Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Miskolcon. De olyan egyszerű, hogy lehet te magad is meg tudod csinálni!

000000000

sajnos nekem nincs időm marogatni megér nekem 2500ft ot . én mezőcsáti vagyok kb 30kmre van miskolc nekem szóval mikor lehet szó rólla és pontosabban hol miskolcon? jelenleg pesten vagyok de hétvégén megyek haza tehát hétvégén bármikor jó lenne nekem.

000000000

Magánba légyszi!

000000000

Embörök!
Állítólag a MACH-ból kicsalhatók olyan jelek amelyek  felhasználhatók arra, hogy egy vezérlő áramkörét pihentető módba lehessen segitségükkel kapcsolni. Nekem pl. a tervezett forgatóm elektronikáját egy magas szintű jellel kellene "megcsiklandoznom" ahhoz, hogy a léptecs egy kicsit lazsáljon. Ha valóban létezik ez a funkció, hogyan kell ehhez a MACH-ot behengolnom?

000000000

mailt írtam .

000000000

Lásd H2 PCB leírását (benne van mivel használom ezt a funkciót)!

000000000

No email today!

000000000

Szia István!
Sajnos nem értem hogyan működik a Mach-ban ez a logika. Azaz több motor esetén hogyan rendelem hozzá a current hi/low bitet az egyes motorokhoz hiszen csak egy ilyen közös output pin van. A neten közölt kapcsolásokon tengelyenként oldják meg logikai áramkörökkel azt, hogy mikor és mennyire pihenjen a moci. Én azonban most nem akarok annyit tökölni az SLA7062M bázisú áramkörömmel.

000000000

A Mach3 csak egy (közös) Current Low kimenetet kezel. Ezt kösd be minden tengelyhez! Ebből következik, hogy a nem mozgatott motoroknál is megemeli majd az áramot, miközben bármelyik motort léptetnie kell.

Riboga

Segítséget szeretnék kérni egy Gecko G100 felhasználótól, mert elakadtam. Kinek milyen .bin .xsvf és pluginnal működik normálisan?

000000000

Ez végülis egy KAKA megoldás! Csak arra jó, hogy ha kimegyek teázni miközben áll a gép legalább addig ne legyenek olyan forrók a motorok mint a lassan kortyolt teám. Egyébként egy mocsok érdekes dolgot tapasztaltam. Ampermérőn keresztül kötöttem be a kb. 5 alkatrészből összetákolt SLA7062M bázisú vezérlőcskémet. Ha a NEMA34-es méretű, bazinagy léptecsemet 1.3 A munkaárammal forgattam akkor a megállás után az áramfelvétel automatikusan 0.4 Amperre esett vissza, pedig a pihentető logikát még meg sem hajtottam. Ugyanakkor a bitang nagy motor igen szépen melegedett. Sokkal jobban mint akkor, amikor azt egy gyári microstepes vezérlővel 3 Amperrel kínoztam, amely a pihentetés alatt az áramot 60%-ra azaz 1.8 Amperre vette vissza.
Azaz az 1.3 Amper hőhatása nagyobb mint 3 Amperé? Megáll az ész.....

0gbwyh99

Nem tudom milyen A-mérőd van , de az nagyon csalőka ám [#ejnye1] . Ilyesmit csak szkóppal lehet biztosan lemérni ! A gyári cucc az PWM szabályzással adja neki a 3 Ampert , azért nem melegszik tőle , sőt , a PWM jel alakjátol is sokat függ mennyire fog vagy nem fog melegedni az a motor ! [#vigyor][#wave]

000000000

Hát a Mach erre képes (nekem bevált)...
A PWM csúcsát nem látod sima A-mérővel! Az bizony maradt a maxon valszeg! Ne feledd a motor vasát nem csak az effektív A melegíti, hanem a vasvesztség (az meg a frekitől is függ). Ráadásul a félvezetőd melegedése erősen függ a motor induktivitásától és a PWM frekitől is...

000000000

Köszi!
Egyébként a motor működése kielégítő. Csak olyan meleg, hogy azért órákig nem tartanám kézben. De ha majd rászerelem egy böhönc vasvázra biztos tovább hűl. A vezérnye IC-jének további hűtésére is van még elképzelésem. Az érdekes csak az, hogy az SLA7062M IC leírásánál nem olvastam arról, hogy vezérlés nélkül aut. visszaveszi az áramot mégpedig méréseim szerint ez megtörténik a csúcsáram kb. az 1/3-ára. Digi műszerrel mértem, mert az tud csak védetten 20 A-ig mérni. Próbálkozzak esetleg egy kisebb lágyvasas műszerrel mondjuk alacsonyab (G1-es) fordulatszámon? Egyébként az is érdekes, hogy a moci G0 (azaz a max.) fordulat alatt több áramot vesz fel mint alacsonyabb fordulatokon ahol elvileg nagyobb a nyomaték és ezért több áramot kellene kajálnia. Vagy tévedek?

000000000

Ha nem true RMS műszerrel méred, akkor minden becsaphat! Ezek a sima műszerek nem mindig korrektül mérik a valós PWM RMS-t. Szóval nem biztos, hogy amit látsz, azt el is hiheted (szkóp kéne az áramcsúcsokhoz)!