Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Köszi a segítséget! Sikerült megoldani úgy hogy feltelepítettem egy másik verziót és azzal szépen villogtatja a ledeket. Bár megnézem majd a beállításokat mert itt alapból beállított egy csomó mindent a progi.

besirkyjh

Szia  

Azért ekkora különbség nincs a verziok között .
Valami beállitás lessz ott a hiba .

Ha sikerült rájönni tutira ird ide hogy mással ez neforduljon elö .

000000000

Kipróbáltam másik gépen is a cuccot és itt mind a két verzió jól működik. Nem tudom pontosan mi de valószínű vmi beállítás lehetett a probléma. Mindenesetre nagyon jó ahogy villogtatja a ledeket. Most már építek vmi egyszerű kis vezérlőelektronikát és megpróbálom mozgatni a kis nyomtatómotorokat. Apropó mit gondoltok szükség lehet tartóáramra akkor is ha csak egy lézergravírozót szeretnék építeni? Ott a terhelés a lehető legkisebb...

279nwbpsa

Előfordulhat,hogy hülyeséget mondok,de mintha hasonló képpen én is jártam volna már.
A régi gépemnél volt olyan,hogy le kellett szedni a Mach3-at és újra feltelepíteni.
Igaz az P3 volt,lehet azért nem volt jó.

KoLa

Erre a témára visszatérnék mert azóta megfejtettem  
" © KoLa   2010. márc. 13. 11:39 | Válasz | #4493  
Szia Gábor!
Az első pontra a válasz tökéletes menet!
2.a programozott frekvencia - a frekiváltó kijelzőjén 37.2Hz "áll mint a cövek" a főorsó fordulatszám , szintén! csak néha rebben 1rpm-t de rögtön vissza is áll.
A menetvágás viszont nem jó - a Mach 1.46 előtolást mutat menetvágáskor az 1.5 helyett, és a valóságban is ez a helyzet, köze nincs a tegnapi menetvágáshoz, néhány fogás után le kellett állítani hogy el ne rontsa a tegnapi menetet!
A frekiválteszó zavar be!délután teszek oda egy árnyékoló lemezt a jeladóhoz! a táp negatívját vagy a földet kössem rá?
"
Tehát! szó nincs zavarról, hanem a digitálisan beállított stabil frekvencia eredményez egy bizonyos fordulatszámot, amit a Mach3 lemér és kiír! ennek azonban tökéletesen meg kell egyeznie a programozott fordulatszámmal! és akkor annyi a fordulatonkénti előtolás vagyis menetemelkedés mint amennyit akarunk!!!!!!!
Egyébként nem értem! ha főorsó fordulatonkénti előtolásunk van beállítva (G95)akkor pldul  miért indul el a mozgás ha nem forog a főorsó!
Ha nem egyezik a programozott fordulatszám a valóssal miért kombinál a Mach3 különbséggel???
Miért nem csak a valós fordulatszám számít ilyenkor?
Végülis megoldás lett az hogy ugyan az legyen a két Dro-ban az érték!

x4rhew5r3

Azt mondod a Mach 1.46-os előtolással gondolja jónak az 1.5 helyett. De akkor a Mach alacsonyabbnak méri a főorsó fordulatot. Ha impulzus zavar lenne, akkor a zavaró többlet impulzusok miatt nagyobbnak mérné a fordulatot.
Meg kellene vizsgálni az érzékelő munkapontját, mert ezekből az adatokból az látszik logikusnak, hogy valami zavar hatására kimaradnak impulzusok.
Aztán lehet hogy egész más a helyzet, de hátha beljebb visz a hiba felderítésében.

KoLa

Ma még egyszer teszteltem ezt a fordulatszámfüggő hibát!
Ha van egy fix fordulatszámunk!- az mindegy hogy egy mechanikus hajtás eredménye-e, vagy a frekiváltó fix frekvenciára állítva PWM nélkül és PID nélkül - akkor ha a programozott főorsófordulat kevesebb a valósnál akkor a fordulatonkénti mm (előtolás v. menetemelkedés) is kevesebb a programozottnál!( ezt különben tesztelhetné még valaki aki frekvenciaváltóról hajtja az esztergáját! ha van kedve hozzá - nehogy csak nálam legyen valami pancserság a beállításokban)
Viszont, ha csak úgy elindítom a főorsót és a mért fordulatszámot beírom az S dróba vagy a gkódban az S szó után, akkor ,megegyezik a fordulatonkénti előtolás értéke a programozottal és ez a valóságban is így van!
Ha több a programozott fordulatszám a valósnál akkor nincs probléma.
Ha valami zavar lenne a jelek között akkor az akkor is zavarna amikor egyeznek a fordulatok! ha érthető amit írok!
Ez a Mach3Turn vezérelt főorsóval szeret eggyüttműködni! mint ahogy HJózsinál van - szervó hajtás a főorsón és kész nincs hiba!
Szerintem Józsinak nem voltak problémái ezzel amivel én küzdök, mert megelőzte azt azzal hogy műszakilag jobb megoldást választott!

x4rhew5r3

Akkor ez szoftver gyanús...

