Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

9pk59nuy

Kérdésem lenne HJózsihoz!

Miféle eszközöket használsz a step-dir főorsó hajtáshoz? Nekem egy kis esztergát már egy éve nem sikerül ezzel a módszerrel fordulatszám szabályozottá tenni. Lassan képes forogni az orsó, de 500-as fordulat fölött nem forog stabilan. Azonkívül szó sem lehet a pontos szögelfordulásról. Több vezérlővel (3) kisérleteztem, a motor 150w teljesítményű.

4um5b65d

Ez a menetvágás dolog egy kicsit összetettebb annál, mintsem elég lenne 1db mintavétel.
Persze az kérdés, hogy a készítendő menet milyen kritériumoknak kell hogy megfeleljen. Ha a szabványos menet ellenőrzési eljárást alkalmazzuk, azaz menetes idomszert használunk akkor az 1 mintavétellel készült menet elbukna a minőség ellenőrzésen ez szinte borítékolható.
Ne feledkezzünk meg arról, hogy 0,5-ös menetemelkedés is létezik megy 25-ös is. Kizárt, hogy mindkettő esetében jól működjön az 1 réses tárcsa.
És akkor még nem beszéltünk arról, hogy mi mindentől megváltozhat a főorsó motorra jutó terhelés ami a menetemelkedésben késést/változást okozhat.  
Ilyenek például :
- A levegőben járás után a kés az anyagba és.
- A menet elején levő élletörés formája, hossza.
- Nagy átmérő különbségű kúpos meneteknél változik a terhelés.
- Beremeg az anyag.
- Berágódik az anyag.
- Forgács torlódás.
- Hegesztett az anyag
- Foltos marad az anyag.
- Lapolás, vagy horony van az anyagon  
- Megszűnik a hűtés-kenés

KoLa

Én csak azt nem értem hogy akárhány rés van is (nálam most 24) a Mach miért nem korrigálja az eltérést időben , ui az újabb fogások mindíg jól indulnak!!!

KoLa

Ezért vannak a rések a tárcsán hogy észrevegye a Mach hogy változás van és korrigálni kell a Z mozgását!
Nekem volt olyan tesztem hogy hagytam ingadozni a fordulatot , rossz spindle beállítással - és a léptetőmotorok hangján hallható volt az állandó korrekció , vagyis próbálta követni a változást de nem sikerült , ez még 8 réses tárcsánál volt!

HJózsi

Épp említeni akartam, hogy az én mütyürke gépem összesen 40 kg tokmánykulccsal együtt ... A tokmány 80-as ... Azt nem is gondoltam, hogy Antal Gábornál csak a tokmány 250 kg ... azt azért már nehéz kitéríteni a lelki egyensúlyából, ha forog ... :)  ( hallottam olyan esetről, pl, hogy kiment a falon a műhelyből ... )  
Nálam a csúcstávolság 250mm és én sem tervezek menetes szárakat esztergálni, viszont a mostani példákban tokmány esetén jóformán kihasználtam a teljes munkahosszt, az eredmény látható...
Az anya végig pörgethető a meneten, viszem a talira ki lehet próbálni...

HJózsi

A 150W szerintem kevés lesz ... Mekkora a gép? Még az enyémnél is kisebb?
Nálam a főorsó motor kb 450W DC szervó  eredeti UHU vezérlővel hajtva, a tápfesz kb 20%-al a motor névleges felett... Volt már másik szervó motor is fent, az 400W-os volt, azzal sem volt fordulatszám gondom ...

s7manbs8

Ha nincs elég tartalék erő a motorban, akkor nem tudja megfelelően korrigálni a fordulatát.

000000000

Bizonyára, „érdekes” dolgokat írtam, de Te nem sokat értettél belőle.
No, nem baj!

000000000

Van ilyen... hogy hozzád nem lehet felnőni értelmi színvonalban...:)  
De mondok én Neked valamit, tegyél be egy lassító áttételt is, és tíz fordulatonként  
legyen egy rés, meglátod, az kell Neked!:)
Hiszen ha egy is jó és elég is, akkor még kevesebb is jó lesz. Aztán a végén eljutsz oda, semmi nem kell, elég ha atomóra időalappal működik a főhajtásod, és amit beállítottál rajta az annyi fordulat, oszt csókolom.:)[#nyes]

s7manbs8

Szép is lenne egy szervó PID hajtás néhány réssel egy fordulaton, pont a videót amit mutattam, abban látható, hogy egy 25 résnél  kis fordulatnál ugrál szegény össze vissza, nem elégséges a mintavételi mérési frekvencia. [#circling][#circling]

000000000

A csevegőben fejteném ki a véleményemt az üggyel kapcsolatban.

ra8nsmk6w

Nekem egy a HJózsiénál is kisebb gépem van amit demonstrációs célból épitettem úgy 3 éve. Talán érdemben tudok egy történetet. Mivel nincs tokmány és csak nagyon kikönnyitett szijtárcsa van a gépen igy minimális a lendkerék hatás. Eredendően 4 réses jeladót terveztem. A tesztidőszakban mindenre menetet vágtam amit csak találtam. Igy történt, hogy egy M12 menetet valami nagyon puha (turós forgács) anyagba keztem vágni. A beállitott fordulat n/min 400 volt. Az utolsó fogásoknál már nagyon szenvedett a mindössze 60 W főhajtás mignem a fordulata a 10-ére csökkent. A vezérlő szépen az emelkedésen tartotta gépet. A menet nagyon rút lett de tanúltam belőle. Azóta már a főhajtás szervós lett. Mivel az adott helyre nagyobb motort képtelenség elhelyezni az igényeimet a géppel szemben átértékeltem.

KoLa

Tudja-e valaki hogy, a Mach3-nak van valahol beállítása pufferolásra ? ami a bemenő jeleket tárolja?
Vagy a lookahead 20 lines lenne ez?(sorok előreolvasása)
A shuttle accel 1 second - mit jelent?

9pk59nuy

A gépem egy átépített Univerzál2 150W főorsómotorral, 2 * 1,7-es x és z-vel. Az áttétel 1:3 bordásszíj. Az eredeti elképzelés szerint step-dir hajtást gondoltam, de sem a bálnás, sem a gyíkos vezérlővel nem jó, mert nincs sem nyomatéka sem fordulata. A 150W még éppen elég 40mm átmérőjű aluhoz, akár beszúrásra is PWM üzemmődban, tehát nem a motorral van baj. A vezérlő nem képes lekezelni a problémát. Kínomban már azt is elképzeltem, hogy veszek egy bazinagy léptetőmotort. De annak meg kicsi a fordulata.

A sirámom azért tartozik a MACH3-ba és nem az esztergálásba mert a probléma MACH3 továbbiakban M3 specifikus. Sajnos nincs a főorsó és az M3 között olyan szoros (fáziszárt) visszacsatolás, ami megakadályozná a főorsó szögeltérését fordulatszám szabályozott üzemmódban. Stabil fordulatú váltóáramú motorral és a hozzátartozó áttételrendszerrel viszont meglepően jól működik, csak így nem túl komfortos a cucc.  

Ha valaki tudna olyan step-dir motor és vezérlő párost ami hozzáférhrtő és gond nélkül megy akkor rohannék a boltba, és az eddigi motoromat felhasználnám valami másra...

svejk

Dobj rá egy 200-750 W-os AC-t, azt tudod step/dirrel hajtani..