Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

Szedlay Pál

Szia!

Lehet kapni ezt az SIKA anyagot és a többit Mo.-on kiskereskedelemben?
Ha igen ted közkincsé hol.
Köszi.

000000000

A DRO Axis... pont ilyesmire lett kitalálva, igaz a célközönség nem a CNC-k voltak, hanem minden más "hagyományos" gép, amire lineáris quadrature encodert építenek!

000000000

De ez MPG, nem amiről eddig beszéltél!!!
Az MPG megoldott remekül a Mach-ban...

43pbwjg8s

Bocsánat István.... Nem akartalak félrevezetni.
Lehet hogy én velem van a baj, de én a forgó encoderrel kapcsolatban egész végig erről beszéltem (lásd #2699-#2700). A lineáris kódoló csupán egy mellékvágány volt.

000000000

Ismét...
http://www.fotosokvilaga.hu/kep.php?kep=kepek/9/Homokfrd_2.jpg&szel=300&magas=300" border=0>

Te kevered az MPG-t, a tengelyre szerelt forgó inkrementáló encóderével!!!

43pbwjg8s

Tehát egy ilyen egységben gondolkodok, csak kevesebb funkcióval és (ha nem annyira komplikált) valamiféle tengelypozíció kijelzéssel.
A funkciók egyelőre:
tengely léptetése,
a tengelyek közötti váltás lehetősége,
a tengelyléptetés felbontásának választhatósága.

ha a kijelzés nem megoldott, akkor egyelőre egy egy égő leddel jelölni az aktuális tengelyt,
egy-egy leddel jelölni az aktuális felbontást.

Tehát most csak ennyi.

43pbwjg8s

István.....
Na akkor alapkérdés a számomra, mielőtt továbbmennénk:
Mi az MPG és mi a a tengelyre szerelt forgó inkrementáló encóder?
Addig nem is folytassuk!

000000000

Az MPG (Manual Pulse Generator) kézi tekerő, melyben egy encoderéhez hasonló elven működő encoderszerüség van, mellyel a gépet lassú módon kézzel mozgatod és ezzel az anyag felszínét finoman megközelítve azt megérinted és felveszed a relatív 0 pontot (megmunkálás előtt).
A tengelyre szerelt forgó, vagy a gépre szerelt lineáris encoderrel meg a szánszerkezet koordinátáját követed (lásd DRO Axis Computer leírása).

A két ezköz teljesen másra való és más módon is integrálható a Mach-ba.

000000000

Neked MPG kell, ami mind LPT-n, mind MODBUSON megoldott illeszteni a Mach-hoz. Itt lehetséges egy plusz gombbal lépteni (Axis Selector-ral) a kiválasztandó tengelyt és ezt fogja majd mozgatni az MPG. Erről már írtam lentabb...
Amint nem tudom, hogy lehet e, az az, hogy az MPG 1 impulzusára léptetendő egységeket lehet e variálni, de szerintem makróval és egy analóg bemenettel ez megoldható (a makró az analóg bemet értékével arányosan változtatja a megfelelő regiszterét a Mach-ban). Erre láttam is megoldást, mely egy többállásos kapcsoló volt és az állások egy-egy ellenállás létra fokához volt kötve, így az analóg bemenet "diszkrét" értékekkel változot a kapcsoló forgatásakor.
szerintem megoldható...

43pbwjg8s

Bocsánat. Eddig az eszköz hivatalos nevét emlegettem:
itt egy példa:
http://www.motioncontrol.com/products/index.cfm/Rotary-Encoder--Koyo-MPG-Series-Size-30-Hand-Wheel-Encoder" TARGET=_fnew>Rotary encoder
Ez látom gondot okozott. Bocsánat. ezentúl el fogom különíteni a dolgot és itt csak a MACH-ban használt nevét fogom használni,  vagyis MPG lesz.

000000000

Ez mind akkor kivitelezhető, ha a Brain Controlban hozzáférhető a megfelelő Mach3-as belső regisztere (akkor tudok beleírni MODBUS-al)!

000000000

MPG is egy encoder, de nem olyan pracíz és általában alacsony felbontású (pl. 100 vonalas).
Encodert is lehet MPG-nek használni, de nem célszerű nagyfelbontásút vállasztani.
MPG viszont nem megfelelő encodernek...

s7manbs8

Az ő szerkezetébe úgyis kell egy mikrokontroller, akkor pedig lehet több impulzust kiadni, azt is állíthatja a kis kézi ketyeréjében, akkor a Mach-ba nem is kell makrókat írni.

000000000

Ime ami az SOS-ben kapható MPG encoderek (én is ilyennel kisérletezgetek):
http://www.soselectronic.hu/?str=378&searchstring=encoder&p=A171010&act=1" TARGET=_fnew>MPG encoderek...

Ezekre csak egy megfelelő gomb kell és egy ház! Ezek lesznek illeszthetőek az én MBIO-m hoz (Remote Control-ba).

000000000

Lentebb írtam, hogy ezt miért nem javaslom...
Mármint az utólag rángatott impulzusokat...