Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Van olyan oprendszer és program, ami nem tudja ezt korrekten megoldani, mert közben "meghal" a
szépségeiben.
De próbáld ki amiket mondtam, legyen végre valami referenciád, stabil pontod, amire támaszkodhatsz a hibakeresés, finomítás kapcsán.
Egyébként borítékolom Neked, sokkal stabilabb eredményeket kapsz a frekimérővel, hiszen ott a tokmány és egyéb hajtástechnikai gépelemek integráló hatása, ami ilyenkor segít nekünk, mint energiatároló.

KoLa

Nincs frekvenciamérőm!

000000000

Gondolom van olyan ismerősöd, barátod, akinek van és nem is lakik messze tőled.

KoLa

Ő kérdezte a méréstartományt!

s7manbs8

A Windows alatt ha 0.001s ot tudsz mérni,az már szép eredmény szerintem. Csináltam billentyű beolvasót, Zenei célokra, ott még elviselhető 0.01s idő eltérés, de ilyen gépészeti dolgoknál, meg ha abból von le következtetést a sebesség változásra, elég necces. Legfeljebb hallom, hogy a pergőt kicsit később ütöttem le, de a gép, a léptetőmotor meg vagy kiakad, vagy belevág a menet közepébe, ha emiatt lemarad.

s7manbs8

Amúgy meg kicsit nevetséges, hogy 1980-ban egy ZX Spectrum gép vagy C64 is elvezérelt egy léptetőmotort, most meg már ezt sem tudja normálisan egy 1000-szer (!) gyorsabb gép, egyszerűen röhejes. Nem is a gép a hibás, hanem a szoftver persze, meg aki azt megírta és kitalálta.

000000000

Ha már tud 100 kHz-et pontosan mérni, az bőven elég. Ez meg egy igazi frekimérőnek nevetségesen kicsi határ. A követelmény egyébként: 1 fordulatra eső impulzusok száma szorozva a maximális fordulatszámmal (1/s). pl. 200*50=10 kHz

HJózsi

Szerintem ne riasszuk el a témával még nem foglalkozókat, hogy Mach3-at használjanak akár esztergálásra és menetvágásra... Az meg amúgy különösen hiteltelenné teszi a dolgot, ha valaki nem is próbált valamit és úgy közöl negatív véleményt !!! ... Aki volt a talin, kézbe vehette, meggyőződhetett róla, hogy még egy ceruzahegyező esztergával is tud a Mach3 tökéletes menetet vágni :  
http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/Mach3/Menetpr%f3ba/Menet%20pr%f3b%e1k%20M16x2,0%2090mm_29.JPG" border=0>
Nem volt különösebb rákészülés teszt előtte...  
A Mach-ot egy miatt lehet szidni, hogy nem teljes és nem naprakész a doksija, esetenként úgy kell összehalászni az infót ill. kitalálni ... KoLa ezeket a nehézségeket leírta, erre a témával gyakorlatban nem foglalkozók azt a következtetést vonják le, hogy rossz a sw, menetvágásra meg pláne.... [#csodalk][#confused]  pedig csak a beállítás volt rossz... (infó hiányában ... )  
Egy Mercinél is össze lehet keverni a gyújtás kábeleket ... mégsem mondanám, hogy rossz autó a Merci ... [#vigyor3]

HJózsi

A Config - Spindle Pulles -nál mi van beállítva ? ...
Spindle Pulley Number 1  ...
...

HJózsi

Mach3 menetvágás "kutatók/alkalmazók" :) figyelmébe ajánlom ismét ( 2010. feb. 12. 23:22  #4077 már ajánlottam ) :
http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/Mach3/Mach3_Threading.pdf" TARGET=_fnew>Mach3_Threading.pdf ...
RC hívta fel rá a figyelmemet, hogy ismét aktuális ...

svejk

"Az meg amúgy különösen hiteltelenné teszi a dolgot, ha valaki nem is próbált valamit és úgy közöl negatív véleményt !!! "
Igazad van..de KoLa legalább megpróbálta.

000000000

Gondolom Te is rám célzol!
Kb. 2 hónapja csak kötözködsz velem...
1. Véletlenül saját szememmel győzödtem meg arról egy Fórumtársunknál, hogy a Mach fordulatszám kijelző ablakában összevissza ugrálnak a számok +- 1..2 %-on belül, akkor is amikor garantáltan ettől kevesebb az ingadozás.
2. KoLa is erről számolt be.
3. Segítségként, ötletként mondtam a független frekvenciaméréssel meghatározott mérést, mert ha netán az mást mutat, akkor vajon mégis mi a helyzet? Persze tudom, rossz a frekvenciamérő meg minden más, csak a Mach lehet tökéletes mindenre.:)
Mellesleg semmi bajom semmilyen programmal.
Csak utálom szakmailag, amikor valami állandó 0.1 %-on belül, és közben mégis peregnek a számok egy virtuális ablakban +- pár % eltérést mutatva.
Azt meg már kitárgyaltam régebben, hogy 1 vagy 4 vagy akár 8 rés szerintem mennyire kevés igazi menetszinkronozási beavatkozáshoz.

svejk

Mit? Hogy?..
Józsinak válaszoltam, bár nem nyomtam a gombot, csak idéztem, és figyelmezetettem hogy KoLa sokat foglalkozott vele.
Nekem is meg van a véleményem próbálatlanul a Mach menetvágásáról, már meg is írtam egy párszor.

Egyébként sem okozna örömöt belédkötni, főleg nem indokolatlanul.

HJózsi

A kép alatt is olvasd el ... :)  
KoLa-nak is megy... a talin ott volt a hibátlan rönkhasító, ami Deák Józsinál van már azóta tudtommal ...

KoLa

Spindle pulley mindíg jó mert különben kiabál a mach!erre figyelni szoktam.
Tudok már jó menetet vágni, a hibát a PWM és a PID okozta annak ellenére hogy 1 rpm en belül szabályozta a fordulatot!
Később leszek...