Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

KoLa

Sziasztok!
Tudna valaki abban segíteni hogy a Mach3-al futtatott Gkódban hogyan tudnám azt programozni hogy két relé közül valamelyik meghúz vagy kikapcsol.
Pneumatikus útváltó vezérléshez kellene !(esztergagépemen a patronos befogó vezérléséhez)
Az M7 M8 - M9 mintájára, csak ezek kellenek a hűtéshez.

Miki2

Az LPT2-n lehet megoldani, vagy MBO kártyával.
Az LPT2-höz minimum egy relé lártyára lesz szükséged.
Ezeket a kártyákat Magi Istvántól jó minőségben, üzembiztos kivitelben be lehet szerezni.

KoLa

Ez eddig érthető, csak azt nem tudom hogyan programozzam ezt a funkciót a Gkódban

Miki2

Írni kell hozzá egy szkriptet, és azt M kód-ként meghívni.
Nézd meg az eredeti M3... M9 szkripteket, azok alapján meg tudod csinálni.
Az MBIO programozását pedig megtalálod annak a leírásánál itt a bal oldali sávban.

KoLa

Nem tudom Miklós hogy, jössz-e a talira? :)

Miki2

Igen, ott leszek.
Bár ebben a dologban István sokkal többet tud nálam.

KoLa

István szerénykedik ! :)))
[#worship][#worship][#worship]

s7manbs8

Milyen hosszú az a script ? Hány soros kb ?

ukcge40u

Kedves KoLa!

Én ott leszek és meg tudonm neked mutogatni mit csinálj, hogy működjön a relé kapcsolása.
Sőt, azt is meg tudjuk csinálni, hogy az én gépemen megírjuk rá a szkriptet brainban, és csak annyi dolgod van, hogy otthon bemásolod.

Mivel a magyarítás miatt elég mélyen el kellett merülnöm a dologban, így nemcsak neked, hanem másnak is tudok segítséget nyújtani. Amihez már én is hülye vagyok, ahhoz az kell, hogy az aktuális kuncsaft odasomfordál István főnökúrhoz, és segítséget kérünk.
István veséje valószínűleg rendben lesz a tali után, tekintve a hatalmas folyadékevitelt... :)

Akinek ilyen problémája lesz, és úgy gondolja, hogy a talin meg tudjuk oldani, azt nagyon kérem, hogy hozzon magával valamilyen adathordozó eszközt. Bármiléyen kapacitású USB eszköz, vagy akár a fényképezőgépe SD/MMC kártyáját is tudom írni.
Ezenkívül bárkinek felmásolom a fent említett eszközökre az általam magyarosított verzió telepítőjét, és az eddig készen lévő/félig kész magyarosított fájlokat a Mach3-ból.
Ez teljesen legális, nem kell fosni, akinek van licensze, annál ugyanúgy teljes verzióként fog működni a Mach3, a magyarra fordított fájlok mikéntjét pedig helyben elmondom.
Esetleg, aki laptopról hajtja a gépét, az elhozhatja a lapost is, és helyben megcsinálom neki, ingyen, és bérmentve.

KoLa

Köszi Sanzi! Jó lessz így, majd szombaton találkozunk viszek laptopot.

Miki2

Egy relé bekapcsolása: ActivateSignal(Output5)
Kikapcsolása:        DeActivateSignal(Output5)

Ezt azért kérdezzétek meg írástudóktól is, mert ez csak a saját kútfejemből pattant ki.
Még nem volt alkalmam kipróbálni.

ukcge40u

Nagyon jó.
Én meg viszek neked kopott lapkákat, amit megígértem. Mindegyik még bőven köszörülhető, és mivel elvileg lesz ott gyémántköszörű is, így a gazda engedelmével talán meg is tudom neked ott helyben csinálni egy részét (pótgyémántkorong lesz nálam, nem vagyok rosszfaszú)...  :)
Nem sok darab, de hirtelen most ennyi lesz.
Nekem most nagyon gyorsan bezárult a pénzeszsák, bővebbet majd szóban...

s7manbs8

Ha csak ennyi, akkor azt nem lesz olyan nehéz megoldani.

j3rx6bsjd

Az M100-ba beírod az egyiket,a 101-be a másikat és tökéletesen müködik.Én már használtam célgép vezérlésénél.

KoLa

Ok! el leszek halmozva minden jóval:)))