Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

Szia

Igen van tapasztalatom vele :)

Szedd ki belöle de akkor egyensulyoznod kel a Z tengelyt mert kikapcsoláskor a golyosorso miatt lezug az egész , bele az asztalba .
Lehet egy fék karbantartás is megoldja a problémát , de ez nem végleges , csak idöt nyersz vele !

2nbj3n5m

Ha Dos-os a vezérlés,akkor az ini-be lehet állitani a Z tengely sebességét.És a megközelítési sebességet.
Ha nem írjál magánba.Vagy Tel: 30kilencötnégyhárom081
Janko ( Száraz János )

000000000

Üdv

A DOS-os program zseniális volt, amíg bírtam "lassú" géppel, addig azt használtam, szinte gond nélkül. Kidőlt az utsó 386-os alaplapom, átálltam a MACH-3-ra és CUT2D-re, de a változó közelítési, bemarási és felemelési sebességek miatt folyton elmászkál. A fék kiszedésére gondoltam, de érdekes módon fék nélkül lefelé semmi gondja nem volt, felfelé tévesztett mindig.

Ha más megoldás nincs, befejezem a PLT konverteremet, és ha a MACH tudja fogadni, beleírok egy részt, ami minden megközelítés előtt felvesz egy optikai referencia nullát, és ahhoz viszonyítja azt a lyukat, amit éppen furkál.
Egyensúlyozás sem rossz megoldás, de az még jobban megnövelné az amúgy sem könnyű felső szánt.
Köszönöm a választ, ezek szerint jó volt a tippem a fékkel kapcsolatban.

3ihs2v23

Sziasztok! Referencia pont felvételével kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. A cnc gépemen az asztal nullpontja X=0 Y=0, viszont a referencia pont átellenesen a másik oldalon van, azaz X=2200, Y=1100 mm nél. Mikor felvetetem a referencia pontot a géppel, akkor úgy van beállítva, hogy a Machine koordináták erre az értékre állítódnak. Azonban ha ezután elindítok egy G-kódot, akkor azok nem a "machine coords" szerint mennek. Hogy tudom azt beállítani, hogy a referencia pontban felvett X=2200 és Y=1100 koordinátákra támaszkodva, alapul véve menjen a cnc gép?

2dbfy8y

Ha jól értem a kérdést!
Akkor az x 2200, y1100-at akarod programbéli nullának venni!
A legegyszerűbb, ha felveszed a referenciát, és mielőtt elmozdulsz róla, azt elmented a g54 nullponteltolásba mondjuk.

2dbfy8y

A program mindig a munkadarab kordinátát veszi figyelembe.
a referencia meg azért jó, hogy bármi probléma során is mindig vissza tudsz állni a munkadarab nullpontjára!

3ihs2v23

Igen, úgy értve.
Hogy tudom G54 nulleltolásba menteni? Mach3 ban kell ezt megtenni vagy G-kód generálásánál kell ezt megtenni?

3ihs2v23

Jaj, bocsánat, rosszul érted. A referencia pontban x2200 y1100 pontot szeretném, ha ez a gkód futtatása alatt is x2200 y1100 maradjon végig.

2dbfy8y

a legegyszerűbb, ha odaállsz a kívánt pontra, utána pedig a, program run, vagyis a programbetöltés képernyőn, kinullázod, az x, y dro-t, akár a zero gombokkal, vagy 0, és enter

2dbfy8y

Ha mdi módban mondjuk g55 entert nyomsz, akkor oda menti el, és egy fontos dolog, ha kilépsz a mach-ból, felajánlja, a fixtures, vagyis nullpont mentését, azt fogadd el

3ihs2v23

Nem vagyok biztos benne, hogy értem. A mach3 főoldalán kétféle koordináta közül tudok választani. Vagy az alap koordináta és a machine koordináta. Ha referencia pontba futok, akkor most úgy van beállítva, hogy a machine koordináta x2200 y1100 ra állítódik. Viszont az alap koordinátával nem történik semmi, az nem veszi fel ezt az értéket, pedig azt szeretném, mert a Gkód futtatása alatt az alap koordináta szerint fut a cnc.

A megoldás az, hogy mikor a referenciába befut a cnc és felveszi az x2200 y1100 értéket a machine koordináta, akkor utána G55+entert nyomok az MDI fülön a parancssorba? Ilyenkor az alap koordináta is felveszi eben a pontban ezt az értéket?

KoLa

A referencia pont mindegy hogy melyik irányban van az g53(gépi koordináta rendszer) x0 y0  
Ehhez képest a munkadarab nullpontja g54 x0 y0 az bárhol lehet az asztalon!és ez a megmunkálás elsődleges koordináta rendszere, ha el akarunk térni ettől akkor a kódban ezt meg kell adni, g53 g55... stb
Vagy, ha a gépi koordináta rendszerben akarsz dolgozni, akkor a kód fejlécében ezt meg kell adni g53, így viszont a ref kapcsolóidat az ellentétes sarokban kell elhelyezni! Ha ez a problémád?

3ihs2v23

Elég bonyolultnak tűnik ez és nem értem. A cnc asztalon kineveztem egy null pontot, de a referencia pontot egy másik helyen veszem fel a géppel. Emiatt a referencia pont kordinátája nem x0 y0 lesz, hanem x2200 és y1100. Mikor befut a referencia pontba a gép a "machine koordináták" át is állítódnak az általam "home/limits" beállítások alapján x2200 y1100 értékre. Ezek után miért nem működik megfelelően? Ez így miért nem jó?

KoLa

A Mach3 is mindent a gépi koordináta rendszerben végez a háttérben.
A home/limits ben x0 y0 z0 kell megadni, mert amikor lejön a kapcsolóról, ezt írja be a g53-ba, hogy, márpedig itt van a gépi koordináta rendszer null pontja, ha ide nem nullát írsz akkor sincs baj, csak akkor máshol lesz a nullpontja a g53-nak!
A munkadarabod nullpontját viszont Te jelölöd ki akkor, amikor pozícióba állsz a szerszámmal és klikkelsz home all, vagy egyenként is lehet home x, home y, home z, ekkor a tengelyek nullázódnak g54 x0 y0 z0 , ezek a program(g54) koordináták! de átválthatod a kijelződet machine (g53)-ra is , de akkor nem a valós adatokat látod!

2dbfy8y

[#eljen]
én is így próbáltam magyarázni, de lehet nem sikerült igazán![#nevetes1]