Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Azt hiszem a lényeget értem.
Nem lenne olyan nagy baj a bizonyos encoder forgatási sebesség feletti folyamatos tengelymozgás. A megfelelő távolságban ugyis lassít az ember. Csak a felső határt kell megtalálni az embernek, amire alapban állítja az encoder jeleinek és az elmozdulási értéknek a viszonyát, úgy hogy maradjon még benne tartalék az encoder forgatási sebesség, és ezzel együtt a tengelyirányú elmozdulás valamekkora gyorsítására is.
Aztán ezt a jelet nem sokszorozza, hanem éppen elenkezőleg, osztja az ember. Igy a kissebb lépésközöket, a finomabb felbontású mozgást adva meg.

Viszont így mégis szükség lenne arra, hogy az eszközön egy kis képernyőn lássa az ember az aktuális tengelypozíziókat.
Ha a vezérlőképernyőn kell látni, akkor ugyanugy odakötöm magam hozzá, és elveszik az eszköz lényege, az, hogy a számítógép távol legyen és csak ezt használjam a mozggások bevitelére.
Láttam a főoldalon a DRO Axis computer egységedet. Még nem olvastam el pontosan mit és hogyan csinál, (el fogom olvasni ahogy lesz időm) de ennek egy részét bele lehetne integrálni ebbe a kis egységbe, mutatva vele a kérdéses poziciókat.
Esetleg valami egyszerűbb megoldás ugy, hogy a vezérlőben szereplő pozicióértékeket ki lehetne venni onnan és kiirni az eszközre?

s7manbs8

A vezérlőben levő pozícióértékeket biztos ki lehet olvasni.

43pbwjg8s

Én a kapcsolattartás és a programozási felületet nem igazán tudom figyelembevenni, mert nem ismerem.
Csupán gyakorlatias szempontból nézve, ha jól értem:
A forgatási sebesség határértékét átlépve és ez felett maradva, a fogatás gyorsaságának változása a tengely mozgatási sebességének emelését vagy  csökkentését eredményezi. Jól értem ugye?
A gondod az, hogy egyfajta "szűrő" kellene annak kiszűrésére, amikor a határon forgatom a kereket, hogy az alá felé lépegetve el tudd dönteni, mit is akar a forgató egyén, és mit is vezérelj ki.
Jól értem?

43pbwjg8s

Az én gépemen léptetőmotorok lesznek.
Két féle szettem van. Az egyik az István féle HOBBI1 ROBOTRON motorokkal, a másik NEMA 23 1.7 Nm-es motorokkal, motoronként egy-egy MSD-70-4.2 vezérlővel.
Az utóbbiakból szerintem semmiképpen nem olvashatom ki az aktuális poziciót, az előbbinél úgy gondolom szintén nem. Esetleg István modhat erre valamit.
Te esetleg a szervó vezérlésekre gondoltál?

s7manbs8

Most te honnan szeretnéd kiolvasni a pozíciókat ? Nem világos, magából a léptetőmotor vezérlő elektronikából ?

s7manbs8

Ha magából a léptetőmotor meghajtó elektronikából gondoltad, pl. lehet olyat csinálni, hogy rácsatlakozol a léptető meghajtó megfelelő bemeneteire, a Step/Dir jelekre, egy másik elektronikával, és az neked számlálja, akár sebességet is kiírja, ilyet lehet csinálni simán, vagy van is, pl. az István kijelzője lehet tud ilyet. Ugyanazt a jelet használva, amit a meghajtó elektronika kap, az lépteti, emez meg számlálja, kijelzi, akár paraméterezve is.

43pbwjg8s

Bárhonnan. :)
A léptetőmotor elektronikából nem lehet könnyedén. Csak a vezérlőt amit említettél nem tudtam pontosan értelmezni. Az eletronikai vezérlőről beszéltél, avagy a vezérlő szoftverről (MACH) ?
Innen a lenti írás.
Egyébként az igazi az lenne, ha lenne tengelyenként lineáris encored és a valós pozíciót tudná az ember. Ezt használná akkor amikor kézi vezérléssel mozgatja a tengelyeket.
Azt még nem olvastam el, hogy ezen lineáris kódolók jeleit hogyan értelmezi a MACH és csinál-e valamiféle kompenzációt ha az eltér a vezérlésből adódó pozíciótól (pl. bordásszíly megcsúszása, ugrása. Még nem juottam el odaáig.
Nem lehetne ilyen valós pozíciót mutató inkrementális kódolót csinálni pl. optikai egérrel? Sajnos sejtésem nincs arról, milyen jeleket ad le és mi kell neki a tápon kívül ahhoz, hogy ezeket a jeleket leadja. Valaki tud róla valamit, vagy van esetleg valami irománya róluk? A mechanikát, a borítást/tokozást én megtervezném hozzá.

s7manbs8

Ha a tengelyre teszel egy encoder tárcsát és a hozzávaló elektronikát, az megmutatja, hogy éppen hol vagy. Ott ülhetsz a mechanikád mellett.

s7manbs8

Tudsz tervezni valamilyen szoftverrel ? CAD ? Csak úgy érdeklődöm, csináltál már ilyesmiket  
?

