Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Fontos: ne tizedes vesszőt írj, hanem pontot!
Pl: 133.67 (setep/mm)

000000000

Sziasztok!

Van valami .reg fájl, amivel lehet változtatni, hogy tizedes pontot vagy tizedes vesszőt értelmezzen a MACH. De vigyázni kell vele, mert a regisztrációs adatbázisban átirja a decimális számok értelmezését és emiatt lehet, hogy más program nem fog futni!!! (persze vissza lehet csinálni)

mfrfj8vv3

Sziasztok !  

No, megtörtént az első vezérlési kísérletem ... Segítségetekkel sikerült kitalálni a step/unit -ot, velocitynek meg beállítottam 10 mm/sec-et, ennyit adott meg a mechanikára a szállító.  
Működik is, de az X tengelynek a lassúbb mozgásokkor (vagyis munka közben általában ) csúnya, nyikorgó hangja van.(Ha 100 %-on pörgetem billentyűvel, akkor nem.)  
Többször kirajzoltattam vele a scorpion.tap fájlt a levegőben, állítgattam a sebességet meg a gyorsítást ide oda, de nem igazán változott a helyzet , sőt a magasabb sebességekkel inkább rosszabb lett, 35 felett olykor szécsúszott egymástól a 2 X tengely (külön-külön motorral van) .
Végül lerajzoltattam vele papírra is a skorpiót, sikerült is , de a hangja nem szép. Szerintetek lehet ezzel kezdeni még valamit, vagy lehet hogy a ilyen a hangja munka közben és kész ?    
(Az Y meg a Z ugyanezekkel az értékekkel szépen muzsikál, igaz azok sokkal rövidebbek, gondolom kevésbé tudnak rezonálni...)

D.Laci

Hello! Hány Nm a tartó nyomatéka a mocinak? Milyen típus?
A 1.8°-os mocik félllépéses üzem modban ~200 f/min adják le a legnagyobb forgató nyomatékot. a te esetedben ha kelö nagyságú a motor ~600mm/min lenne a megmunkáló sebeség!!! ~ˇ900-1200mm/min a pozicionáló sebersség.

mfrfj8vv3

Hello Laci !  

Vexta PK-26602A motorok vannak.Gőzöm sincs a tartó nyomatékról, valami 2 NM - t  emleget a papírja, de ha jól sejtem az a max. forgatónyomaték lesz.
Közben kísérletezgettem még vele egy kicsit. Feljebb emeltem a sebességet 15 mm/sec -re , ez már 900 mm/perc , olyasmi mint ahogyan Te is írod. Úgy látom elmegy vele.  
Kirajzoltattam a spiráltesztet, meg a 60*60-as négyzetet, egyelőre jónak tűnnek nekem.  
A hanggal kapcsolatban arra jutottam, hogy valszeg a szerkezet rezonál be és azért van ilyen nem szép hangja. Mert egyébként műxik... A napokban a megfelelő helyekre majd gumi rezgéscsillapítókat szerelek és akkor biztos vagyok benne hogy jobb lesz...
Köszönöm nektek a segítségeket !  

D.Laci

Letölthetö a részben magyar nyelvü Mach3 menü!
http://hobbycncservo.uw.hu/" TARGET=_fnew>Magyar Mach3

sasi

Hello Laci!

Letöltöttem OK! Köszönöm.

000000000

Nagyon Frankó!!![#worship]
Ez már tudásra vall!!Jó az oldalad is!! Sok sikert hozzá![#eljen][#eljen][#eljen][#eljen][#eljen][#eljen][#eljen]

D.Laci

Hello!
Kösszi szépen! Igyekszem...

000000000

Üdv az itthon lévőknek!
Mekkora pontosságot lehet elérni a MAC3 beállításaival ill a CNC mechanikával. Próbálom beállítani a MAC3-t a gépemhez. Mérőórával mérem az X tengely pontos pozicionálását. 1 mm-es léptetéseknél 0.03 -. 0.04 közti pontossággal áll be. 5 oda 5 vissza lépés során belül marad az 5 századon. Elegendő pontosság ez, vagy kalapáljam még?
Hali Karsa István

000000000

Mekkora az elméleti felbontásod (mm/step)?
Ha tört értékre jön ki, akkor a végeredmény +-1 lépés lesz (mivel nincs tört step).

000000000

321.5555 lépés/mm

000000000

A számított difi +- 0.003109mm, a többi mechanika lehet.

000000000

köszi!
ütöm még!

000000000

A kalibrálást nagyobb elmozdulási úton végezd (pl. 100mm oda-vissza)!