Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Még nekem is át kell gondolnom az új ismeretek fényében, hogy pontosan mit is szeretnék.

Azt a pozíciót ami a MACH-ban van (kiolvasás és megjelenítés) avagy a valós pozíciót (és ezt mellette beküdeni a MACH-ba is).... ???
Meglátjuk.

000000000

Szerintem nem lehet normálisan deffiniálni, hogy egy detektált 1 tengelyes eltérés esetén hogyan kompenzálja a hibát (ha már detektált, az el van cseszve)! Ezt akár 6D-ben kellene normálisan lekezelni...
Ne feledd el, hogy léptetőmotorokról van szó (ami ugye fix lépés szögeket lép, tehát az feldolgozásnak a tranzienseket és a lépés/encoder felbontás hibákat is türnie kell)!!! Nem egyszerű... szerintem ezért hagyták az egészet...

4um5b65d

KisKZ !
A mach képes a szervo enkóder jelén felül még az ugyanazon tengelyhez tartozó lineáris enkóder jelét is kezelni???? Valszeg nem !
Pár hónapja az enkóder topicban épp erről ment a diszkurzus, hogy igen problémás a két enkódert összehozni. A csak lineáris enkóder meg kevés a dologhoz.

43pbwjg8s

Viszont így a kézi vezérlésen kívül nincs jelentősége a lineáris encodereknek. Legalábbis én így gondolom.

000000000

Ezt nem értem! lineáris encoder? Kézi vezérlésben????

43pbwjg8s

Pedig a kettő különbsége lenne az esetleges hiba nem?
"Csupán" ezt a hibát kellene korrigálni a motor vezérlésénél.  
Persze ez mindenképpen késéssel lehetne csak megtenni, értelmezni kellene a pillanatnyi G-kódban kapott parancsot és tudni az meddig tart még (előre gondolkodás) és ez alapján tenni meg a kompenzációt az aktuális tengelynél.

(Csak feltételezek, kérdezek. Ti ezt biztos kiveséztétek már)

4um5b65d

Miért nincs jelentősége ?
A lineáris tudná a legpontosabb eredményt adni a mechanikád hollétéről. Ez gépi vezérlésnél is igen csak jó lenne. Nem méri bele az orsók holtjátékát.

4um5b65d

Igen , ott ki lett vesézve már a dolog és arra jutottunk, hogy egy közbeiktatott elektronika is meg tudná ezt csinálni, de ahogy Svejk fogalmazott akkoriban ezt nagyon-nagyon át kellene gondolni.

000000000

Könyörgöm! Step/dir rendszerről van szó! Lépek-rezgek-beállok (a hibát honnét mérjem????) és akkor holvan a micro-step/lépések közötti hibák tűrése (vagy kell egy motoronkénti-fordulatonkénti táblázat, ami megmondja mi a max hibaszint ami alatt még nem kell hibát jelezni/korrigálni????)!

43pbwjg8s

A lineáris encoder csakis a tengely aktuális poziciójának jelzéséhez használatos az én eszmefuttatásom szerint. A kézi mozgatást egy rotary encoderrel teszi meg az ember. Ez egy másik dolog.
Ekkor van értelme a valós pozíció kijelzésének egy lineáris encoderrel.
Ugye mint ahogy az egyszerű kézi gépen.
Addig tekersz amig a mechanikus márőeszközödön (skálán akármin) a megfelelő méretig nem jutsz.

Egyébként, programfuttatás közben (kompenzéáció nélkül) nincs  értelme, hiszen egy dolog az ami kivezérlésre kerül a tengelyre, és (mert ugye lehetnek hibák/lépésvesztés egyéb) más dolog az ahol a tengelyed a tényleges pozícióban van.
A két érték szépen eltolódhat egymástól.

4um5b65d

Jaja....léptetőnél nem oldható meg a dolog. KisKz mégis csak kukorica darálót kell csinálnod a léptetőkből.

000000000

Mire használnád a valós életben? Az MPG-vel a felszin megérintését szokás végezni, aztán xD-ben zéró! Nem "konkrét érték" beállítására.
Egy léptetőmotoros rendszerben a Start/Stop freki felett létrjövő lépésvesztést azonnal észre veszed, mert meg áll a gép és csak visít! tehát itt megint nincs jelentősége.

43pbwjg8s

István!
Nem értem mi a gond....
Én tulajdonképpen még nem foglalkozok azzal, hogy hogyan és milyen módon vezérlek, léptetek....
Ez még nem érdekes.
Az az érdekes, hogy lehet hiba a kivezérelt elmozdulás között és a valós elmozdulás között.
Erre a legjobb példa a kottyanás kompenzációja Csak az ugye állandó hiba állandó kompenzációval.
Még csak ott tartok, hogy mi lesz a hiba. Ez az eltérés a két tengelyelmozdulás között. Ez adódhat akár a mechanikából is, nem csak az elektronikából.
Azon gondolkodok, hogy ezt hogy van egyáltalán értelme korrigálni.

43pbwjg8s

Hidd el, nem mindig érdemes megírni egy G-kódot.
Ezt tapasztalatból mondom.

43pbwjg8s

Csupán az az érdekes, hogy hol avatkozol bele a folyamatba.
Ennek a hibajavításnak nem az elektronikában van értelme, hanem a G-kód értelmezőjében.
(ezt persze Mi nem tudjuk megcsinálni)