Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

Hát ez az , ezekre van valami szabvány vagy valami fix pont .Mindenki igy használja .De jo ez igy? Magyarul mik a "normális koordináta " irányok ?
" A pozitív irányok a normális koordináta rendszernek megfelelően vannak. "  
Az logikus és szerencse hogy oda teszed a nullát ahová akarod de biztos van egy "alapértelmezett " nullpont még a beállitás elött .

besirkyjh

Annak a proginak is van nullponja , amit a Mach3-ban a "toolpath " képernyön ( jobra fent program limits ) meg tudsz nézni és annak megfelelöen veszed fell az ujj nullát ( pl: az asztal közepe egy körnél ) ha a közepe a ki indulási pont.

Rabb Ferenc

Általános iskola óta (de régen is volt!) csak olyan derékszögű (Descartes) koordináta rendszerrel találkoztam, aminek a bal alsó sarokban van az origó. Jobbra a pozitív "X" tőlem távolodva a pozitív "Y" és a papírra merőlegesen felfelé a Pozítív "Z". Minden tervezőrendszer így pozicionál. Persze kellő gonoszsággal (de nevezhetjük egyéni szemléletnek is) mindez felcserélhető bármilyen irányban. Ez ellen csak az előzetes szimuláció ad védelmet. Ha a MACH azt mondja, hogy túl kellene lépnie a szoftveres határokon, akkor valami nem kerek.

besirkyjh

Éljen akkor mindenki aki igy használja (én is ) az ügyes :)a többiek meg kicsit " egyénileg szemlélik " a koordináta irányait ( az Ö dolguk ) :))
Csak az vigasztalja Öket hogy ehez a végeredménynek ( egy jo relif ) semmi köze ,legfeljebb egyszer cserélnek végállás kapcsolot:)

43pbwjg8s

Látod!  
Még nem is próbáltam máshova tenni. :)
Mindig az alapértelmezettet hagytam eddig.
Ma is tanultam. Nem csak itt. :)
Köszönöm! :)

Rabb Ferenc

Pedig néha át kell helyezni a könnyebb munkadarab pozicionálhatóság végett. Akár a kész darabon is! MODEL > SET POSITION...

43pbwjg8s

alapvetően én is mindenhol a bal alsót használom. Ha régióba megyek ott is lentrő indulok.
Az C-ben még soha nem koncentráltam erre.
Pedig a modellméret beállításánál ott van.
De mostantól ott is a helyére teszem.

Egyébként igy egyértelmű, hogy akárhova vettem is fel, akkor is a megfelelő irányokban dolgozott. Mert a pozíciója volt csak áthelyezve az orentációja nem.

De ugy lesz az rendben ahogy mondod.

000000000

Jobb sodrású (jobbkezes) rendszert kell alkotniuk, és a Z iránya a főorsó tengelyével esik egybe, pozitív irány a darabtól a szerszám felé mutat. Valahol az ftp-n van néhány CNC-s doksi ahol leírják. Ahogy a nevezetes nullpontokat is.  
 1. Gépi nullpont (M)
 2. Felfogási pont (A)
 3. Munkadarab nullpont (W)
 4. Szerszámtár refpont. (F)
 5. Gépi refpont. (R)

Nem szabad keverni a munkadarab nullpontját a gépi nullponttal.
 A gépi nullpontot bekapcsolás után kell felvenni, a refpontra való futtatással (mikrokapcsoló). A mikrokapcsolóknak természetesen nem kell nulla koordinátán lenni, lehet pl. +350.00 is. Ez esetben a gépi nulla -350 mm-en van a mikrokapcsolótól. Eszterga jellegű gépeknél szabvány szerint a főorsó tengelyére teszik, a tokmány ültetési felületére.
 A munkadarab nullpontot a beállás (nem a gép beállítása, hanem a nyersanyagra való beállás) folyamán kell felvenni és letárolni (G54-G59) a gépi nullponthoz képest. A programot ennek a koordinátáin kell értelmezni. Ezért szokás ezt a munkadarab tetején felvenni, mert ekkor minden negatív érték anyagban lévőnek értelmezhető, segít a bakik elkerülésében.
 Vagyis egy alkatrészprogram (amit az AC-vel generálunk) első dolga, hogy betölt egy munkadarab koordinátarendszert (alapban G54) és ezzel dolgozik.

besirkyjh

Szia  

Igy van ahogy mondod .
Kicsit pontositanék " nulla -350 mm-re van..."

" Ez esetben a gépi nulla -350 mm-en van a mikrokapcsolótól."
Nehogy valaki a DRO-n kerresse ezt az értéket .

Igy van , csak ideje volt már ezt itt leirni mert sorozatosan hibák jönnek ebböl elö .
Meg mondom öszintén én még végállás kapcsolot sem használok nem hogy referenciát , de ha lessz cserélöm vagy sok egyforma darabot kell valamiböl csinálnom akkor teszek fel kapcsolokat .

000000000

Ja igen. Kösz.:D

Rabb Ferenc

Ha nem használsz végállás kapcsolókat, akkor mi határolja be a mozgásteret: A koppanó hang?

A három HOME kapcsolót mindenképpen javaslom, mert nagy biztonságot ad. Naponta egyszer - munkakezdéskor - lenyomod a HOME gombot. Minden tengely a helyére megy, lenullázza aszámlálót és a jól beállított SOFT LIMITS behatárolja a hasznos munkateret. Igy már a "G" kód beolvasása után tudod, elférsz-e az adott területen.

Más: nekem a sima mikrokapcsolók öt perc alatt mondták fel a szolgálatot - tiszta pormentes beállítási üzemmódban. Van aki esküszik rájuk. Lehet, hogy nekik jobb minőségűt sikerült beszerezni. Én lecseréltem optikaira, mert abból találtam hármat. Indultívból sajnos csak kettő volt.

000000000

Leírtad a tutit![#eljen]
Ha nindenki így használja, nincs félreértés.

t334wehtf

Sziasztok!

Hosszabb távra keresek Mach3 gurut, aki segítene egy elég összetett rendszert (5D, automata szerszámcsere és hosszbemérés, stb.) beüzemelni. Makrók, Brain-ek és hasonlók kelleni fognak. Természetesen nem ingyen.

Később szeretnénk valami ingyenesre átállni, pl LinuxCNC, így előny, ha arra is van affinitása a jelentkezőnek.

Privátba írjatok.

besirkyjh

Szia Feri

Másnak telepalolom optikával meg kapcsoloval ,de saját célra még nem volt rá szükség ( koppant és semmi ) tudom hogy nem igy kell " de a cipész is ...." .Az induktiv érzékelöktöl kicsit ovakodnék legalább is egy optokapuhoz képest .Használtam eleget és profikat mégis az opto lett a tuti .

D.Laci

Az 5 tengely elrendezése (asztal forog, forgató+ Z tengelyen az ötödik vagy 4.-5. tengely a Z tengelyen stb.)?
Milyen Cad-Cam szoftverhez kel a post-processor? Vagy az megvan?
Helyileg holkel beüzemelni?