000000000

Szia Lajos!
Jó sokat kínlódsz ezzel az egésszel, ráadásul hidd el, már az egész Mach menetkészítési elv "necces", ha komolyabban nézzük szakmailag.
A géped mellékhajtása pedig léptető motoros.
E kettő korlát eredőjén belül tudsz csak mozogni még akkor is, ha már ezekkel működne.
Tehát felvetődik a kérdés, érdemes-e ezen határokon belül ennyit "kínlódni", amikor netán majd ipari minőségű menetet is szeretnél készíteni?

Hogy egyáltalán bizonyos stabil pontjaid legyenek, javasolnék egy teszt mérést Neked, de ehhez kell egy frekimérő.
Van egy valamennyire hiteles frekvenciamérőd?

KoLa

Szia Tibor!
Lehet hogy kínlódásnak látszik de nem az!Hanem élvezetes fejlesztések és tesztelések sorozata!
Tudok már menetet vágni hosszút is , 150mm próbáltam és pontos lett végig!
A debreceni talira vittem egy produktumot átm 60,hossz 150mm, menetemelkedés 6mm bekezdések száma 2, menetprofil zsinórmenet, kúpszög 20 fok
ez az a rönkhasító kúpos menet amit már régebben is próbáltam elkészíteni de akkor még nem volt igazán tökéletes a menetvágásom! de most már jó!
Majd készítek egyet szombatra is, mert a másikat már elvitte Deák József , hisz' Ő rendelte.
Néhány dolog ugye, kiderült az elmúlt hónapok alatt a menetvágási beállításokról a Mach3-al.
Így utólag kifér egy sorban is -  
Menetvágáshoz fix fordulatszám kell ami egyezik a programozott fordulatszámmal (1-2rpm nem számít plus minus)nem kell PWM,PID,ami kell az step-dir főorsóhajtás.
Hibát okoz ha a Mach3-al akarjuk egy frekvenciaváltó bemenetén szabályozni a főorsófordulatát PID-el kombinálva.
A hiba fő oka ha nem egyezik a főorsó tényleges fordulata a programozottal mert ezt a Mach3 arányosan kezeli,(nem tudom matemetikailag pontosan megfogalmazni)
Ma célirányosan teszteltem ezt - a frekvenciaváltón az F01 paramétert addig állítgattam amíg a főorsó fordulatszámom pontosan 500 lett, azután fordulatonkénti előtolásra állítottam a Machot, G95, és programoztam 250rpm-et és 1mm előtolást fordulatonként az eredmény 0.5mm lett!
Aztán maradt az 500rpm tényleges fordulat és programoztam 1000rpm -et - az eredmény 2mm lett fordulatonként!
Hát ez van!
A frekvenciamérőnek milyen tartományban kell mérnie? a teszthez amit ajánlottál!

000000000

A főorsód fordulatszámát mérd ki a frekimérővel.
Ehhez minél nagyobb résszámú tárcsát használj, vagy egy 100 .... 500 cpr encodert.
A frekvenciából kiszámított fordulatszám stabilitását, és értékét hasonlítsad össze a Mach által mérttel. Így eldöntheted, mennyire hiteles az az eredmény, amit látsz a monitoron.

KoLa

Szerinted hány százalék ingadozás engedhető meg?

KoLa

Mert ha 500 rpm-nél a Mach visszajelzése áll mint a cövek akkor az eltérés, ha van a háttérben?, kisebb mint 2 ezrelék, de ugyan ilyen stabil 1000rpm-nél vagy a max 1500-nál is.
Nekem a főorsóm súlya tokmánnyal és fogaskerekekkel együtt 60 - 80 kg körül lehet!Kell ezzel foglalkozni?

000000000

Egyelőre a nulladik kérdés az, hogy a jó minőségű frekimérőd eredményéből származtatott fordulatszám, és annak ingadozása beszélőviszonyban lesz-e a Mach által produkálttal. Igazi szinkron kapcsolatnál meg akármennyi lehet az igadozás, sőt megállhatsz a főorsóval, akkor az előtolás is megáll.
Ha netán a frekimérés sokkal stabilabb, és más értékű fordulatszámot mutat, akkor lesz gond.
Ugyanis akkor az a helyzet, tök mindegy mennyit ingadozik, hiszen még mérni nem tud rendesen a programod, nemhogy korrigálni, és helyesen beavatkozni.

KoLa

Értem! ez olyan nehéz feledat egy számítógépes programnak? hogy nem mindegyik tudja megoldani?