Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Hello

Mi lehet az oka annak hogy szépen végigmarja reliefet és amikor végez elkezdene visszamenni a 0 pontra akkor nem megy csak visittanak a motorok de ha kisebb dolgot csinál/rövidebb g kod/ pl ugyanannak a nagyolása akkor nincs ez a probléma!?

Üdv Bollab

xfg6v697j

Ez aligha a mach problémája.
Valószínűleg a vezérlő tulmelegedése okozza,hogy nem kap elég áramot a motor,és emiatt csak sivít,és nem halad.
Vedd vissza a motortunignál a sebességet valamejest,és tegyél hűtést az elektroikára.

000000000

a sebességet már vissza vettem akkor is úgy csinált.
mindhárom tengely ezt csinálja
valami ventilátort kellene tenni a vezérlőkhöz?

xfg6v697j

Ha mindhárom tengely ,akkor az már inkább a tápnak lessz a gondja.
Talán ez elektrolit kondi kezd kiszáradni.

Devecz Miklós

Sziasztok.
Egy kérdésem lenne Mach3-al kapcsolatban.
Egy pontosan körbevágott, derékszögű alkatrészre kellene néhány furatot és pár bemarást készítenem. A gcode generálása már  megtörtént Cut2D-ben.

Hogyan tudom betájolni az alkatrészt a programhoz képest?

Az alkatrészt kell addig-addig igazítanom, amig fel nem veszi a derékszögű kordinátarendszert, vagy a Mach3 hozzá tud idomulni egy tetszőlegesen elhelyezett alkatrészhez?

xfg6v697j

G68/G69-el el lehet forgatni a koordinátarendszert,de még nem próbáltam,és nem is tudok róla,hogy valaki próbálta volna.
Szerintem a legegyszerűbb megoldál,hogy lefogatsz az asztalra egy darab anyagot,és abba marsz egy derékszöget,kicsit tulfuttatod a marót a sarokban,hogy beleültethesd a munkadarabodat.
Ezekután abba derékszögű résbe belerakod a pozícionálni kívánt anyagodat,és ott fogatod le.
Így aztán tudni fogod a pontos helyzetét.

Devecz Miklós

Ez jó megoldásnak látszik, csak az a baj, hogy több kölönböző méretű alkatrészem van. :-(

000000000

Sziasztok. Egy ilyen problémám lenne. Mach3on belul milyen lehetosegem van arra, beállítás,  hogy a kort, ahogy a képen is látjátok, ne szogletezze. Próbáltam lazyból meg Foamworkosból is G codot a mach3-as számára de az eredmény ugyanaz. Paraméterek amivel megy a vágás Nema23sokkal: 640es lépték, velocity 200 és acceler 300as. Gyonyoruen vág, de az ivek ill. korok enyhén szogletesek. Corelbol is úgy van kiexportálva, hogy két csomópont kozti vonal van kihasazva, azaz nincs bedarálva csomópontokkal az ív vagy a kör. A képen amiről beszélek. Kösz segítségeteket.
http://kepfeltoltes.hu/view/130323/DSCF4018_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

000000000

Ha satuban meg lehet fogni az anyagok akkor felrakod a gépre és mérőórával beállítod hogy az párhozamos legyen az asztallal.
Utána mechanikus vagy elektronikus szélkeresővel az anyagra állva meg tudod keresni a széleket.
Mikor elérted az anyag szélét akkor a bemérő felét hozzáadva vagy levonva attól függően hogy hol veszed fel a nulla pontot, az aktuális tengely kijelzőjére rákattintva beírod.
És így a másik tengelyen is.  
Ezután máris az anyag sarán lesz a gép 0 koordinátája.
Ha a jobb alsó sarán van a nullpont akkor az X és Y tengelynél is kivonni kell a bemérő átmérőjének felét.
A többinél meg értelem szerűen, gondolom ez nem okoz gondot ha valaki rendelkezik egy kis logikával.
A mechanikus szélkereső csak X és Y tengelyen tud keresni , míg a elektronikus Z-ben is.
Ha satuba nem fér el a darab akkor az anyagot kiórázva fogatod az asztalra, de a többi eljárás ugyanaz.
A lényeg hogy párhuzamos legyen az anyag a gépasztallal, meg természetesen a program szerint álljon az asztalon.
Remélem érthető volt.    

000000000

A Mach3 nem tudja érzékelni, sztem az alkatrész helyzetét. Azt, úgy keresi, marja, ahogy a kódot generáltad.  
Ha, pontos alkatrész pozícionálást akarsz, akkor ütközőket kell raknod az asztalra.

Gyati

Szia Pál. Szerintem akkor kell kivonni, ha a bal alsó sarokba veszed fel a munkadarab nullpontot.Például 10mm átmérőjű bemérőnél, -5mm-t írsz a DRO-ba.

xfg6v697j

Szerintem ez azon a programon múlik amelyikben generáltad a rajzolatot.
Általában lehet állítani,hogy sok kis egyenesből rakja össze,vagy iveket hasznlva.
A mach csak végrehajtja a G kódot,de ha abban nem G2/G3 szerepel az íveknél,akkor nincs mit tenni.

Devecz Miklós

Köszönöm a segítséget, érthető volt.

000000000

Igen elírtam, kösz a kiigazítást !
Biztos azért mert két jobb kezem van csak nem tudom mikor melyiket válasszam   [#idiota]