43pbwjg8s

Nem tenném a meghajtó tengelyre....
Én legszívesebben magára az asztalra tenném az érzékelést. (vagy reverz az asztalt érzékelném)
Az a biztos.
Bárhol máshol előjöhet probléma.
Igen, CAD-delek. :)
Pro/E-vel dolgozok immáron 15 éve. Sebességváltókat tervezek. Épp ez a frányaság, mert sajnos gépészként nem a lehető legegyszerűbbre törekedek... Mindig ugy vagyok vele, hogy jó-jó, de ez így nem pontos, nem minden körülmények között megbízható.
Ezt próbálom most levetkőzni.
Éppen ebben készül most az első gépváz és a mechanika modellje. Csak kevés rá az időm sajnos. Ha lesz belőle valami majd adok képet róla. Virtualle megnézheted majd. :) Aztán ha egyszer kész lesz és valahol errefelé lesz találkozó, remélem vihetem bemutatni.
Csak addig ugye el kell jutni.

svejk

Mekkora felbontás a célod ?

43pbwjg8s

A,mikor elkezdtem gondolkodni azon, hogy csinálok egy kis CNC marót kimondtam, hogy előbb működjön.. A cél akkor mindig 0.1mm volt.
De ahogy tervezgetem mindig előjön az, hogy ennél finomabbra akarom mégis... :) Csak ezzel persze további problémákba ütközök mindig.
Persze a pontosság olyan sokmindentől függ.
Ha a gépvázam nem elég merev és emellett nenm elég rugalmas annyira, hogy lecsillapítsa a rezgéseket, akármekkorára is készülök, be fogja határolni.
Egyébként ezért van pl. az, hogy a gépváz műfából készül, az Y tengely 3 sínen van megvezetve, a Z tengely vezetésénél a két sín (2-2 linerásis kocsi tengelyenként) mellett két további siklócsapágyon megvezetett vezetőőtengely is lesz.
Az X tengely egy 70-széles sínen 4 csapággyal lesz elsősorban megvezetve, de itt is élni fog a további két siklócsapággyal futó két további merevítő tengely.
A műfa nagyon jó tulajdonságokkal rendelkezik. Tömören nagy a súly, a megfelelő helyeken merevítve nem deformálódik, és a rezgéseket jól elnyeli.
A tengelyek vonóorsói axiális és radiális csapágyakkal vennek kottyanásmentesre állítva mind a két oldalon.
A főorsó külön készül. 3 kúpgörgős csapággyal befeszítve, a tengely kiegyensúlyozva.
Erre külön, csapágyazott hajtásházon keresztül csatlakozik majd a marómotor.
A marómotor most a problémám éppen. Nem tudok még szerezni sehonnan megfelelőt. Jóü lenne, ha nem kellene leadnom az alu megmunkálás alá a követelményeket.
Az egész vázzal egyébként csak egy gondom van jelenleg.
Az a megmunkálóközpont amibe be tudom dugni az összeszerelés közben, hogy egybemunkáljam a felfekvő és csatlakozó felületeket, sajnos csak 1000x410x410-es. Ez behatárol nagyon a leendő gép mukaterével kapcsolatban.... :(
Pedig a cél az lenne, hogy egy olyan gépet rakjak össze, amivel a további gépek alkatrészeit meg tudom majd csinálni.
Na de egyenes választ a kérdésedre:
Egyenlőre örülnék, ha 0.01 pontosságot el tudnék érni (nem fogom szerintem).

svejk

Az 1 százados home made mérőléc nem fog menni szerintem :(

43pbwjg8s

Igen... Több mint gyanús.  
Maga az egér felbontása ugyan lehetővé tenné (ugye ma már 1000 dpi-s felbontások környékén mozognak) de tényleg sejtésem nincs a működésükről.
Lehet hogy azért érdemes lenne megpróbálni egyet, hogy mit lehet vele elérni. Csak érdekességképpen. Persze ehhez kellene valaki aki ismeri ezeket és segít.

svejk

Esetleg 600-as kínai tolómérőket tudsz használni..