Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Ez engem is érdekelne. :D Elvileg a marógépeken meg lehet dönteni a marási síkot, ezzel lehet megoldani hogy ne kelljen a munkadarab tetejét vízszintesbe állítani. De hogy bonyolultabb felületet meg lehet-e adni ? Egyes gépeken van un. tengelykorrekciós táblázat, ami a tengelylinearitás hibájának korrekciójára szolgál. Kérdés hogy a Mach támogat-e ilyesmit.

000000000

Brain control + THC

43pbwjg8s

Na azt hiszem itt áll meg az ötletelés....
Jelenleg nem hiszem, hogy normális időn belül meg tudám ismerni a Brain control progamozását.
Valahol mindig elérem a korlátaimat.
Pedig édekes lenne. De jó lenne ha valaki másnak, aki eben a dologban otthon van, felkeltette volna a figyelmét a dolog! (Nyák készítés topic)

KoLa

Mekkora eltérésről van szó Z irányban?

43pbwjg8s

Nyák készítésről beszélgettünk csak, (max lemez gravírozgatás talán) és a felfogásból adódó (akár nem megfelelő felfogásból) kisebb deformációk lekövetéséről. Szerintem sokat mondok, ha 1mm.

Nem mechanikus, hanem szoftveres felületkövetelésről beszélgettünk. Ezért a kérdés. Amit A CNCGRAF pl tud.
Sajnos én most nem kezdenék bele tanulgatásba, s ha mégis akkor is kétséges, hogy egy ilyen falattal megbírkóznék. :(
A másik, hogy ismeretek hiányában nem is tudom eldönteni, hogy egyáltalán megoldható-e.
Elvekben könnyű ide oda kapkodni, de lehet a megoldásnak valami komoly korlátja is lehet.

Érzésre én azt mondanám, hogy meg lehet oldani.
De ezt az tudná megmondani aki ért hozzá.

KoLa

A plazmavágón amin dolgozok olyan a felületkövető van ami független a mach3 z koordinátáitól, mindíg nullát mutat , de közben le fel mozgatja a Z-t úgy hogy nullát mutat a mach!
Ez úgy van megoldva hogy a szerszámot (plazmavágó fej)egy gyűrű veszi körül ami egy "himbilimbi" végére van kiegyensúlyozva de úgy hogy lefelé billen, a másik végén a karnak , két fémérzékelő között mozog igy attól függően hogy melyikhez közelít mozdítja a Z-t lejjebb vagy feljebb rákapcsolva egy jelgenerátort a vezérlőre!Ha szakmailag nem jól fogalmazok , javítsatok ki!
Ez a rendszer + - 1 mm en belül tudja tartani a fejet! el tudom ezt képzelni finomabb kivitelben optokapukkal pár tizeden belül határolva.
És még van egy előnye ,ha nagyobb távolságba lép át a fej egy nagyon görbe lemezen , akkor pl ha az új pont ahol kezdeni kell a vágást 20 mm el magasabb , nem fogja az előző nulpontig leengedni a fejet mert a magasabb pont bekapcsolja a jelgenerátort a vezérlőre , miközben a Mach is jeleket küld rá, igy total lépésvesztéssel megáll a léptető motor és megvárja míg a Mach is eléri a nullát, és attól kezdve minden rendben a felületkövető mozgatja a Z-t , a Mach meg nulla z-t mutat.

x4rhew5r3

A napokban eljutott hozzám egy probléma, amit meg kellene oldani. Nevezetesen, hogy a forgó vágófejet a Mach csak lineáris interpolációnál tudja irányba forgatni. Körinterpolációnál nem működik a penge beforgatása az iránytangensnek megfelelően.
Most itt egy raszterháló csomópontjaiban felvett magassági koordináta halmaz szerint kellene korrekciót alkalmazni a gravírozásnál.

Az elsőre egy hardvert képzeltem először, ami a pillanatnyi x és y sebességek aránya és iránya alapján forgatná a C tengelyt. De inkább a szoftveres megoldást választanám, ami a G kódot olvassa végig, aztán a G1,G2,G3 mondatokban kiszámítja és elhelyezi a C tengely polárkoordinátáit.

Erre a felületkövető problémára is alkalmazható lenne egy ilyen "post-filter", ami a referenciapontokat összekötő egyenesek és a marópálya metszéspontjában megtöri a mondatokat, és ezekben a metszéspontokban kiszámított értékkel módosítja a Z koordinátát.

43pbwjg8s

Szia Kola!
Teljesen jó amit mondasz. NAgyon korrektés szuper megoldás.  

Csupán gondolkodtunk, a szoftveres megoldáson (kifejezetten nem mechanikuson), mert sajnos volt olyan eset amikor motorosnak elásta magát a nyákkészítés közben a "mechanikus" felületkövető. Hogy lehet-e ez hasznos egyáltalán, ha meg lehet oldani? Ezt én nem tudom eldönteni. Motoros problémáját megoldaná például. De emellett hozzá kell tennem, hogy az Ő esetében lehet, egyszerűen a megfelelő felfogási módok megtalálása gyorsab és egyszerűbb dolog lenne.  
Ez az egész filózás megint csak egy játék.
A hasznosságát nem tudom eldönteni, de ha mégis működne és később valakinek a kezébe adnák, talán segítene bizonyos esetekben.

