Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Alapesetben a HOME kapcsólóra futás után a tengely visszamozdul annyira, hogy lefusson a kapcsolóról, és leáll. A Config > Backlash ablakban beállíthatod, mennyit mozogjanak vissza a tengelyek. Pipáld ki az engedélyezését.

A Config > Homing/Limits ablakban be tudod állítani a Home kapcsolókhoz viszonyítva a szoftveres határokat. Ezen nem mozog túl a gép és így nem pusztít. Ha a megmunkálandó terület nagyobb, vagy rosszul helyezted el - szól a hibáért.

A tényleges nulla pont és a munkadarabé nem kell, hogy azonos legyen. Vidd tetszőleges helyre a szerszám hegyét, és nullázd a tengelyeket egyenként. "Machine Cord's" gombbal megnézheted, hol áll a gépi nullához vagy a HOME ponthoz viszonyítva.tól:

9npx2xk89

Kottyanás kiküszöbölése miatt kéne időnként visszaállni a home kapcsolóra, tehát a cél az, hogy elérje a home kapcsolót, arról mozduljon vissza, de amint eléri a home kapcsolót a reset piros lesz, megáll a futás. Erre van valami megoldás?
Egyébként átraktam bordás szíjas megoldásra, így persze nem kottyan. Szerencsére a vezérlő tud 1/16-os lépésosztást, így 50 lépés 1mm, ez sajnos sokkal rosszabb felbontás mint a menetes szár, ahol ez az érték 200 feletti volt.
Ezzel most 2 százados pontosságot lehet csinálni, azt kell hogy mondjam, hogy akinek ez nem, elég, az tényleg fizessen ki 100.000Ft-ot egy golyós orsóra meg anyára. A sebesség meg nagyságrendekkel nagyobb.
Persze az is lehet, hogy a mm-enkénti 200 lépésnél ha egy mp alatt 10mm-ert mozgatok akkor az 2000 lépés ha ott időnként egy egy impulzus elvész, azt nem látom, lehet hogy nem is kottyant, csak impulzust vesztett.

000000000

nem inpulzus-sem kottyanás a gondod,én ezt már 5éve eljátszottam...a gond a nyúlás....majd rájössz te is ...a sebesség jó de, a nyúlás a gond....hidd el te is lecseréledmajd orsóra...és a végén rájössz hogy menyi időt és pénzt ,naés bosszuságot spóróltál volna meg ha ezt az elején teszed.
csáó

9npx2xk89

Milyen nyúlás? Mi nyúlhat egy menetesszáron?
A golyós orsó, és a hozzávaló anya irgelmatlan drága. Csak a 60 centis x tengelyemre lenne vagy 50-60.000 forint. Az 3 tengelyre 180e. Az egész gép eddig kb. 20.000 forint volt, amiből 13.000 volt a vezérlő.
Hulladékfából, meg egy tábla bútorlapból van.
A bordásszíjnak lehet nyúlása, de egy rugós feszítéssel az szerintem kiküszöbölhető, a motor meg úgy is ugyan annyit mozgat rajta, teljesen mindegy, hogy 1200mm vagy 1210mm a bordásszíj hossza.
Tegnap kifúrtam egy papírlapot. Írtam egy progit ami az eagle drill fájljából kiszórja a fúróváltásokat, átszámolja az értékeket és a D89-et felparaméterezi a megfelelő kordinátákkal. Azt is ficseli, hogy az x és y tengely az előző pozícióhoz képest negatív irányban mozdult e el, és ha igen akkor az adott tengelyen (vagy mind a kettőn) fúrás előtt 1mm-el több negatívot ad neki (ezt lehet átírom 2mm-re) és így a fúróparancs ismét pozitív mozgással közelíti meg a fúrás helyét.
Egész jó lett a teszt, annyira, hogy a következő nyákot már ezzel fogom fúrni, és csak fúrás után fóliázom le. Utána már csak le kell világítani, előhívni, kimarni, és hát a nagyobb lukakat átfúrni, de Én már többet kézzel nem óhajtok fúrni.
Amint bejön 180.000 forint a nyákkészítésből lehet beruházok egy fémgépre és 3 golyós orsóra, de addig annyi pénzt nem éri meg befektetni.
750 forint a bordáskerék (ebből kettő lesz egy tengelyen) tehát az 1500Ft és 4200forint az 1200mm hosszú (600mm mikor össze van rakva a két vége) bordásszíj, és ezek már áfás árak.
A második kerék kap egy 6-os tengelyt a két végén egy egy kis csapággyal, azaz egy oldal, 8000Ft alatt kijön, ami majdnem tizede az orsónak.
Azért nem mindegy.
Egyébként egy ismerős csinált bronz csapágyat, nagyon profi darab, két csavarral szorítható, ha valakinek kell, akkor megadom az elérhetőséget.

