Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

9npx2xk89

Beállítottam és ha mondok neki 10 cm mozgást akkor egész kasán el is mozog oda, csak azt nem értem, hogy a ctrl-t nyomva tartva ugye egyesével kéne lépnie, és mikor 2000 volt benne akkor minden nyomásnál lépett is, most meg minden 3.nál lép csak.

v9bpn59m

Tiszteletem mindenkinek.

Egy kis segítség kellene?.
Mach3 alatt az a problémám, hogy ha kört marok pl d 500 mm olyan 10mm szakaszonként rángatva mozog.Ha a Constant Velociti- be van kapcsolva, ez a probléma megszünik, de a fordulóknál és sarkoknál lekerekíti a sarkokat. a kettő között van e megoldás. Hátha valaki találkozott ezzel a problémával.

svejk

Linkeld be a G kódot, szerintem már ott lehet a probléma.
Nyilván nem G2-3-mal dolgozik.

KoLa

Az MPG-k most nincsenek már bekötve, DE MA SIKERÜLT !!! végre ami hetek óta nem, 130mm hosszan majdnem végig jó lett a menet 20x1,5 - 75mm-ig tökéletes utána kicsit változó lett a menetemelkedés!!! annyit tettem csak, hogy kivettem a pipát a zárt hurkú főorsó vezérlésből, PID !
Így viszont csak 700-as fordulaton egyezett a főorsó fordulat a programozottal és a menetemelkedés is a programozottal!  ??????
Asszem vagy 20 fogásból vágtam és abból 15 tökéletesen a menetben ment végig, de néha tévesztett egy kicsit a menet utolsó harmadában jobbra v. balra.Aztán még vagy háromszor ráküldtem a "levegőbe" ugyan oda , az eredmény hogy még farigcsált egy kicsit az utolsó harmadból, de közel sem olyan durván mint azelőtt 30 mm után!
Végre eredmény!!!
Nem lesz jó ez a PWM-es főorsó kontrol úgy veszem észre[#falbav] step dir hajtás kell !!! nekem is!

ANTAL GÁBOR

Szia!
Gratulálok!  De azért ez elég közel van a javaslatomhoz hogy frekiváltó nélkül próbálkozz!  
Úgy emlékszem hogy a  szijjal és csak a motorral is kb jönne a 700 1/min

yuagaci9g

huntata!

Ha a motorbeallitasoknal kicsire vetted a gyorsitast, mindig lekerekiti a sarkokat,
az Acceleracion legyen a leheto leg nagyobb, amit meg stabilan kibir a geped.

(Config, Motortuning, X,Y,Z Axis, Velocity..., Save axis settings.)

D.Laci

PID-et felejsdel! Mire korigálná a Mach adigra a frekiváltó-motor teljesen mást csinál. Számodra észrevehetetlen oszcillálásba kezd menetközben. Max. PWM. jól árnyékolva. földelve a rendszert.
"700-as fordulaton egyezett a főorsó fordulat a programozottal "  nem érted az egész lényegét....
Kétt dolog miatt kel megadnog a gcodban a fordulatszámot. 1. ha tul nagy a fordulatszám vinnyog a mach, hogy nem bir akkora előtolást előállitani. 2. ha vezéreltt vagy(szabályzott) a főorsó akkor azon az értéken tarsa.
Ha eltekintünk mind két esettöl. Pl. beirod hogy S200 , de fixen van a moci 3f-re kötve és ugy 540 pörög a föorsó , akkor is rá vágja a menetet az 540-es fordulathoz igazitva. Mert a föorsón van a jeladód ahoz korigálja az előtolást.
Szerintem még a tul kicsi gyorsulási érték is hiba lehet. Mert amikor elkezdi korigálni de lassan, egyre nagyobb fogásalakul ki, elkezd csökkenni a fordulatszám. megint korigálja azelőtolást de késve. elkezd oszcilálni. eszt megfejeled egy rossz PID-el... kész káosz.
Attol hogy step/dires re cseréled nem lesz jobb a helyzeted, hisz a jeladóhoz viszonyitva korigál.
Ha step/diresre cseréled akkor 4. tengelynek kel konfigurálni. Comoly cad/cam ismeretet igényel, de cserébensokszögetis marhatsz vagy bármilyen amorff felület elészithető.

v9bpn59m

Köszönöm a választ, kipróbálom!!!!.

