Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

svejk

Amit írtam az egy "komplett" gép...
Vagy monitorostól komplett kellene?

000000000

Ja, ezt jól leírtad. Egyet értek veled.
Valahogy így kell átgondolni.
Persze, ki lehet abból a motorból nagyobb sebességet is hozni.

v2vhwz32z

Köszönöm észrevételeiteket. Hogy miért pont 3.1Nm.. Ez az akciós, együtt ezzel a vezérlővel. Ha a 1.5Nm-es motorral veszem, drágább!!
Azt gondoltam jó lesz az.. :-)
A 10-es menetemelkedés a vízszintes tengelyeken túl nagy direktbe? Milyen mikrosteppet szoktatok megadni?

v2vhwz32z

Igen, ha jól értettem Tibor45 szerint is a kisebb motornak jobb dinamikája lehet, de nehéz egy ilyen döntést meghozni.. Talán ideje lenne kiszámolni.  
Az igazság az, hogy nemcsak relief marásra kellene, hanem mondjuk 8-10mm-es átmérőjű szerszámokkal egyszerűbb minták marására.

jv7pu3a5p

Pont ugyanezt a konfigot választottam az új gépemhez. 3.1Nm moci, 10es emelkedésű orsó. Tibor45-tel beszélgettünk róla és annak idején számolt is nekem, 8mm orsó jött ki ehhez a mocihoz 500mm hosszon 20kg mozgatva ha jól emlékszem. Ezért döntöttem a 10-es elmelkedésű mellett. A gép még készülőben úgyhogy tapasztalat még nincs.
A mostani gépemen is ilyen motorok vannak 3mm orsót tekerve. 3000mm/percet tudnak csak mivel a mechanika kicsit szorulós itt ott, ezért visszavettem 2500-ra.
Úgy számolok, hogy ha 600-as fordulatot stabilan tudja ez a motor, mint ahogy Kulcsár Zoli is említette, akkor bizony 6000mm/percet fog tekerni. Az nekem bőven elég lesz, amire használom.
Ha meg mégtöbbet szeretnél kihozni a motorból, akkor MSDD vezérlőt vegyél. Tuba István tudna mesélni róla. Életre kel vele a motor. :)

besirkyjh

Érdemes lenne megnézni egy ilyen 3.1Nm-es léptetö nyomaték görbéjét , jol irja a Danibá mert forog az többet is és megint a DE ( saját példa ) : kicsinek találtam az MSD-50-4.2 és vettem 70Voltosat hozzá amit 64Voltrol hajtottam , hiba volt abszolult semmit nemjelentet ( motor tuning ) az a 20Volt töblet ennyi és kész .Tehát pontosabban : nálam azért volt csak 600 fordulat mert olyan volt az igénybevétel hogy nemtudtam Biztonságosan fölé menni .
Viszont ami biztos az az hogy ezek a nagyobb léptetök fizikai adottságuknál fogva hajlamosabbak a rezonanciára , ha ésszerü határok között megszüntethetö mikrosteppel akkor rendben van , ha viszont 1mm-t 1000lépéssel akarunk megoldani akkor már a PC-k is meg sinyli a dolgot ( limitálja a sebességet ) .

Ha jol emlékszem a Bodi az aki reliefet készitett már 4000mm/min-el ( eddig ugytudom ez a leggyorsabb ) ugy hogy a 6000mm munkasebesség az már nagyon tuti ( és még midig csak léptetöröl beszélünk ) .Nálam bevált hogy mielött valamit csinálok akár papiron is de le modelezem ( direkt nem irom a tervezést )a hajtást és utánna mindig vakarozom hogy milyen vázat épitsek hozzá .

Ez a Mach topick és menjünk innen egy másikba .
Mert ki kapunk ( jogosan ).
[#rolleyes]

000000000

Mindenféleképp monitorral együtt kellene.

KoLa

A Mach3Turn képernyőjén van egy szöveges mező az előtolásmód kijelzésére - MM'smin vagy MM'sev, a felület szerkesztőben dupla klikkre, label text ablak jelenik meg amibe az van írva hogy - unitrevmin - és ettől tudja az előtolásmód kijelzést? ha az MDI-be G94-t és utána G95-t írok és váltogatom megváltozik a felirat is - hogy is van ez???

s69skz0ve

Szeretném megkérdezni hogy a Mach3-ban lehetséges e a referencia pontot a bal alsó sarokból áthelyezni a bal felsőbe és ha igen hogyan? Azért lenne fontos mert a régi cnc program szerint ott volt a referenciája és úgy könnyebb is volna számolni mint így hogy mindig vissza kell a bal alsó saroktól számolni. Köszönöm elóre a válaszotokat!

s69skz0ve

Szeretném megkérdezni hogy a Mach3-ban lehetséges e a referencia pontot a bal alsó sarokból áthelyezni a bal felsőbe és ha igen hogyan? Azért lenne fontos mert a régi cnc program szerint ott volt a referenciája és úgy könnyebb is volna számolni mint így hogy mindig vissza kell a bal alsó saroktól számolni. Köszönöm elóre a válaszotokat!

besirkyjh

Szia  

Bár csak kapisgálom a dolgot de annyit tudok hogy lehet oda is tenni .Viszont a kapcsolot ( optokaput ) is át kell hellyezni akkor a másik pontra .Még a "configban"a homing /limitsz nél kell állitani valamit és akkor lehet bárhol ( ha joltudom).

Ezekszerint a referencia pontod és a"0" nem ugyan az ?

bicme92us

Ez nagyon jó!!
"Eredeti szakmám elektromos, de 15 éve nem foglalkoztam vele (állítólag feltaláltak valami IC-t vagy mit)"

s69skz0ve

hogy mondjam neked... Amikor hazaküldöm nullába akkor végülis a bal felső sarokba megy de a bal alsó saroktól számol.

Messer

Ezt csak úgy tudom elképzelni, ha "eltoltad" a
nullpontot, vagy ha kevered a referenciapontot egy olyan parkpozícióval, amit a bal felső sarokra adtál meg.

43pbwjg8s

Valamelyik tengelyeden nem fordítva van beállítva az irány a low active-val?