Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

ArtCam & Relief marás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:10

Előző téma - Következő téma

dtb

Szerintem ne innen közelítsd meg a kérdést. Nem tudom, milyen programból, mivel generálod a G-kódot, de elsődlegesen az ott megadott marási paraméterek a mérvadóak: milyen marószárral, milyen előtolással, stb. Az STL exportnál kell lennie egy tolerancie|resolution|... értéknek, aminek nagyjából szinkronban kell(ene) lennie a marógéped pontosságával. Hiába adsz meg pl. 0,001mm tolerancia értéket, ha a géped csak 0,05mm pontosságú.  Azon is érdemes elgondolkodni, hogy nagyobb felbontásból lehet kisebb felbontást csinálni, fordítva már nem annyira igaz.

Pali79

Sziasztok!
Artcam-mel tudok valahogy egyszerű forgástestet készíteni? 4. forgató tengely teszteléséhez szeretnék valami egyszerűt. Vagy esetleg szöveg marása egy henger palástra?

000000000

Tudsz készíteni, de ehhez nem kell AC.

Ha van egy X, Y, Z adatokkal egy gravír G kódot, azt egy forgatóba fogott d átmérőjű henger felületre is rá gravírozhatod. llyenkor a forgatód lehet pl. az Y tengely, aminél a d*pi/(1 forgató fordulatra eső step szám) alapján kiszámolod a felbontását. Ezt beírva Y step/mm adatnak már gravírozhatod is a G kódodat.

000000000

mm/step-et kellett volna írnom.
Ha meg a CNC vezérlő programod step/mm-el operál vedd a reciprokát a leírt képletnek.

Pali79

Köszönöm ezt is kipróbálom majd, de egyenlőre érdekelne az artcam is. Nem tudom, hogy én bénázok vagy a programban van valami hiba, de ha létrehozok egy modelt, nem is csinálok rajta mást csak rányomok a create rotary relief-re előjön az ablak ahol megkérdezi, hogy X vagy Y mentén hozza létre, aztán a 3D nézetben egyszerűen eltűnik a modell csak a koordináta mutató marad. Mit rontok el?

D.Laci

Pali79

Ez jó, csak én nem importálásra keresek, hanem megrajzolni elölről.

4umhue7vh

Sziasztok! ARTCAM-al lehet olyan körbemarást csinálni, ahol egy rádiusz maróval lépcsőnként marva  pl. egy 85 fokos oldalfelületet kapok? Jelenleg 2D profiling-al csinálom. Körönként 0.3mm fogásokkal és minden körbe megváltoztatom az allowance értékét, így egyre távolabb kerül a szerszám a kontúrtól. Ez működik is, csak elég macera egy 30mm vastag anyagnál  100 szerszámpályát csinálni. Ha van valami egyszerűbb megoldás, ne titkoljátok el. Köszi!

2am4nwzib

Én még a 2D profiling is  maradhat.

4umhue7vh

Jó, de ez 5 fokos? Alu öntéshez csinálok mintákat, 3-5 fokos szöggel már ki tudom venni a homokból.

2am4nwzib

Igen 5fokos  kúpos  maró kellene.
De létezik egy egyszerűbb megoldást is ; 5-tengelyes CNC + egy CAM progi amelyik ismeri a ,,swarf,, megmunkálást.

4umhue7vh

Meg vagyok elégedve a rádiuszmarós megoldással, különböző szögek készíthetők, nem szab korlátokat az élhossz, ha kell egy kicsit megcsiszolom, csak  valami megoldást keresek gyorsabb szerszámpálya készítésre. Pl. az ARTCAM intarzia marásnál meg lehet adni egy lépcső mélységét, szélességét, de csak egyet csinál sajna, Az lenne a jó ha a megadott teljes marási mélységet belépcsőzné. Lehet hogy egy újabb ARTCAM-ban már van ilyen funkció?

D.Laci

Valami ilyesmi lenne jó neked.

4umhue7vh

Hát igen, előbb-utóbb rá kell szánnom az időt és meg kell tanulnom egy rendes CAM programot.

000000000

Ezt szinte folyamatosan mert végtelen a műveleti tényezője...[#eljen]