HJózsi

[#wave] Leírásoddal akár ki lehetne egészíteni a Mach3 doksiját ! ... [#eljen] A Mach PID lassúsága már akkor kiderült mikor KoLa írta, hogy kb 1 perc alatt áll be a jó értékre a fordulatszám ...  Kipróbáltam mit tesz a step/dir-es főorsóvezérléssel a Mach PID, nos vagy 30%-al kisebb fordulatszámról kezdett és jó fél perc után állt be az előírtra ... gyorsan ki is kapcsoltam... nem kell mindent használni,pláne ha értelm/haszna sincs ... :)
Én a főorsót főorsónak definiáltam, azaz Spindle, beállítva a step/dir portokat, így a szokásos főorsó parancsokkal megy a vezérlése, a Dolphin gyönyörűen löki a G-kódokat, ill. a varázslók is ...

D.Laci

A lényeg kimaradt!  Smith trigger.....
Step/dires főorsóval még nem probáltál marni, vagy sok szöget esztergálni? Menetet is csak Spindleként vágod, 4. tengelyként még nem probáltad? 4. tengelyként akár menetfúrot is lehet használni.

HJózsi

Még nem, de tervben van ... elég egy másik profilt csinálni a Mach-ban... Egy felfogató kell a késtartóba a kis Proxxoon-hoz, ez még nem készült el, de rövidesen ... majd dokumentálok ... nóniusz skála gravírozás a cél...  a Partmaster meg kezeli a negyedik tengelyt, tehát a G-kóddal sem nekem kell bibelődnöm, csak a szerszámcserével, ha törik .. :D

HJózsi

A főorsó réstárcsa opto jelét én 7414-el fogadom ...

KoLa

Szia Laci!
A PID-et felejtem!!! de sajnálom egy kicsit mert már "jól be volt lőve" 1 rpm - en belül tartotta a programozott fordulatszámot és 2-3 s alatt be is állt, ha nem változtattam 500rpm-nél nagyobb lépést a fordulatszámban , ha nagyobb ugrást adtam neki a kódban akkor a frekiváltó áramkorlátja megakadályozta és leállt (biztonsági beállítás 8Amper)
Ma tovább teszteltem a Mach3-t, kiiktattam a frekiváltót!kivettem a pipát a PWM-ből.
M30x1.5 l=120 mintha az E400-on vágtam volna nagyon pontos lett!!!!!!!!!!Meglepő!lassan vissza kell állítani a mechanikus váltót ha menetet is akarok vágni.
Smith trigger-em van , hol kell azt elhelyezni? az optokapu közelében vagy a vezeték másik végén?

43pbwjg8s

Sziasztok!
Egy rövid kérdés:
WIN7 alatt (vagy bárhol) miért jöhetaz elő, hogy a hotkey-ekkel nem tudom mozgatni a tengelyeket?

Előre is köszönöm a válszt!

KoLa

Laci! a menetfúróra vannak elképzeléseim ,ha emlékszel régebben írtam hogy az MPG elvén a főorsóra szerelt tárcsán lenne még +2db optokapu és MPG A B bemenetre beállítva . A főorsó forgatja az "MPG tengelyét" , teszteltem az MPG-mel kis fordulaton ami a menetfúráshoz kell az én 200 lépéses MPG-m nagyon pontosan tartja a fordulatonkénti megtett távolságot, tehát a főorsó forgásának programozásával pontosan lehet mozgatni vele a Z-t...