Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

ArtCam & Relief marás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:10

Előző téma - Következő téma

3vv2btrhv

Bocs . a hossza a lényeg !!és hogyan lett gefogva ??

3k74cecek

Ez első ránézésre iszonyúan hosszan kilóg.
Egy ilyen vékony szerszámot nem illik ennyire kilógatni!
Nagyon valószinű, hogy ez okozta a hibákat.
Próbáld ki úgy, hogy max. a jelenlegi harmadát lógjon csak ki, de inkább amilyen keveset csak lehet.

000000000

Teljesen igazatok van, most hogy mondjátok, tényleg baromira kilóg. Talán azért nem gondoltam arra hogy ez okozhatja a hibát, mert ránézése tökéletesen központoson forog a maróban. Egyébként egy szűkítő persellyel van befogva, és ütközésig be van tolva, szóval ha azt akarom hogy ne lógjon ki ennyire, akkor le kell vágnom a szerszám szárából. Mindazonáltal szerintem más hiba is lehet, mert a teszt körök marása közben szemmel látható volt hogy az egész kocsi késestül, a marómotorostul együtt többször is elmozdul, elugrik egy kicsit a kívánt pálya leírás közben. De természetesen először visszavágom a tűt, és úgy újrapróbálkozom, és ha utána még fennáll a probléma, akkor zargatnálak Titeket, csak gondolom egy másik topicban, mert hogy ez nem ArtCam probléma, az asszem eldőlt.

rcnn85cxp

Szia! Nézd meg, hogy az X tengely léptetőjének a tengelyén lévő tengelykapcaolónak a csavarjai jól meg vannak-e húzva. Ez a jelenség olyan, mint amikor a trapézmenetes orsó kotyogna. Tekintettel arra, hogy ez egy új masinának látszik, és a gyártóját ismerve nem hiszem, hogy ekkorát kottyanással adná ki a keze alúl a munkát, erre a hibára gyanakszom! Ha Mach-ot használsz, próbáld bekapcsolni a backlash-t az x tengelyre!  
mechanikus

000000000

Köszi a tippet, megnézem a csavarokat, meg a tengely kotyogását, aztán jelentkezem. A "blacklash"-ről meg még fogalmam sincs micsoda, de mindjárt utánaolvasok a mach kézikönyvébe. [#smile]

D.Laci

A backlash bekapcsolása igazából nem old meg semmit.
Ha van kotyogása a gépnek, akkor oly mindegy, hogy kompenzál vagy nem.
Pl.: „2mm” a kotyogás akkor azon a 2mm méteren belül fog táncolni a maró attól függően, hogy milyen kedve van. A kompenzálással annyi lesz a különbség, hogy eltolódik a kompenzálás irányába. Mindenek ellőt a mechanikai problémák elhárítása a megoldás.
Kompenzálást inkább olyan gépeknél lehet alkalmazni ahol csak egy irányú a megmunkálás.

rcnn85cxp

egyetértek veled, a backlash nem megoldás a gondra, inkább csak ki lehet szúrni a problémát vele. ha bekapcsolja, és beállít egy értéket, majd rajzol vele egy új kört, látszik, hogy a végek találkoznak-e, vagy sem. Nálam is volt hasonló probléma a trapézanya megkopásából, és én ezt úgy küszöböltem ki, hogy az anyát kettévágtam, az egyik maradt fixen, a másikat pedig rácsavartam (előfeszítettem) a másik anyára, így a kottyanást minimalizálni lehetett. nekem azóta a gépem viszonylag jól megy. mint mondottam és osztom is a véleményed, itt a mechanikai hibát kell javítani, szoftveresen nem lehet egy ilyen gondot megoldani.

