Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Én is arra tippelek, ill. a kisebbiknél nem esztergáltam le az elejét, így a lapka a végén már szélesebben fogott, látszik a meneten kívüli részen ...

HJózsi

Most ezeket mind a varázslóval "írtam", kézzel nemy nyúltam bele, mert a megjelenített szerszámpályában nem láttam hibát. Egyébként eég furcsa módon a varázslóban, mikor a Tool change pozíciót adod meg, akkor a gépi koordinátarendszer szerinti jó pozícióba kell "küldeni", nem az alkatrészhez képesti koordinátába ... elég zavaró...  Én használok X és Z irányban is ref kapcsolót, ref felvétellel kezdek és edig 11 szerszámot mértem be, tároltam le a szerszámtáblába...

KoLa

Ez nálam is így van a PWM szabályzásnál 1 rpm ,csak ha változtatom a rések számát akkor kell egy kicsit állítani a P I D -en

KoLa

Nekem állítható ref kapcsolók vannak lehet tologatni és rögzíteni a Z tengely mentén , az x fix szerelésű .
Én is szívtam ezzel a G53 - al mert abszolút koordináta rendszerben kellene tudni az értéket , manualban szerszámcsere pozícióba állok és leolvasom a gépi koordinátákat és ezt írom be minden szerszámcseréhez!A legtöbbször viszont kitörlöm, ha tesztről van szó minek még ezzel is bajlódni!

KoLa

Még most sem értem hogyan kell egy átmérőre belépni menetvágással folyamatosan szögben érkezve????ha nincs aláesztergálva!

HJózsi

Ezzel nem is foglalkoztam, csak megcsináltam Óz (a simple threading) varázslóval aztán ráküldtem az anyagra ... A képeken látható az eredmény ...
De lehet ezt még variálni, ha behívod az öreg varázslót ... :)) Komplex threading ...  Ott állíthatod a menetvágás tipusát : M34, M35, M36 , ill. G76 - First Pass cutdepth, vagy Sandvik (set # passes ) vagy Kennametal (set # passes)... Jól kinagyítva a szerszámpályát látszik a különbség

HJózsi

Mennyi nálad a gyorsjárati sebeség (max) ill. a gyorsulás X és Z nél?

KoLa

Az X 1800 a Z 1200 ,de ez kb 60% - ra van állítva hogy stabil legyen, a gyorsulás 250 mindkettőnél de azt tudni kell hogy az X direktbe hajt a Z meg felezve fogasszíjjal két tengelyt az ágyazat két oldalán

HJózsi

Nálam X és Z egyaránt 1200, a gyorsulás 230 ha jól emlékszem, holnap megnézem. X orsó nálam 1mm emelkedés 1:2-es áttétel, Z 2,5mm emelkedés 1:3 áttétel.

Készítettem még egy menetet, ezt most PartMasterrel, részletek holnap ...
http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/PartMaster/Balansz%20t%fcske/Balansz%20t%fcske_01.JPG" border=0>

HJózsi

000000000

Szia RC!
Biztos elég stabil a fordulatszám, én ezt nem is vitatom. De sok kicsi sokra mehet. Próbáld ki, hogy ha csak egy M10-es orsónál menetenként 1 század eltérés van, egy hosszabb anyát már nem tudsz rátekerni.  
Mellesleg ha minden állandó, és lineáris lenne a valós életben, akkor Te is tudod, egyszerű lenne a műszaki élet.
Én azt gondolom továbbra is, hogy ez az 1 rés/ fordulat naygon kevés, amolyan szerencse kérdéssé teszi a komolyabb menetkészítést.
De tény: lehet használni és használjátok is, hiszen valami biztos lesz belőle.
Nyilván nem az egy más kategória, amikor ~ 1-2 fokonként veszek mintát, mintha csak 360 fokonként. Ebben biztosan egyetértünk!:)

000000000

„orsónál menetenként 1 század eltérés van, egy hosszabb anyát már nem tudsz rátekerni. „

