Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Az ArtCAm tud 4 és 4+1 tengelyes megmunkálást is.
Ugyanigy a PowerMill is.
Tehát a kód legenerálásának nem kellene gondnak lennie.
A MACH pedig mintha 6 tengelyig tudná kezelni a vezérlést.
Szerintem így első ránézésre nem kellene hogy gond legyen egy ilyen gép elkészítése és használata.

dg8n4i8x

5 tengely pl.: Gibbscam, Mastercam, Powermill, Rhinocam, Alphacam, Esprit, ModuleWorks stb. Rengeteg progi tudja, csak egyet meg is kéne tanulni... ezek már elég bonyolultak ahogy nézegettem őket!

43pbwjg8s

Pontosan. Eszköz az lenne, de ezeket kezelni is kell majd.
A korlát ez lehe csak.
Az akadályok meg ugye leküzdendőek. Azért vannak. Hajrá!

s7manbs8

A 4.-et direkt nem említettem, mert gondoltam valamelyik Einstein féle emberke beleszól rögtön ![#circling][#circling]

43pbwjg8s

OFFTOPIC ON:
Van az 10 is, de 11 is, sőt 26 is! :)
Ilyesmit vártál elektron? :)[#beka2]
Egyébként mindegyiket kezeli a MACH és ez komoly.  
OFFTOPIC OFF

000000000

Namost nekem lenne még egy kérdésem az ok hogy megépítem a gépet  meg megveszek hozzá mindent,
De pl ha én ki szeretnék marni egy félömböt vagy akármit akkor azt nekem kell megmondanom hogy mikor merre mennyen és melyik koordináta irányba mennyit mozduljon vagy esetleg ezt legenerálja a mach?
mert ha nekem kell megirnom hogy merre menjen akkor eleinte nem sokat fogok marogatni mert azt nagyon keményen meg kell tanulnom.
VAGy van valami ami mondjuk erre az átmeneti időszakra amig megtanulok mindent legenerálja helyettem ezt a pályát?

0gbwyh99

Üdv.!
Én nem számítok a legokosabbakk közé itt a fórumon , de kezdő kérdésekben mint például ez is ,esetleg én is segíteni tudok . Ami neked kell , az 2 vagy három jól kiválasztott és megtanult program . Ha van egy olyan amelyikben le is tudod rajzolni a kimarni kívánt darabot és utána abbol G-kódot konvertál amit megeszik a Mach3 , akkor már csak a Mach3 marad amit ha szépen beállítodtadd és konfigoltad , az majd megmondja a motroknak hogy merre mennyit és milyen gyorsan menjenek . Sajnos a programok kitanulására rengeteg idő megy ell , de ez nélkülözhetetlen ha használni is akarod a gépedet és nem csak másoknak mutogatni és dicsekedni hogy mit tudtál megépíteni !
Nem kell megijedni hanem fel húzni a gatyaszárát és TANULNI . A tapasztaltabb kollégák a fórumon esetleg tudnának ajánlani neked valami progit amivel a kezdő is egy idő után el tud rajzolgatni .  
Nem győzzük mondani minden topicban : "Az értelmesen és precízen megfogalmazott kérdésre MINDENKI fog választ kapni ! Ha nem az nap , de esetleg pár nap múlva , mert nem ér rá mindenki naponta eme nagyszerű fórumra ellátogatni !" . Sajnos én is azok közé tartozok [#shakehead][#sir] [#wink][#wave][#wave]

Szedlay Pál

Balu!
Melyikben találtál programozható egyénre szabható posztprocesszort?
Magánba is lehet a válasz ha nem publikus.
Köszi.

dg8n4i8x

Hát az az igazság, hogy ennyire nem merültem el egyikben sem még, mert megvan amit használok 3 tengelyre! Igaz abban van ilyen...

s7manbs8

Az alap dolgokat azért nem árt megtanulni, a G kodokat meg hogy mit csinálnak, meg a koordinata rendszereket.

Aztann irni par soros kis programokat, magadtol es megnezni merre is megy a gep es miert.

Az, hogy valami CAD program hogy generalja, azt meg akik azt irtak se tudja minden reszet lehet, nem olyan egyszeru az, meg egy profinak se, mikor bonyolult terbeli formakat kell kimarni.

43pbwjg8s

Ebben pedig én nem vagyok valami nagyon oos, de általában ezel a szoftverek ugy vannak felkészítve, hogy könnyen (nem nekem) lehet bármilyen posztprocesszort irni hozzájuk.

Az egyik beszállító a multkor fél óra alatt összeütötte. Jó! Persze nem 4 vagy 4+1/2 vagy 4+1 tengelyről volt szó, de gondolnám, hogy ez gyakorlatilag már csak ragozása a dolognak.

Szedlay Pál

Igen 3 tengely lehet fél óra, de az 5 nem kettővel több hanem sokkal több. Főleg ha szimultán. Érted mire gondolok.

43pbwjg8s

Tudatlan vagyok a dolog mélységében, de a posztprocesszor tulajdonképpen egy értelmező, egy interpreter, gyakorlatilag egy amolyan fordító program, vagy rosszul gondolom?
Ez esetben, ha ismerem a gép által használt utasításkészletet és a szoftver által generált "tiszta" kód nyelvezetét, csak a megfelelő szótárat kell elkészítenem hozzá nem?
Vagy rosszul gondolom ezt is?

e6bkdgi5f

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy Mach3-hoz próbálta már valaki a joystick plugint? Működik, milyek joystickot érdemes beszerezni?

Köszi
Zoli

s7manbs8

Nem mindig olyan egyszeru az, mert ha az egyik gep tud valami spec kodot, a masik meg nem es arra akkor mar az illetonek kell a postprocessorba beirni azt az algoritmust, ha tudja.

Pl. szorozni ugye tudsz ? De mi van ha azt mondom számold ki sin(23.45) mennyi, és nem hasznalhatod,csak ami a kobakodban van. Ugye, hogy nem fogod tudni ? Kivéve a ismered a gyors iteracios kepletet, vagy akar masik felet, de akkor is meg fogsz izzadni.