Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

k439jucz4

Sziasztok!

Egy olyan problémám lenne, hogy szeretnék 2 (step/dir-es) főorsót egyszerre forgatni, és ugye csak egyet lehet a machban beállítani... Most úgy van beállítva, hogy az egyik a főorsó, a másik pedig az A tengely, és azt szeretném, hogy mindkettő megadott fordulaton forogjon és közben lehessen pl. jog-olni. (mint egy supportköszörűvel)
Talán makró vagy brain lenne a megoldás?
Nagyon egyszerű makrót már csináltam, de brain-t még nem.

Ha valakinek van vmi ötlete, előre is köszi.

xfg6v697j

Most az A tengelyt úgy használod,hogy valami nagyonnagy értéket írsz be,és addig forog amíg le nem fut?
G kódból is használnád,vagy csak kézi jog lenne?

k439jucz4

Igen az A az most csak így működik, ami pozícionálásnál tökéletes, de folyamatos forgást így nem tudok (csak ha joggal forgatom, de ugye akkor a többi tengely mozgatása nehézkes kissé... illetve g kódban nem működik). Tehát igen, g kódban is használnám... Amin most gondolkozom ha nincs más, hogy az A-t állítani a Spindle-nek, és a másikat meg vhogy megoldani, hogy ne step/dir-es legyen és akkor egy makroval csak a ki-be kapcsolást kell megoldani (a fordulatszám változtathatóság nem létkérdés).

xfg6v697j

Én épp a minap készítettem egy PIC programot,amivel lehet PWM-et előállítani,olymódon,hogy a mach felől csak bizonyos számú impulzist kell küldeni,amivel beállítod a fordulatot,és utána tartja.
Például az A tengelyen kiküldessz 100 impulzust akkor mondjuk fél fordulaton megy a főorsó,de ha csökkenteni akarod a fordulatot,akkor lefele mozgatod az A tengoly,ha növelni,akkor felfele.
Ennél nem kell mindíg mennie az A-nak,csak amíg beállítod a megfelelő fordulatot.
Ugyanezt meg lehetne csinálni,hogy a PIC-ből Step jelek jőjjenek,de én még nem használtam az időzítéseket a PIC programozásában,ezért ezt még nem biztos ,hogy meg tudnám valósítani.
Szerintem ez a megoldás neked teljesen jó lenne,mert lehet manuálisan is .és G kódból is állítani a fordulatot,és megvan néhányszáz forintból.

A makró és a brain nem valószínű,hogy megoldaná a gondodat.

k439jucz4

Köszi az ötletet. Egyelőre úgy oldottam meg, hogy mivel a vezérlő AC servo, be tudtam úgy állítani, hogy ki-be kapcsolásra az előre beállított fordulaton forogjon.  
Az A pedig lett a step/dir-es spindle, illetve amikor nem forog, akkor A tengelyként pozíció tartáson tudom használni.  
Mostmár csak írni kell egy Mxx kódhoz egy makrót ami az pl Output2-höz tartozó relét kapcsolgatja és így g-kódból is használható. Azhiszem ez már menni fog...  
A fordulatot ugyan így nem tudom közvetlenül változtani, de már használható...

Béni

Ha valakinek igénye lenne arra, hogy munka végeztével a Mach lekapcsolja a PC-t, akkor nézze meg a következőt! (De csak akkor, ha még nem talált rá egyszerű megoldást.)

http://youtu.be/h-Yl_Tdcq3c" TARGET=_fnew>Mach3 kikapcsolja a PC-t.

KoLa

Ez nagyon jó!Egy ideig követtem a lépéseket!de aztán, csak belehúztam a lejátszásba, végig ez megy, 5ezer kattintás! nagyon tutdsz![#eljen]

Béni

Képzeld, ha egy megbízható, stabil vezérlő progi lenne a Mach, miket lehetne kihozni belőle! [#wink]

Farkas Ádám

Nagyon ügyes vagy:)

Ezt én úgy oldanám meg hogy egy hurkapálcát szigetelőznék a Z tengelyre és egy szélső állapotban pont benyomná a PC gombját utána a G-kód végére beírnám pl: G0X500Y500 és pakk [#buck]

2dbfy8y

"Képzeld, ha egy megbízható, stabil vezérlő progi lenne a Mach, miket lehetne kihozni belőle!"

És még így is mi mindent tud!
Jó ha kihasználjuk 1/4 részét![#nevetes1]
Sokan szidják, de szerintem egy jó verzióval megbízható! Elromlani meg a 20 millás gép is el tud! Köszönjük  Béni Mester!

2dbfy8y

Kár hogy ezt nem mondtad előbb!  
Ez lett volna a legegyszerűbb![#falbav]
És akár még a konnektorból is kihúzhatta volna a dugót!

KoLa

Ez hívjuk 'Orosz módszernek' nagyon hatékony![#taps][#taps][#taps][#worship]

Farkas Ádám

Jaj baszki ne ezen humorizáljunk!![#smile]
nézzétek meg amit Béni feltett!!

Bocs Béni[#worship]

KoLa

Én már kétszer belekezdtem a megnézésbe!mielőtt írtál baszki![#nevetes1]

2dbfy8y

Kipróbálva meg még jobb!
Főleg a végeredmény! [#nevetes1]
Sok ilyen ember kellene nekünk, mint Béni![#eljen]