000000000

akkor: megnéztem a kuplung csavarokat, szerintem rendben vannak. A tengelyek kotyogását nem tudom, hogy lehet-e mérni, én mindenesetre megpróbáltam megmozgatni őket, de teljesen fixen állnak a helyükön. Tudom hogy nektek van tapasztalatok a témában, és vas hibára gondoltok, de azért én továbbra is software-hibára gyakszom, mivel a gépet olyan ember rakta össze aki több ilyet csinált már (gondolom), viszont a gépet minden érdemi beállítás nélkül kaptam, igy a vezérlő mikrolépéseitől kezdve a program motor tuningján át mindet nekem kellett beállítanom, és mivel ilyet még nem kellett ezelött csinálnom, ezért ezt tartom a nagyobb hibaforrásnak, mint a vasat.
Ami még érdekesség: visszavágtam a gravírtű szárát, és lefuttattam ugyanazt a kör tesztet. Az eredmény ugyanaz, továbbra is benne van az ugrás, de most megfigyeltem, hogy egy közel egyenes vonal mentén történik az ugrás, nagyjából mindíg ugyanott. Tehát ha a kör tesztemen a megugrások helyeit össze lehet kötni egy egyenes vonallal. Nem tudom talán ez mond valamit egy tapasztaltabb embernek. Lefényképeztem, rárajzoltam az említett vonalat a jobb érthetőség kedvéért, és feltöltöttem a szokott helyre. Bármi ötlet?

000000000

feltöltöttem még a testem gcode-ját is Hunka Tibor/artcam könyvtárába (remélem nem gond hogy még mindíg ezt a könyvtárat használom, de ha mégis, akkor szóljatok és elkezdek máshová pakolni), Hátha valaki még szeretne eljátszani a problémával. :)
Még az előző hozzászólásomhoz: azért is kérdezgettem az elöbbi post-jaimban a mikrolépések beállításának szabályait, mert félek nem-e ott rontottam el valamit?

3vv2btrhv

de most megfigyeltem, hogy egy közel egyenes vonal mentén történik az ugrás, nagyjából mindíg ugyanott
Magad adod meg a választ !!! Ez tipikus mechanikai hiba . Valahol egy pillanatra megszorul a vezetékeden a szán . Tudom igy nagyon nehéz segiteni , de én lekötném a motorokat a kuplungrol és kézzel mozgatva a mechanikát keresném meg a szorulást . Nem gond hogy nállam vanak a képek .

000000000

Megmondom őszintén, nem nagyon merném szétszedni a cuccot, nem értek hozzá. Ami viszont érdekes, hogy a munkaterület (összterület: kb 350x500) átellenes részén is lefutattam a tesztet, ekkor ugye az orsók másik végén dolgozik a szán, és pontosan ugyanez a hiba jött elő?
Esteleg nem tudtok valakit, aki vállalná (persze térítés ellenében) hogy kijön ide (Pest XVI. ker.), vagy el lehet hozzá vinni a gépet, és átnézi, beállítja, stb, szóval üzemkész állapotba varázsolja?
Az a bajom, hogy se tapasztalatom, se szerszámaim nincsenek az efféle munkához. :(

ra8nsmk6w

A képek alapján egyértelműnek látszik, hogy a hiba a menetes orsó és az anya illesztéséből adódik. Én úgy látom, hogy mindkét érintett tengely (x és y). Sajnos ezt beállitani nem igazán lehet felelőséggel. Javasolnám az alant leirt 699 módszert.Még ennél a módszernél sem lehet elkerülni egy hosszadalmas a teljes munkaterületre kiterjedő összejáratást. Költségeit tekintve ez nem számottevő de időigényes. A gépet viszont csak ezek útán tudod érdemi munkára használni.

000000000

köszönöm a segítséget mindenkinek, akkor úgy néz ki nem úszom meg a szétszedést. Ha lenne még kérdésem jelentkezem. :)

motion

Sziasztok.
Nem sok tapasztalatom van, ezért most lehet, hogy hülyeséget fogok hadoválni.De..!
Ha minden beállítás, és vezérlés marad változatlan, de az X és Y motor bekötéseket felcseréled, akkor:
1, Ha a mechanikában van a probléma, akkor ugyanott fog hibázni, tehát a mechanika a hibás.
2, 90 fokkal elfordul a hiba"vonal" , tehát a vezérléssel van a gond.
Én ezt úgy gondolom, hogy megrajzolni a kört, X-Y motorokat felcserélni és rárajzolni még egy kört, ami már 90 fokkal el van forgatva, és vagy viszi a hibát magával vagy nem.
Még egyszer elnézést, ha túl nagy hülyeséget írtam.

s5f8tmfv3

Szerintem igazad van, ez egy könnyen elvégezhető gyorsteszt. (Az X és Y tengelyhez tartozó step-dir pineket talán még könnyebb átírni időlegesen)