Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Az a trükk, hogy az anyagra való ráállás biztonságosabb. Illetve nem kell a billentyűzetet kézben tartanom, hanem csak a kis kézikereket. Finom pozícióba való mozgatáskor kényelmesebb kézikerékkel koordinálni, mint a billentyűzeten matatni.

Meg hozzászoktam a nagy gépemen a kézikerékhez, nélküle már nem tudok élni.

000000000

Miért nem hsználsz Joystick-et, vagy gamepad-ot??

000000000

Arról tudom szabályozni az előtolás sebességét?

000000000

Mit is akarsz pontosan csinálni vele, mert ez nekem nem teljesen tiszta??!
A nullpontot akarod felvenni vele vagy a tengelyek mozgási sebességét(előtolást) akarod közben állítani? Ez utóbbinak nem tudom, hogy mi értelme van??

000000000

Már leírtam, hogy mi értelme van. Majd ha dolgozol nagy cnc gépen, akkor megérted, ha így a leírás alapján nem sikerült.

000000000

Analog Joystick-el úgy tudom vezérelni a gépet, hogy minél jobban húzom, tolom a joy kart, annál gyorsabban mozog a tengely... ha erre gondoltál, akkor ez egy megoldás lehet, ha nem akkor ???

8kakgh7c

Sziasztok !

En eleg sokat dolgozatm Fanuc vezerlon mint beallito es mint melos, es tudom mire gondoltal.
Ha valaki tud megoldast akkor csatlakoznek ASZBOLIT kerdesehez en is.

Leirnam mirol is van szo.

Nagyobb NC-CNC gepen talhato egy kezikerek amit manualisan lehet tekerni es attol fugg milyen kapcsolo allasba van kapcsolva "X, Y, Z " ehhez merten lehet a szanokat mozgatni kezzel, egy potmeterhez hasonlo szabadon futo kerekrol legyen szo.
Ez nem ugyanaz mint a JOG !!!! :(
JOG-nal finomabban lehet a szanokat mozgatni.

Esetleg Istvant kellene megkornyekezni szerintem ezzel a kerdessel, van-e lehetoseg a PIC tartalomban erre a vezerlesre, es a kihozasara.
Gondolok en egy "eger" felepitesere vagy atalakitasahoz a "kezikerek" kialakitasahoz.

Tovabbi jo kiserletezest mindenkinek.

dg8n4i8x

Sziasztok!

Mach-hoz csak két bemenetet kell felhasználni egy enkóderrel és lekezeli a kereket! Illetve a tengely kiválasztásához is kell bemenetet felhasználni.

Üdv!
Balu

000000000

Papp László részletesen leírta az egyik részét az igényemnek. A másik felét megpróbálom újra:

Megszoktam, hogy a nagy gépnél minden programot, akár én írtam, akár CAM programmal generáltam úgy indítok el a teszt után, hogy 0-ra van tekerve az előtolás szabályzó gomb. Így hülyeség nem történhet. Általában ugye ciklusok vannak, az elsőt mindig kis előtolással engedem el, mert elképzelhető, hogy tévedtem valahol, mégsem fér el a kritikusabb helyeken a maró. Ha gond van, akkor nem egyből a vészstoppra tenyerelek, hanem  megállítom a szánok mozgását egy pillanat alatt. Ha jónak ítélem meg mégis, akkor finoman továbbengedem. Ha minden oké, utánna már mehet 100%-on a masina. De az elején nálam mindig csak lassan.

Vettem délután egy gamepadot, sikerült két gombjához hozzárendelni az előtolás szabályzást. Ez nekem jó megoldás. A joystick nem áll kézre, mert nem ahhoz vagyok szokva. De ezek már a saját hibáim, ez van.

000000000

Ez megoldható és már meg is tettük az első lépéseket!
Én értem a félreértést! Nem előtolás sebességre gondoltatok (#482), hanem MPG JOG-ra (impulzus JOG), ami a forgatás irányátol és sebességétől függően mozgat egy tengelyt (választhatóan)!
Épp ezért fejlesztettem ki a Splittert, mert ha megnézitek a Mach3 leírását, benne van, hogy billentyő gombokkal is lehet MPG 2 fázisú jeleit előállítani (mintha két gombot a qvadrát encóder kimeneteihez hasonlóan nyomkodnátok) és így a billentyűzeten keresztül is lehet forgató kereket csatlakoztatni. A Splitter az első lépés az igazi CNC billentyűzet és MPG csatlakozásának (nameg plusz bemenetet is jelent).
A saját billentyűzeten (ami MPG-t is tud fogadni) már dolgozok (saját PIC szoftverrel), de még idő kell neki...

000000000

Nekem elégséges bőven az alap két sebesség:

Egyszer amit simán a nyilak nyomvatartásával végez a gép - finom mozgás. Illetve a második, amikor a SHIFT - nyil kombinációt használom - "gyors"járat.

000000000

Én ettől függetlenül az előtolás szabályzásra gondoltam.

000000000

Tehát a megmunkálás alatti előtolás sebességére gondolsz?
Nem a felület finom megérintésére (nulpont felvételhez)?

000000000

A mach3-ban lévő előtolás szabályzó funkciót szerettem volna fizikálisan kivezetni egy kézikerékre. Egyszerűen nem tudom leírni másképpen.

000000000

Meg lehet mondani a machnak hogy először a dir jelet adja ki majd a stepet irányváltáskor?

Üdv Mindenkinek