Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

KoLa

Szia Gábor!
Leírom ide is hátha valaki tud rá mondani valamit!
Az én tapasztalatom az hogy az MPG-vel csak lassan szabad mozogni, mert ha az impulzusokkal gyorsabb mozgásra akarjuk a motorokat kény szeríteni, akkor az lépésvesztéshez vezet! az MPG valószínű hogy csak jelenidőben működik a Mach nem jegyzi meg az impulzusokat, úgy mint amikor a léptetést inkrementális módba állítom és a cursor-ral "bezongozázhatok" össze-vissza egy csomó lépést! a Mach szépen végrehajtja egymás után mindet a beállított előtolással.
Engem például érdekelne egy szervós gépen hogyan viselkedik az MPG?
És még itt van a beállítása is - count/units és velocity, én főleg azt teszteltem hogy hogyan kell azt beállítani hogy egy körbefordulás alatt egy menetemelkedésnyi távolságot léptessen, ez ment is 'könnyedén'! de közben rájöttem hogy a két paramétert többféleképpen is be lehet írni egyazon eredményre fordulatonként, vagyis - a beállított paraméterek szorzata (ha jól emlékszem) egy állandót ad, tehát a két oszlop bejegyzései felcserélhetők stb, végtelen lehetőség!
Valamikor az év elején teszteltem az MPG-imet fotókkal illusztrálva ott vannak a teszt eredmények a 4055-ben

000000000

szia!
szkop van e kézné esetleg egy kétsugarasal le lehetne elenörizni a 90 fokos valos eltolást meg van e az gyártot encodernél valosan e!?
Az nem lehet hogy a encodered nem pontos a 90 fokos eltolás Az A és  B jel közöt?
Az encoder és az lpt közöt van szint ilesztés?
lehet lebegö pont az encoder jelébe amitöl a mach hüjét kap!
http://users.atw.hu/jeges2009/_private/kepek/mpg1.jpg" border=0>
meg lehetne probálni az encoder elé egy ilyet be ileszteni![#email]
üdv
jozsef

ANTAL GÁBOR

szerintem mindegy hogy léptető vagy szervó mert a képernyőre kiküldött impulzusok száma tér el a valóságostól , vagyis a szervó is több vagy kevesebb stepet fog kapni.Megnéztem a 4055 öt,a kérdések nyitva maradtak. Viszont lenne még egy kérdés a többiekhez (Tibor GY , H Józsi, Homovits M ,és minden esztegályos ) :KI HASZNÁL KÖZÜLETEK MPG- T A GÉPÉNÉL?

fs9s63xkf

Nincs előttem a Mach3 de ha jól emlékszem, akkor van egy olyan mód hogy "Multi-step". Próbáld ki azt a "Step/Velocity" helyett!

HJózsi

Én még nem, a nyilakkal szoktam durván pozicionálni, ill. a parancssorba írt G kódokkal ...

Egyújabbgépépítő

Csatlakoznék psychobilly-hez, Multi Step.
Elindítottam a MACH 3.042.040 verzióját, TAB-ra megjelenik az MPG képernyő ott lehet állítani.
Van egyszerűbb megoldás MPG nélkül, ha a Ctrl nyomva tartása mellet használod a nyilakat a Jog Sycle ablakban megadott lépésekkel fog mozogni a gép.
Természetesen a MACH3 turn ról beszélek.

000000000

A Ctrl léptetés megy a Millben is.Én állandóan használom pontos pozícióba állításkor.

