Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

R2.42
ha lesz idöm öszedobok egy egérböl kimütöt encoderböl egy mpg az lptre!

f35ezvjs

Én is a 40 es verziót tettem fel a bekötések előtt de nem biztonságos még a Sneci javaslatára ma fogom megoldani a az ujabb lehetőséget
Kérdezném neked milyen típusű kézikereked van, mert ha az jobb akkor vennék egy olyat.
köszi válaszod előre is

ANTAL GÁBOR

Szerintem nem nagyon függ az Mpg működése hogy ki a szállító. Viszont nem lehet akárhogy konfigurálni. Nálam a count 4 még abs tökéletesen megy de ha pl 8 at programozok akkor már téveszthet. Az én tárcsám 100 "kattanásos"és ha bekattant akkor logikailag nullát ad.( a nem negált csatornán) Ha lesz időm akkor csinálok egy kísérletet egy nagyobb osztásszámú optikai enkóderrel is . Még azt is feltételezem hogy gépfüggő is a dolog. Nekem közepes gépem van Lehet hogy egy komolyabb géppel nagyobb count is megy. A MACH verziókat is megnézem mert kíváncsi vagyok hogy megy e régebbi verzióval

ANTAL GÁBOR

f35ezvjs

Amit tapasztalok, hogy ha beállítom az lp2 es kártya port címét ami nálam 2058 mert ezt írja ki ha lekérdezem. a diagban minden led kigyullad. ha elveszem az 1től 9 ig akkor elalszik 1től 9ig majd ujra endedélyezem akkor azt tapasztalom ahogy a funkciókapcsolakat kapcsolgatom ugy gyulladnak ki a ledek. tegnap pedig ha a reset villog akkor a piros lámpa nem ég a kézikeréket ha folyamatos akkor kigyullad. ez igy lenne valahogy normális szerintem de kerék mozgatásra nem reagál. ha tabbal előhozom a képet akkor ott is látszik szépen a tengelyváltás. Szerintem ez még kérne valami beállítást a Machban amire nem jövök rá.

f35ezvjs

Ja és próbáltam 2 magos gépen is és próbáltam egymagoson is most már próbálom másik lpt kártyával is. De amire gondolok az az xml fájl lehet ami nem jól van megszerkesztve.

ANTAL GÁBOR

Én az alábbi utat követném.   MACH a legújabb (40) Csak 1 db LPT portot használnék azt ami alapból benne van a PC ben
Config: MPG konfigurálás olyan bemenetre ami másra nem lesz használva. Az MPG  A ill B csatornája arra a tűre forrasztva ahova konfiguráltunk. Count: 4 ,velocity mindegy legyen  100.  Thurn vagy Mill alapscreen TAB bal az MPG beállítás,Jog mód:" MPG ". Step szisztéma:multistep   egy inkrement 0.05  mm .   Reset   Szerintem mennie kell. Nem kötelező hogy motor is legyen elöször menjen a képernyőn. Eddig kell eljutni aztán jöhet  a második LPT port.

f35ezvjs

azt tettem fel már alapból a 40 est. a bioszban sajnos csak 1 lpt látszik és csak ezt lehet állítani az lpt 2 nem látszik csak a sajátgépből előhozva itt lehet a címet kiolvasni. szerintem is valami beállítási gubanc lehet mert a kapcsolókkal szépen működik a ledsor kapcsolja az xyz4 tengelyekewt vamint a 1 01 001 állításokat. csak a tengelyek mozgása nem észlelhető ha az E stopp kikapcsol piros led elalszik bekapcsol vagyis aktív pirosled ég de az output6 ledje pirosan villog.ismernem kellene hogy az lpt 1 re hova kell beforrasztani a vezetékeket és milyen színt hova.

ANTAL GÁBOR

Sajnos a szinekben nem segíthetek. Az LPT porton van alapból 5 bementi lehetőség.Ezeket szabadon használhatod. Az a fontos hogy az MPG a konfiguráláskor arra a tűre legyen konfigurálva ahova forrasztottad. Az A t a B vel nyugodtan fölcserélheted. Elöször motor nélkül javaslom a prőbát.  A magyar (fordítás)MACH ban szépen leírják a port be és kimeneteket

000000000

sziasztok!  
mach3ban lehet valami féle modulácios kimentet kiválasztani lézer pwm vezérléséhez! példaképen egy gravirozásnák nincs folyamatos lézer átmenet igy pontokbol öszerakot müveletröl van szó és a laser kioltására pwm vezérlésre van szükség ezt a mach3 tudná e kezelni szerintetek?

u2ayp7esz

Sziasztok!
Az encoderem két csatornán küldi az infót.... az egyik csatorna elég a gyíknak (Gecko) a másikat gondoltam vissza kellene küldeni a Mach3-nak. Megoldható ez? és hogyan?

motion

Az enkódered kimenete A és B csatorna, ami egymástól 90 fokra eltolt négyszögjel. A gyík-nak mindkét jel kell, mert ebből tudja a motor irányát.
Ettől függetlenül vissza lehet csatolni a mach-nak is...csak szerintem ajánlott leválasztani...

u2ayp7esz

Hello motion! Igazad van ez így van de az én encoderemen van A-B-C és A"-B"-C" kimenet ezért gondoltam hogy lépés ellenőrzés véget vissza kellene csatolni a Mach-ba.  
Üdv. Dani

000000000

Sziasztok!

Az alábbi a problémám, amiben nagyon örülnék ha tudnátok egy kicsit segíteni.
Mach3-at futtatok egy gépen, ami vezérel egy szerszámgépet. Olyat szeretnék hogy G-kódból irányítsam a LPT port kimeneteit mintha PLC lenne. Hogyan tudom ezt megoldani? lehetőleg szeretném kerülni a különböző M kódokhoz való hozzá rendelést. De ha nem lehet másként hát marad az. Segítségeteket előre is köszönöm.

s7manbs8

Szerintem egy kis programot kell ehhez írnod, ami az általad kiosztott M kódra beindulva kapcsolja a megfelelő kimeneteket. Ez szerintem aránylag nem egy bonyolult dolog, ha a Mach nyelv-leírás alapján elkészíted, vagy ha valakit megkérsz, aki ebben nagyon ismerős.