Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

skwby94ub

Befejeztem a társalgást, mivel igencsak próbálgatja feszegetni a béketűrésemet.
Aki nem ért a finom jelzésekből, azt durvábban kell eligazítani!

000000000

A G52 és G92 utasítás két további mód arra, hogy a vezérelt pontot G-kód használatával eltoljuk.

Amikor kiadunk egy G52 utasítást, azt közöljük a Mach3-mal, hogy akármi a vezérelt pont (vagyis X=0, Y=0) értéke, annak aktuális gépi pozícióját el kell tolni a megadott értékek X, Y és/vagy Z-hez tőrténő hozzáadásával.

Amikor a G92 utasítást használjuk, azt közöljük a Mach3- mal, hogy az érvényes vezérelt pont koordinátái X, Y, és/vagy Z által megadott értékek legyenek.

Sem a G52, sem a G92 utasítás nem mozdítja meg a szerszámot, csak más beállítást rendel az aktuális koordinátarendszer nullpontjának eltolásához.

7.7.1 G52 használata
Egy egyszerű példa a G52 utasítás használatára, ahol két azonos alakzatot akarunk készíteni a munkatér különböző helyén. A kódolás megelőzően rajzoljunk egy 1”-es négyzetet, bal alsó sarka az X=0,8, Y=0,3 helyen van.

G20 F10 G90                (hosszegység beállítása, lassú előtoló sebesség stb.)

G0 Z2.0                        (toll felemelése)

G0 X0.8 Y0.3                (mozgás a négyzet bal alsó sarkához)

G1 Z0.0                        (toll leengedése)

Y1.3                             (G1-et elhagyjuk, azt elég egyszer megadni)

X1.8                              

Y0.3                             (óramutató járásával megegyező körbehaladás az alakzaton)

X0.8

G0 X0.0 Y0.0 Z2.0         (a toll kivezetése és felemelése)

Ha egy másik négyzetet is akarunk, aminek a sarka X=3,0 Y=2,2 pontban van, akkor a fenti kódot kétszer kell használni, de a G52 utasítással eltolást kell alkalmazni a második példány előtt.  

G20 F10 G90                (hosszegység beállítása, lassú előtoló sebesség stb.)

X1.8

Y0.3                             (óramutató járásával megegyező körbehaladás az alakzaton)

X0.8

G52 X2.2 Y2                 (ideiglenes eltolás a második sarokhoz)

X1.8

X0.8

G52 X0 Y0                    (az ideiglenes eltolás kikapcsolása)

G0 X0.0 Y0.0 Z2.0         (a toll kivezetése és felemelése)

A kód másolása nem nagyon elegáns, ellenben lehetséges, hogy az ismétlődő kódokat egyszer leírjuk egy G-kód alprogramba (lásd M98 és M99), és többször meghívjuk azt – ebben a példában kétszer.

Az alprogramos változat az alábbiakban látható. A toll fel/le parancsok, és egy 0,0 sarokpontú rajz egy alprogramba vannak rendezve, és a G52 használatával állítjuk be a két négyzet sarokpontját.

G52 X0.8 Y0.3              (az első négyzet elkezdése)

M98 P1234                   (a négyzet alprogramjának hívása az első pozícióban)

G52 X3 Y2.3                 (a második négyzet elkezdése)

M98 P1234                   (a négyzet alprogramjának hívása a második pozícióban)

G52 X0 Y0                    (FONTOS.-.megszabadulás a G52 eltolásoktól)

M30                             (vissza az elejére és program vége)

O1234                          (a 1234-es alprogram indítása)

G0 X0 Y0                      (mozgás a négyzet bal alsó sarkához)

Y1                               (G1-et elhagyjuk, azt elég egyszer megadni)  

X1

Y0                               (óramutató járásával megegyező körbehaladás az alakzaton)

X0

M99                             (visszatérés az alprogramból)

Megjegyezzük, hogy a G52 mindegyik alkalmazása új eltolási beállításokat eredményez, és érvénytelenné válik az előzőleg kiadott bármelyik G52 utasítás.

7.7.2 G92 használata
A legegyszerűbb példa a G92 utasításra, amikor egy adott pont X és Y értékét nullázzuk, de beállíthatunk akármilyen más értéket is. A G92 eltolások megszüntetésének legkönnyebb módja, hogy G92.1 utasítást gépelünk a kézi adatbeviteli sorba (MDI).

7.7.3 Vigyázzunk a G52 és G92-nél
Több tengely eltolásának megadása esetén a tengelyszavuknak tartalmazni kell egy értéket.

