Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Kifejtettem már bővebben a mechanikai ötletek topikban.  
Ide is beteszem, de semmi értelmét nem látom.

000000000

Már a mach topikban háromszor is feldobtam ezt a témát de le se sz*rtátok.  
Ha jól tévedek kimondottan robot karokhoz és egyébb hasonló parallel megoldásokhoz van egy formula beadási lehetőség a Mach3-ban.  
Itt egy kép:  

http://img2.tar.hu/rat001/img/79746249.jpg#3" border=0>

000000000

Akit kicsit érdekel a dolog itt találhat több infót erröl és példák is vannak.
Esetleg ha valaki NEM szokványos cnc-t szeretne épiteni ahoz ez a része nagyon fontos hogy megértsétek hogy müködik !!!
http://www.indoor.flyer.co.uk/kinematic.pdf" TARGET=_fnew>Mach3 Formula Axis Correction

Devecz Miklós

Azt hiszem, egy kicsit aktivabbá teszem ezt a topikot. Most kezdem behangolni a készülő gépemet, de már az elején akadt egy-két fe3lmerült kérdés, amire se3hogy sem tudok rájönni.  
Az első proléma a "home" pont kijelölése. Első nekifutásban a jobb hátsó sarkot jelöltem ki az X-Y tengelynél és a felső helyzetet a Z tengely esetében. Ez eddig még sikerült is, de amikor megpróbáltam egy nyulfarknyi programot, már cserélhettem is a végállás kapcsolót, mert kilapította. A program jelezte a végállásra futást, de a motor nem állt le.
Hová érdemes tenni a "home" helyzetet?
Lefelé menetben hogyan lehet biztosítani a Z alsó helyzetét, hogy ne legyen marótörés? A végállás kapcsolóban már nem bizom teljesen.

besirkyjh

Szia  

Valoszinü ott a probléma hogy a "jobb felsö sarokhoz " képest csak minuszban tudna dolgozni de a "nyulfarknyi " programban csak + értékek szerepelnek .
Javaslom a bal also sarkot home pontnak és ehez képest minden csak +-ban van.Ez a legegyszerübb talán.

A "Z" helyzete a maroszár hossza miatt és a munkadarab magassága miatt változo ezért mobilis lenne a jo amit beállitassz a maroszárhoz , de még igy csak a munkadarab alján lenne a biztonságos leállás .Nem tudom .
A vég álláskapcsolásban bizhatsz ha jok a kapcsolok és jol van a port beállitva akkor ott nincs hiba az biztos .

43pbwjg8s

"...Javaslom a bal also sarkot home pontnak és ehez képest minden csak +-ban van.Ez a legegyszerübb talán..."

Érdekes módon az AC alapértelmezésképpen a nullpontot éppenhogy bal fel teszi. :)
Csak hogy be tudjon zavarni valami! :)

Erre érdemes figyelni.

Alapvetően érdemes egyszer megállapodni egy 0pont helyzetben és innentől konzekvensen minden programot ehhez állítani/írni.

besirkyjh

A null pont az alul baloldalon van , a "home " lehet bárhol de akkor nem nullának kell definiálni hanem a nullához képest .

Ha a tengelyek igy vannak :balrol jobbra "X" +
lentröl felfelé "Y" + és ( na ezt hogy irjam ) sülyedböl emel "Z"+ .
Van erre valami szabvány hogy a nullpontoknak hol kell lenni ? eddig akár hány szerkesztövel dolgoztam az bal also sarokba tette a nullát.

000000000

A HOME és a program nullpont nem ugyanaz. A HOME egy biztonságos pozíció a gép koordinátarendszerében és nem szokás változtatni. Ide megy a gép pl. szerszámcsere előtt, ezáltal biztosítva hogy ütközésmentesen tudja megközelíteni a tárat (ahelyett hogy a munkadarab fölötti kiemelési pozícióból egyenesen a tárhoz menne, kitudja mit lekaszálva)
A végálláskapcsolókat olyan helyre célszerű tenni, hogy aktiváláskor időben meg tudjon állni a gép. Valójában még egy szoftveres munkatérhatárolás sem árt, ami figyelmeztet ha megközelíti a végállást. Bár azt nem tudom hogy a Mach támogat-e ilyesmit.

43pbwjg8s

"....Bár azt nem tudom hogy a Mach támogat-e ilyesmit. ..."
Szoftveres limit létezik.

Rabb Ferenc

A végállás kapcsolókat úgy szereld fel, hogy az asztal bal alsó sarkában (pár milliméter rátartással) legyen az "X" és "Y" nullája, a "Z" pedig a felső helyzetben. (A "Z" mindig lefelé, negatívban dolgozik) Minden normális tervezőprogram is igy pozicionál. MACH-nál ez a kapcsoló egyben lehet HOME és VÉGÁLLÁS is. A másik végét szoftveresen (is)lehet beállítani. Persze szintén pár mm biztonsági rátartással.  

Ezen kívül beállítható, hogy a végállásokat megközelítve milyen távolságban kezdjen el lassítani a meghajtás.

43pbwjg8s

Jogos...
Meg kell néznem, ezt a dolgot...
Mármint, hogy merre veszi az AC a pluszt és a minuszt.
De szerintem ezt Te tudod rendesen.

Rabb Ferenc

Az AC a nullát oda teszi, ahová kijelölöd neki. A munkatér négy sarka és a közepe adható meg. Ezt "megjegyzi", és legközelebb ezt ajánlja fel. A pozitív irányok a normális koordináta rendszernek megfelelően vannak.  

Devecz Miklós

Köszönöm a tippeket, holnap átkötöm a végálláskapcsolókat.
A szoftveres limitet hol lehet beállítani?

A lassítási távolság beállítására hol van lehetőség?

Elnézést a sok kérdésért, de a leírást már sokszor átolvastam, de ezekre valahogy nem leltem.

Devecz Miklós

Ezek azért érdekes kérdések (legalább is számomra), mert ha egy olyan g-kódot akarok futtatni, amit nem én irtam, akkor mi alapján ismeri fel a program az én általam beállított pozitiv irányokat?

Rabb Ferenc

CONFIG > PORT END PINS > INPUT SIGNALS

CONFIG > HOMING/LIMITS