Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

A vezeték másik végén, ahol a jelet a PC beveszi inkább, a közben rámenő zavart is szűri úgy.

KoLa

Szia Józsi!
Azóta már sikerült a PWM vezérlést pontosítani mint ahogy azt lentebb írtam DLacinak!
Ma hogy levettem a frekiváltót,Antal Gábor tanácsait követve! a főorsó fordulatom elkezdett 5rpm -et változgatni folyamatosan, van egy felező áttétel a motorról a főorsóra így, 50 Hz-en 700 rpm körüli fordulaton vágtam a menetet és jó lett végig [#eljen][#worship]
Közben próbáltam fékezni is a főorsót a kezemmel a tokmányt fékezve kb 20 rpm fordulatszám esésnél még jó volt a menet többet meg nem tudtam fékezni[#nevetes1]
A frekiváltó profi zavarszűrése lesz a megoldás vajon?
Most a gép tetején van, lehet hogy közel van az optokapuhoz? Omron márkájú majd holnap pontosítom!

KoLa

Most éppen azon a végén van de nem teljesen, kb 300mm vezeték még "lóg a portig" teljesen oda tegyem? az MSD 90 vezérlők nem zavarhatják? előttük van a vezeték!

s7manbs8

Meg pár réses cuccot kell neki feldolgozni ? Azt szűrheted is nyugodtan kondival is, ott max frekvencia 2000-es fordulatnál, pár résnél, párszáz Hz, egy soros ellenállás és kondival szűrve, pl. 1kOhm a jellel sorba, meg a GND és ellenállásra 100nF-os kondit is tehetsz. Milyen kábellel megy oda ? Árnyékolt ?

s7manbs8

De zavarhatják, főleg ha árnyékolás sincs.

svejk

Érdekes és tanulságos amiket írsz.
Ha jól értem akkor eddig a mach-el akartad a fordulatszámot stabilizálni a frekiváltón keresztül.
Szegénynek nincs elég dolga egyébként is???

Egy középkatagóriás frekiváltónak már eleve van encoder vagy tachogenerátor bemenete, azt kell használni fordulatszabályzásra. Vagy az új vektorosok már anélkül is képesek valamilyen stabilizálásra.

svejk

A fordulatszám beállításra a frekiváltón használd a multifunkciós bemeneteket, vagy ha van közvetlen impulzusbemenetet, de semmiképpen ne rontsd el egy vacak pwm-analóg átalakítóval

KoLa

Az az igazság hogy igen!nem gondoltam hogy ez ennyire bonyolult a háttérben!
Hitachi L100 5.5kw angol nyelvű van csak hozzá a neten, de majd kihámozzuk valahogy a lényeget...

KoLa

Árnyékolt vezeték de a vége a forrasztásoknál és az optokapu az nincs.

svejk

ott van biz'a ..A71-76 paraméter...
Már csak egy jó kis tachogenerátor kell a motorra..
Biztos lesz fórumtárs aki a DC motorján a tachot lecserélte encoderre...

KoLa

PID control! ezt nem bírja a Mach!Tudod kicsit részletezni?

svejk

Őszinte leszek, még sosem használtam frekiváltónál ilyen funkciót.
Kell a motortengelyre egy tachogenerátor aminek a fordulatszámtól függő feszültségét bevezeted az analóg bemenetere(ahova eddig a PWM-analóg átalakító ment) és ezeket az A7x paramétereket beállítod. (meg egy pár egyebet)
A Hitachinak elég érthető a manuálja még ha angol akkor is.

svejk

Ott a hatásvázlat a 4-32 fejezetben.

KoLa

És így akkor a fordulatszámot a kódból lehet változtatani?

KoLa