ANTAL GÁBOR

Nálam létkérdés az MPG mert likvidálom a TOS SV 18 as keresztszán(trapéz ) orsót és golyós megy helyette.(ami jobbos) Úgy szeretném  megtartani a gépet hogy ne csak programból lehessen dolgozni hanam hagyományos módon is (csak motorizált a keresztszán). Az orsóra nincs kézi ráhajtás csak motoros mert kell az irányfordítás. A régi nóniusz helyére kerül föl a gyári MPG. Futtatom a MACH ot de hagyományos módon dolgoznék (Pl érintő vétel után fogásvétel a MPG segítségével (nem a képernyőt akarom bámulni hanam ahogy régen elöször a darabot aztán pedig a MPG t De ehhez az kell hogy adott kattanásra adott impulzus jöjjön .  
Próbáltam a multi stepet de nem ment . AZ biztos hogy (többé kevésbbé szándékosan) egy régi verziójú MACH ot használok. Ma fölteszek egy újabbat (azt hiszem még maradnék a 030 alatt) és újra próbálkozom (030 fölött más az index kontra timing és most abba nem akarok belebonyolódni )

KoLa

Sajnos nincs szkóppal kalibrálva csak úgy vízuálisan van beállítva az enkóder kerékhez képest!
Sajnos kétcsatornás szkópom nincs,kéne valami program ami mutatná a jeleket!Tudsz ilyet?
Akkor mikor próbáltam nem volt még triggerelve de jól működött ha normálisan tekertem, én nem bánom ha elvész néhány lépés az időben csak a Mach azt mutassa amit megtett a szán pontosan!
Nekem nem gond hogy a képernyőt kell közbe figyelni!

f35ezvjs

Igen az MPG én is ezzel küzdök. Most nekem sem akar pontos méreteket tartani, állandóan változik az érték. Amit tekerek sosem ugyanarra áll vissza.
az enyém a ISMM1468 as
közvetlen megy be az LPT2 re és nincs közte semmilyen kártya. Mostmár két napja próbálom álligatni de még gondok vannak vele

Egyújabbgépépítő

Bekötöttem az MPG-t.
Nekem tökéletesen megy, nem téveszt, annyit megy amennyit tekerek, vissza is áll.
Próbáltam mill-el és turn-al is.

000000000

Hát pcre valo ociloszkop csak program sajnos nem elég anak hadwer is kelene hozzá!
vanak probálkozások ilyenre a pc audio kárlya bemeneti csatornáját használják kisebb mérésekre
max pár khz ig jo!
http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?fn=735b3a2ea13c5b5568e1a4560c2c4066.exe&orig_fn=Scosc.exe" TARGET=_fnew>sound card ociloszkop
vagy ledekellehetne vizuálisan követni esetleg az  A és B csatornán hogy mikor is vanak álapoton mint itt is
http://users.atw.hu/jeges2009/_private/video/encoder_step1.avi" TARGET=_fnew>step led encoder
vagy egy gyári encodert probára beszerezni kelene ami pontos be van álitva!
mach3 nem szabadna ilyeneket csináln pontos beálitásal mpg lekezelésnél!
Az A és B jel közöt lehet valami inkrementácios probléma 90fokos eltolás nem lehet pontos és amit a mach3 rosszul kezelhet le !

ANTAL GÁBOR

kÖSZÖNET MINDENKINEK A TÁMOGATÁSÉRT! jelentem minden gomd nélkül megy az MPG. Bedühödtem és föltelepítettem a legújabb verziót (40 re végződőt). Az MPG nél a multi stepet választva bárhogy rángathatom a tárcsát legföljebb késve de hiba nélkül oda megy a motor ahova kell. Akár ki is kapcsolhatom a képernyőt a nóniusz atombiztosan tájékoztat.   Az a dühítő hogy a multi step verziófüggő és én egy régivel próbálkoztam . Mint korábban írtam egyszerűen (de precízen ) beviszem az MPG jelet a PC be (nem használok semmi járulékos panelt) a vonalmeghajtós MPG csavart érpáron ad amit vonalvevő vesz (Köszönet érte Snecinek)majd a jel rámegy az lpt port optocsatolójára . Az optocsatoló kimenete megy a PC be.Ja még valamit nálam még nincs második port az elsőt használom

000000000

Vagy  még egy ötlet igy hirtelen!
ha van rossz egered abol is ki lehet müteni probára egy gyárit igaz kiss felbontásu csak!
http://www.9w2bsr.com/2008_01_01_archive.html" TARGET=_fnew>optikai egér encoder[#awink]

KoLa

Szia! neked melyik verzió van telepítve?