknek megfelelően) vesz új fogást.
Egyszer csinált ilyet, (minden új fogás előtt felhúzta biztonsági magasságra) az is egy kétmenetes gravírozásnál volt, és fogalmam nincs hogy mit állítottam be. Néztem is, hogy ezt most miért csinálja.
Azóta sem tudtam rá jönni.
Ez inkább marásnál lenne jó...hagyná "pihenni" a szerszámot. Vagy a fene sem tudja. Idegesít is, hogy nem tudom hogyan kell...