Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

KoLa

Van pedagógiai érzékem![#nevetes1]
'Lefelé' tudok segíteni!...én is itt szereztem némi ismeretet a fórumon!köszönöm is mindenkinek!
A teljesség igénye nélkül:
DLaci,Béni,Antal Gábor,Svejk,Bjam28,Tuba István,VBodi,Tibor45,NádháziProf,és még sokan mások![#wave]

3ihs2v23

Még sajnos mindig nem világos. A munkadarabot amit megmunkálok, annak a sarkát mindig a x0 y0 pontba fogom tenni, mindig. A referencia pontom pedig ettől x irányban +2200 y irányban +1100 mm re van. Ha referencia pontban adok meg x0 és y0 értéket akkor az asztal null pontjába ahova az anyagot teszem az x=-2200 és y=-1100 lesz. (az asztalom null pontja és a referncia felvétel technikai okok miatt nem esik egybe)

KoLa

Itt akkor valami alapvető probléma van.
Tisztában vagy a gépi és program koordináták közötti különbséggel?

2dbfy8y

Igen ez így van!
Erre a megoldás, amit Kola írt!
Át kell rakni a ref kapcsolókat!
De ha megfogadsz egy tanácsot, soha ne nézd a gépi koordináta rendszert!
Mi nem abban dolgozunk, a gép meg tudja a dolgát!
Ezt nem érdemes bonyolítani, mert csak az ember belekeveredik!

3ihs2v23

Igen, a program koordináta a G-kódban generált, a gépi pedig a gép x0 y0 tól van véve.

Tehát a gép referencia pontjában nem akarom a gép nullpontot felvenni, hanem a referencia pontban azt szeretném, hogy gépi x2200 y1100 állítódjon.

3ihs2v23

Technikai okok miatt nem tudom áttenni a referencia kapcsolókat. A referencia kapcsolók pontosan x2200 y1100 pozícióba vannak. Tehát ha felveszi a referencia pontot és utána elküldöm x0 y0 pontba, akkor az pontosan a kívánt nullpont lenne, ahol a munkadarabom sarka van.

2dbfy8y

A gépit mindig a gép határozza meg!
A G54-G59 be meg te írhatod be, hogy mennyire legyen a te munkadarab nullád, a gépitől számítva!

3ihs2v23

Igen, én is annak örülnék, ha a mach3 csak egy féle koordináta rendszert mutatna és miután elküldöm a referencia pont felvételre akkor ott felvenné az x2200 y1100 értéket. Innentől küldhetném a G-kódot és minden jól működne. Sajnos azonban ezt vagy nagyon túlbonyolították vagy valamit nagyon nem bírok megérteni. :-)

3ihs2v23

Aha, na így már kezdem érteni.

KoLa

Nem csak annyi a problémád hogy a tengelyek DRO-ja a gépi koordinátákat mutatja?
A munkadarabod nullpontja az nem egyenlő a gépi nullponttal!
Szerintem olvasgasd a leírást kicsit ebben a témában!

3ihs2v23

Akkor a G54-G59 be x -2200 és y -1100 at kell írnom.

Még egy utolsó kérdés, a G54 G55 G56 G57 G58 G59 mindegyikébe el tudok menteni x, y, z eltolást? Hogy melyikbe milyen eltolás van felvéve azt meg lehet nézni valahol? Ha elindítom a cnc gépet referenciába, akkor a G54-G59 ból melyik eltolást fogja használni?

3ihs2v23

Tengelyek gépi és program koordinátája megjelenítése közt tudok váltani a "machine coords" gombra klikkelve.

3ihs2v23

Pont azt szeretném elérni, hogy a gépi és a munkadarabom nullpontja egybe essen. Azt hittem meg tudom azzal oldani, hogy a "home/limits" be a "home off" ba beadom az eltolást. De valahogy nem jött össze.

3ihs2v23

Mindenesetre köszönöm a türelmeteket és segítségeteket. Tényleg kell olvasgatnom a témában, mert úgy látom ti egymást megéritek, csak én nem értem.

2dbfy8y

A kordinátákat a programban meg tudod hívni, beírod g.., és azt veszi figyelembe!
Egy progin belül akár használhatod mindet!
De ennek érdemes utána olvasni, és meg fogod érteni!