Mint laikus kérdezném.
Ha fordulatonként egyszer veszünk mintát, miben különbözik attól, ha fordulatonként 360- szor?
Hacsak, nem attól, hogy 360-szor és nem egyszer tudjuk, hogy elcsesztük.
Ugyanis.
A hiba van előbb és utána a hibajel és utána a korrekció.
Menetvágáskor vissza megy oda a kér, ahol hibázott, javítja és a helyes értékkel megy tovább?
És mindezt, fordulatonként 360-szor?
Nehezen tudom elképzelni, hogy egyetlen fordulat alatt 360-szor tudna korrigálni. No meg. Ha ennyi hibára számíthatunk egyetlen fordulat alatt, nem máshol kellene keresni a hibát?  
a 360-at nem kell szó szerint venni.
Szerintem, egyetlen jel is elegendő a pontos indításhoz.
Mivel a sok mintából sem tudja a vezérlő, hogy a késnek éppen hol kell lennie.
Hacsak, nem találtuk fel az egyenes és a kör interpoláció után a menet interpolációt is.
Ha igen, mindent ünnepélyesen vissza is vonok.
A sok mintavételről a szakálas vicc jut eszembe.
- Mennyi?
- Húsz!
- Mi húsz?
- Hát, mi mennyi?

Remélem, pontosan kérdeztem.
Mintát veszünk ugyan 360-szor, csak NINCSEN mivel összehasonlítani.
Mivel, nem tudjuk, hogy az adott mintavétel alkalmával éppen hol kellene lenni, teljesen mindegy, hogy hol is vagyunk.
Egy megbízható tápegység és hajtás. Ez az, ami kell.

000000000

Szia!

Sok "érdekes" dolgot írtál...pl.:
"Mintát veszünk ugyan 360-szor, csak NINCSEN mivel összehasonlítani.  
Mivel, nem tudjuk, hogy az adott mintavétel alkalmával éppen hol kellene lenni, teljesen mindegy, hogy hol is vagyunk."

Mit nem tudunk? Minden egyes mérési szögponthoz tartozik egy egyértelmű Z érték, azaz a menetesztergáló kés hegyének az elmozdulása függvény kapcsalatban van az aktuális elfordulási szöggel. Ezt kell lehetőleg minél több pontban ellenőrizni az adott menetemelkedéshez tartozóan, és eszerint nyomni ki a step-dir jeleket.

Mellesleg azon godolkozzál el, hogy pl. 1 Hz-es mintavétel esetén hogy tudsz 1 kHz-es jelet maradéktalanul felenni egy digitális magnó
esetén? Sehogy, azaz a mintavételnek van egy kritikus értéke, ami alá nem lehet menni.

HJózsi

"A mintavételezés folyamatának alapja a Nyquist-Shannon mintavételezési tétel, amely szerint a  
0…f0 frekvenciatartományba eső időfüggvény véges számú minta segítségével, információvesztés nélkül  
átvihető, ha az fminta mintavételezési frekvencia f0 frekvenciának legalább kétszerese:  

fminta  ≥ 2 f0 "

000000000

Igen a rések számának növelésével növekszik a megmunkálási pontosság, nincs is vita ebben köztünk.
Persze megint azt kell mérlegelni mire is akarjuk használni az esztergát. Ha 500 mm-es menetes szárakat akarunk, akkor nem célszerű ezzel a módszerrel. De nézzük már meg, hogy itt a fórumon mire is használjuk pl. az esztergákat menetvágáskor,  döntően 100 mm alatti menet vágásra ill. fúrásra. Ha pedig figyelembe veszem Kola és Antal Gábor fórumtársunk próbálkozását, a nagy Tos gépüknél kb. 250 kg a tokmányuk, ami komoly fordulat stabilizáló hatást fejt ki, és pl. Gábor kb. 100 mm hosszú kúpos menetvágásra szeretné a gépét rávenni, akkor túlzott aggódásnak tartottam az egy fordulaton belüli fordulatszám változásokra figyelmeztetni az esetleges hibás méretek ill. profilok miatt. Ha jó a Mach és zavarmentes a rés jelének bevezetése akkor mint HJózsinál vagy DLacinál is látható, tökéletes a menet profil (más miatt volt először rossz a menet Józsinál is) pedig nekik csak pár kilós tokmány van a gépén.
Azt viszont elképzelhetőnek tartom, hogy meg kell határozni a legkisebb használható motor fordulatot.