A Mach3 azonos belső mechanizmust használ a G52 és G92 eltolásokhoz, így alig van különbség azX, Y és Z szavak kiszámításában. Ha a G52-t és G92-t együtt használjuk, zavart okoz, ami feltétlenül katasztrófához vezet. Ha valóban ki akarjuk próbálni, meg kell értenünk, hogyan dolgoznak, állítsuk be valamelyik eltolást, és mozgassuk a vezérelt pontot egy beállított koordinátához, mondjuk X=2,3 és Y=4,5-höz. Megjósoljuk a kiadódó abszolút gépi koordinátákat, és leellenőrízzük azokat úgy, hogy a Mac3-at a gépi koordináták megjelenítési módjára kapcsoljuk át.

Ne felejtsük el az eltolások törlését használatuk után.

Figyelmeztetés! Majdnem minden, ami elkészíthető G92 eltolással, jobban elkészíthető munkapont áthelyezéssel, vagy esetleg G52 eltolással. Mivel a G92 függ attól, hogy hol van a vezérelt pont, és attól is, hogy mik a G92 kiadásakor használt tengelyszavak, ezért a programban történő változtatások könnyen előidézhetnek komoly hibákat, amik összeomláshoz vezethetnek.  

Sok kezelő nehéznek tartja az eltolások beállításának három lehetőségét (munkapont, szerszám, és G52/G92), és ha belezavarodik, hamarosan összetörik valamelyik szerszám, vagy rosszabb esetben a szerszámgép!

[#wave]

ukcge40u

A Mach3 Kézikönyvéből van, ha jól tippelek. :)
G52-t a szerszámgyártásban jobbára programon belül használunk csak, és egy nyersdarabon belül.
Ha két satu van fenn, és mindegyikben külön munkadarab, akkor már érdemesebb a G54-G55 párost használni. Így az esetleges eltéréseket (a 2 darab között) jobban át lehet látni, könnyebb korrigálni.
Ez mondjuk egy nem teljesen pontos, sokdarabos, kopott palettánál nagy előny. Ott a G52 már macera, mert a programban kell turkálni hozzá, mag a nullpontokhoz egy pillanat alatt hozzáférünk. Legalábbis ez a tapasztalat, de mindenkinek megvan a saját stílusa a programírásban is.

43pbwjg8s

Ezt de köszönöm![#eljen][#taps][#worship]

000000000

Nézz már egy kicsit magadba!
Szerintem és tudomásul vettem, hogy a vázzal kapcsolatban van egy elképzelésed. Nem egyezett az enyémmel de nem kritizáltam.
Utána, jöttél te és osztottad az észt.
Szó sem volt vitáról. Pusztán leugattál, én meg reagáltam.
Ennyi történt.

000000000

Szerintem, jól teszed, mert csak süketelsz.
Tegyek fel egy képet szomszéd macskájáról is?
És abból, meg kávézaccból megmondod a jövő heti lottószámokat?

000000000

Vbodi: tudod, ez presztizskérdés :)
/mármint az előtolásban hogy mit bír a gép/. Olyan ez CNC-s körökben, mint hogy kinek hány centis a kése, mennyi alatt van 100-on a kocsija, milyen kosaras a csaja :)
Amikor kérdezte valaki, hogy mennyivel tud menni a gépem, és azt mondtam, 2 méter, megkaptam a lesajnáló tekintettel kísért PC bátorítást :))

000000000

Deák Józsi: Ha az impulzus/mm értékre gondoltál, az attól függ, mnnyi mikrolépésre állítottad a vezérlőt (motormeghajtót), persze az orsó emelkedésén kívül. Ha Neked 1000 lépés egy mm a program beállításaiban, és 0,05 a gép felbontása akkor az 50mm-es orsóemelkedést jelentene, szerintem itt valami nem stimmel.

000000000

Ha legközelebb megkérdezik, hogy mennyivel megy a géped, a helyes válasz: kétezerrel!! Itt a mm/min
a mértékegység.

000000000

Na jó, de nem debilekről van szó :)
De persze hogy nem macsókérdésről van szó, egy komolyabb munkánál sok időt meg lehet vele takarítani. Most visszavettem a tempót a biztonságos hatezerre, öröm nézni ahogy dolgozik :) Mivel csak fél méter hosszú, ésszel kell már ilyen sebességgel is a kézivezérléssel bánni.

9ah5mpgwm

r7nybt86t

Sziasztok!Azt szeretném megkérdezni hogy miért nem engedi szerkeszteni a mach3 a progit(profi),ha ráklikkelek a szerkesztés gombra.?

9ah5mpgwm

tudja valaki a mach3-ban hogyan használhatnám az "A,B" tengelyeket a marófej 45-45 fokos mozgatására???

Miki2

Nézd meg, hogy jól van-e beállítva a jegyzettömb elérési útvonala.

r7nybt86t

És azt hol tudom megnézni?(nem találom)