s7manbs8

"Azt is ficseli, hogy az x és y tengely az előző pozícióhoz képest negatív irányban mozdult e el, és ha igen akkor az adott tengelyen (vagy mind a kettőn) fúrás előtt 1mm-el több negatívot ad neki (ezt lehet átírom 2mm-re) és így a fúróparancs ismét pozitív mozgással közelíti meg a fúrás helyét. "

Ezt a fajta spanyol viaszt én is feltaláltam már és jó dolog, szépen pontosan lehet így fúrni. Kotyogós tengelyekkel is.

000000000

sziasztok!
nem tudom mi lehet a probléma de enek igy möködni kelene az e-stopnal ezel a bemeneti bekötésel az lptn de mégsem müködik!
Az estop ha "fent" van akor az álandoan vezet a kapcsolo része "lent" van akor szakit!  
A port# hiába áligatom 0 vagy 1 re nem törtánik semi reagálás a mach3ban ha az estopot be nyomom vagy kioldom!
minyen beálitás szolhat még bele a bemeneti pinek be konfigurálásához a imput signals kivül?
http://users.atw.hu/jeges2009/_private/kepek/tiltas2.jpg" border=0>

me3ua0a6

Port: port száma. Egyes lpt-d: 1, másodlagos lpt-d: 2.
Neked az "aktív low"-ot kellene állítgatnod! Méghozzá piros X-re!

me3ua0a6

Nem, zöld pipának kéne lennie. Jó a pinszám?

000000000

a PIN_10 az jo töbször is le elenöriztem!

me3ua0a6

Jelszint is változik rajta? Kapcsoló is működik? 5V is megvan? Ha igen, akkor passzolom.
Nem túl hosszú a vezeték?

000000000

mostmár ok minden "aktív low" szopatot meg!
hát van még mit tanulnom!

000000000

Egy pl. kissé sántít de érdekes.:http://www.bscs.hu/hu/bscs/szerviz/szamitas/" TARGET=_fnew>Csapágy élettartam számítás

pv3yjkayy

Érdeklődnék hogy mi lehet a probléma Mach3 mal vezérlem a gépem és úgy 16, 17ezer sornál az Y tengely vezérlése megszűnik  viszont a Mach ben megy tovább virtuálisan.

pv3yjkayy

Meg oldódott a probléma(végállás kapcsoló) volt a probléma. [#falbav]

ANTAL GÁBOR

Tegnap bekötöttem egy ipari MPG t. Hardweresen biztos vagyok hogy minden korrekt.  Érdekes dolgokat tapasztaltam: El akarok mozdulni pl 2 mm t. Ehhez elméletileg 40 "kattanás"  sal kellene odébbtekerni az MPG t . Ha nem nézem a képernyőt és 40 et kattintok (pecíz számosztás van az ipari MPG n) akkor egyszer több lesz az elmozdulás mint 2 mm egyszer pedig kevesebb. . A konfigurálásnál a kevert módust a step/ velocity t konfiguráltam . Több kollégát kérdeztem magánban és mások is hasonlót tapasztaltak.   Az indok : a MACH igy tudja lekezelni az MPG t. Belenyugodjak ebbe? Jó lenne pl egy érintő fogás után az MPG használatával pontos elmozdulást produkálni (képernyő nélkül) kvázi nóniusznak használni a tekerőt. A hardweres dolog azért tuti mert ha "Enkódernek" konfigurálok akkor absz preciz oda vissza tekerve pontosan visszaáll, egyet sem téveszt soha,... rángathatom.