Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Az zavart meg benneteket, hogy a gyári gépeken ez a szabályzó a vezérlőn található, nem pedig a kézikeréken? :S

000000000

Végül is a Mach-al mindent meg lehet csinálni, legfeljebb kicsit programozni kell (lásd a képernyő szerkesztőnél a VB script lehetőségeket)!

000000000

Szia Aszbolit!

Asszem már értem, hogy mit is akarsz :).
A Feedrate-et is szeretnéd szabályozni egy kerékkel, hogy kézzel finoman "lassabban" tudd mozgatni a gépet.
Írtad, hogy vettélgamepad-ot. Először én is azzal próbálkoztam, de azzal pont azt nem lehet állítani, amit te szeretnél, a sebességet, mivel ott vagy megnyomod a gombot, vagy nem, azaz vagy teljes jog sebességen fut a gép, vagy áll.
Ellenben egy analog joystick ("USB") úgy működik, hogy külön byte-okat küld a joy a szgépnek tengelyenként. Ezt úgy értem, hogy például az X tengely ha középen áll, akkor 127 -et küld, ha húzod lefelé, akkor csökken az érték finoman, amennyire meghúzod, egészen 0-ig. Ha felfelé nyomod a kart, akkor az érték nő egészen 255-ig. Az Y-tengelyen ugyanez a helyzet. A Mach le is kezeli ezt, úgy, hogy amennyire húzod a joyt, olyan előtolással mozgatja a tengelyt.
Pl. 1000 -es beállított előtolásnál is simán tudom mozgatni a gépet akár 10-es előtolással is :)

Azt is írtad, hogy a Joy nem áll kézre neked, olyan joyt kell választani, ami kézreáll. Nagyon sokféle típust lehet kapni, van olyan is, ami olyan, mint egy felfordított egér, egy nagy golyót lehet forgatni, ez már hasonlít a kézi kerékhez :))

bmejdz9nu

S.O.S...

Szétszedtem a Német CNC meghajtót amit a gépemhez adtak.
A hozzá adott program: WinPCNC light...

4 csatornás, teljesen egyszerű felépítés...  
4 db TOSHIBA TA8435 IC van benne...

A kérdésem:  
Lehetséges, hogy megy a Mach3-al?
Mert már szétprobálkoztam az eszemet, de semmi siker...

T. Varsányi

000000000

Örülök, hogy megértettél! :)

Nekem per pillanat elég a gamepad. 10%-os lépésekkel tudom csökkenteni/növelni. A joystick kézre nem állást úgy értettem, hogy a botkormány bizergálást nem tudnám elképzelni menet közben. A hanyattegér meg trackball. A következő gépemhez majd összetákolok egy profi kézikereket, amin lesz minden.

Ha jól emlékszem, valahol egyszer olvastam a joystick lelkivilágáról. El tudnám képzelni, hogy a csúszka potmétereket kiváltom forgótengelyessel, elektronika marad, gombokat is lecserélem. Majd meglátjuk mi lesz, egyelőre meg vagyok elégedve a gamepad-os lehetőséggel is.

Köszönöm!

000000000

Úgy tűnik mennie kell!
Itt az IC http://www.datasheet4u.com/download.php?id=373762" TARGET=_fnew>PDF-e!
Step/Dir rendfszerű. már csak a nyákot kell végig követned és értelmezned!

000000000

Szia Balu!

Ezt hogyan lehet megcsinálni???
Én csak X++,X--,Y++,Y--,Z++,Z-- bemeneteket látok a MACH-ben, ami 6 darab.
Ha meg lehetne oldani, hogy +,- és 3 bemenet a tengelyek kiválasztására, az már összesen csak 5 bemenet lenne, de ezt hogyan lehet beállítani a Mach-ben???

bmejdz9nu

Köszi a gyors választ. A remény tovább él...
Próbálkozok tovább...
Milyen kaliber lehet ez a driver? 0-10-es skálán?  

Az adatlap szerint csak 1,5A tartósan és 2,5A csúcsban...  
a trafó szép nagy benne (Torid kb 150-200W) és Nanotec 5818L2008 4,8V/2A motorokat hajt...  
van benne kraft... 2 ventlátor...

000000000

Az IC biztos jó, csak a teljesítmény fokozata szerényebb (a tokozásának megfelelő).
A future szép!

000000000

sziasztok.az után érdeklödöm hogy a mach3 regisztrálása után mivel tud többet?annyit tudok eddig h az 1000 soros korlátozás megszünik és a maró ford.számát tudom szabályozni.a többire lennék kiváncsi.

000000000

Szia!
Amoről tudok:
1. 1000 soros G-kód limit feloldása,
2. Kerner impulzus korlát (25kHz) feloldása,
3. Ciklikus végrehajthatóság feloldása,
4. MPG kezelés feloldása (ebben nem vagyok biztos).

Robika37

Üdv az Uraknak!
Ha jól vélem Aszbolit problémáját még nem érzitek... Én is dolgoztam hasonló nagy gépen amelyiked kissé kezdetleges volt a grafikus teszt funkció. No ezen is volt ollyan "kézikerék", de én inkább potméternek hívnám. 0 és 150% közt lehetett minden mozgás sebességét állítani. Nékem az tetszett hogy mondatonkénti végrehajtásra kapcsoltam első darabnál a masinériát. Utánna minden gyorsjárati mondatot finoman gyorsítva és szükség szerint megállítva(utánna progi javít) optimálisra lehetett venni a megközelítéseket. Ja meg szériánál borzasztó szórással tudtak darabolni, olyankor nem tul szerencsés ha első fogásnál a 3 mm helyett 8-at visz a gép.
Bocs a hosszért.
További szép estét           Robika

000000000

Igen, jól látod. Annyiban volt félreérthető amit írtam, hogy nem a kézikeréken van a potméter, hanem a vezérlő. Pl. a heidenhein vezérlőnkön.
Ellenben mach3-nál software-es az állítási lehetőség. Ezt akartam fizikálisan kivezetni a kézikerékre.
Az ok, amit Te is, én is leírtam.

000000000

Hol lehet megadni a machnak hogy mennyivel előbb jelenjen meg a dir jel mint a step?

üdv

000000000

Motor tuning, Dir mező.