Közben a sok beszéd helyett megnéztem a MACH-hoz járó digitalizáló program készítő wizzardot.
Teljesen korret módon elkészíti és lementi a digitalizált mátrixot egy file-ba. Tehát ennek az elkészítése nem gond.
A továbbiak????....
Sejtésem sincs még.

Sneci!

A legegyszerűbb mód arra amit mondasz, talán tényleg egy külső (post)post proci vagy filter lenne, egy kicsinyke programi ami a lementett file-ban található eltéréseket összefésüli a már létező G-kóddal mondjuk az én esetemben, a Te eseteben pedig amegfelelő kritériumoknak megfelelően módosít.  
Jól értelmezem a gondolatodat?

De ehhez (mármint még az én egyszrűbb problémám megoldásához sem) én sajnos nem értek és ezért lehet, amit mondok hülyeség.
Ha igy van bocsánatot kérek érte.

000000000

Véleményem szerint ezen a módon (vagyis a G-kód utólagos módosításával) nem működne a dolog. A programban lévő interpoláció nagy távolságokat is átfoghat a közbülső pontokra vonatkozó információ nélkül. Pontosabban tartalmaz adatot: egyenes vagy kör interpolációt kell megvalósítani a két pont között.
 Úgy gondolom két helyen lehet beavatkozni:
 1.: Korai szakaszban a pálya generálásakor, ezt pl. AC-vel könnyű megoldani: egyszerűen hozzá kell adni a digitalizált topológiát a felülethez.

2.: Késői szakaszban, amikor a G-kódot a vezérlő koordinátapontokká alakítja a pozicionáláshoz. Ilyenkor nyilván kiszámolja a közbülső pozíciókat (kivéve a G0-át), különben nem lenne értelme interpolációról beszélni. Ehhez viszont olyan vezérlő kell, ami kezeli ezt az extra információt.

Elvileg meg lehet oldani azon a módon hogy egy szimulátor szoftver befutja az eredeti programot és pontról pontra hozzáadja a kiegészítő topológiát, végül visszaadja eredményként a befutott pályát G-kódként. De ez gyakorlatilag egy vezérlőszoftver, ami nem gépet hajt hanem csak szimulációs módban fut.

43pbwjg8s

Igen. Én is erre jutottam eddig. :( Írtam is a nyák készítés topicban ezt. A pályavezérlésbe nem lenne könnyű beleavatkozni.

A digitalizált mátrix pontjai között ennél az esetnél (nyákok voltak ugye a témában) lineáris interpolációval lehetne kiszámítani a köztes pontokat és hozzárendelni az aktuális koordinátákhoz.

Nem ismerem a brain controllt, hogy ott ezt meg lehet-e oldani.

000000000

De ez gyakorlatilag egy vezérlő. Ugyanis ha az eredeti programban egy ív van programozva, akkor egy adott tűréssel azt kis egyenes szakaszokra kell bontani és minden végponthoz egy magasság értéket rendelni. Vagyis az eredeti egy darab G02 utasítást át kell alakítani G01 utasításokká (ami a felbontástól függően akármennyi is lehet), Vagyis gyakorlatilag le kell szimulálni a programot, pontról pontra rá kell projektálni a felületre és kiadni az új programot. Persze nem biztos hogy általános megoldás kell, szigorítsunk a feltételeken:
 Tegyük fel, hogy a posztprocinak nem engedélyezzük a körinterpoláció használatát, és nem engedjük hogy egy adott hossznál nagyobb szakaszt generáljon (ez sok posztproginál beállítható, ha nem mindnél) ebben az esetben a következő a feladat:
 Minden egyes sornál az adott pozícióhoz meg kell határozni hogy a topológia mátrix melyik cellájához tartozik (esetleg a cellák között átmenetet is lehet interpolálni), kiolvasni a magasságértéket és beszúrni a sor végére vagy a sor után. Voalá! Nincs itt egy programozó ? :D

s7manbs8

Valamelyik programban nincs ez megcsinálva, minek írjuk újra, ha van ilyen, biztos van, csak lehet nem az ingyenes kategóriában. :)

43pbwjg8s

De nem olvasod vissza a témát Te sem! :)
CNCGRAF.
És Gyuriék forgalmazzák, de drágaszág a mezei embereknek.

s7manbs8

Azt tudom, hogy emlegetted, de én azt még sose próbáltam használni, csak a neve ismerős, de még te se mondtad biztosra, csak hogy rémlik, mint egy szörnyecske. :)

s7manbs8

Az is lehet, hogy az a linuxos CNC-s program is tudja,abba is mindent beleraknak, ami csak fér.